A diagnózis: asztma

Az asztmát csaknem mindig allergiás megbetegedés előzi meg. A hajlam gyakran már gyermekkorban észlelhető, első jele sok esetben az ekcéma.Az asztma ritkán fordul elő egyévesnél fiatalabb babáknál, mert időbe telik, míg a légutak túlérzékenységi reakciója kialakul. Az asztmás megbetegedések száma folyamatosan növekszik.
A kezeléseknek köszönhetően az asztmás betegek kilátásai jók. A gyerekek jó része (kb. 80 %-a) a serdülőkor után kinövi a betegséget.

hirdetésAsztmás roham bármilyen életkorban bekövetkezhet. A rohamok súlyossága a légszomjtól az életet veszélyeztető légzésképtelenségig terjedhet.

Rohamokban jelentkező fulladásos köhögés, nehézlégzés, amely többnyire allergiás eredetű. Az asztmának fokozatai vannak. Először – az allergiás reakció következtében – a légutak túlérzékenyekké válnak és begyulladnak. Később az allergiás beteg a körülötte lévő számos inger valamelyikére fokozottabban reagál, a gyulladás még hevesebb lesz, ami azt eredményezi, hogy a légutak vértolulást és zihálást okozva összehúzódnak.

A betegnél, ahányszor csak kapcsolatba kerül az őt irritáló anyaggal, mindig ugyanaz a védekező mechanizmus indul be, és újabb asztmás roham jelentkezik Ha a légutak egyszer már túlérzékenyekké váltak, előfordul, hogy egy sor más ingerlő tényezőre is fokozott érzékenységgel reagálnak. Ilyen ingerő lehet a hideg levegő, a kipufogógáz, a testmozgás, a stressz és a hormonális változások is. A rohamok okai nagyon változóak. Okozhatja a lakásban lévő por éppúgy, mint a virágpor, a házi poratka ( a háztartásban előforduló parányi rovar), a dohányfüst, különböző vegyszerek (pl. a szagtalanító szerek), esetleg ételek.


Tünetek

Köhögés, zihálás, légszomj. A beteg nehéznek találja a légzést. Inkább a levegő kifújása okoz nehézséget, mint a belégzés. A kitartó, száraz köhögés újra meg újra visszatér. Ez főleg lefekvéskor tapasztalható, ezért a beteg pihenni sem tud. A mellkasban általános nyomásérzés áll fenn.Kezelés

Az asztmára nincs gyógymód. A kezelés megelőzésből és a tünetek enyhítéséből áll. Viszont léteznek hatékony gyógyszerek, amelyeket a beteg saját magának ad be, és amelyekkel a tüdőfunkciókat a lehető legoptimálisabb állapotba lehet hozni.
Sokszor a gyógyszert belélegeztetik, így az aktív alkotóelem azonnal a légutakba jut.
A gyógyszerek gyulladásgátlók, csökkentik a hörgőnyálkahártya duzzanatát és a nyáktermelést, a roham idején pedig a kellemetlen tüneteket. Több olyan szer van forgalomban, amelynek az alapanyaga adrenalin. Ez a stresszhormon abban segít, hogy a légutak megnyíljanak. Ezek a gyógyszerek körülbelül négy órán át hatnak. Az orvos által előírt gyógyszereket az asztmás beteg minden eshetőségre felkészülve tartsa magánál.


A szteroidokról

Van-e káros mellékhatásuk a szteroidoknak?
Igen, léteznek mellékhatások, olykor előfordul rekedtség, köhögés. Továbbá nő a gyomorfekély kialakulásának kockázata. Viszont nem bizonyított, hogy a kis mennyiségben belélegzett szteroidoknak komolyabb mellékhatásuk lenne. A nagy mennyiségben, hosszú időn át tartó alkalmazáskor azonban számolni kell magas vérnyomással, csontritkulás és cukorbaj kialakulásával. Szteroidokat általában akkor alkalmaznak, ha más gyógyszer ne mérsékli az asztmás rohamot.
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés