A bőr

A bőr születésünk pillanatában több rétegű, erős, rugalmas falként védi szervezetünket a külvilág ártalmaitól.


hirdetésÉlettani szerepe sokrétű, közreműködik a légzésben (bőrlégzés), a kiválasztásban, valamint a tapintás szerve. Tápanyagokat és nedvességet zár magába. Kiválasztja a salakanyagokat, általa érzékeljük a hideget, meleget, fájdalmat és érintést.A bőr három részből áll:1. Felhám = Epidermis
Az Epidermis egy milliméter vastag és ez képezi a bőr legfelső rétegét. Több sorban egymásra rétegződő hámsejtek alkotják. Ezek felső sorai élettelen szaruvá válva lehámlanak, pótlásuk az alsó alapréteg osztódással szaporodó, élő sejtjeiből történik.

2. Irha = Dermis

Ez az 1-2 centiméter vastag réteg felel a bőr szilárdságáért és rugalmasságáért. Kötőszövetből, kollagénből (vízben nem oldódó fehérje) és elasztikus rostokból áll, amelyek nedvességet raktároznak el magukban. E rostok állapotától és víztartalmától függ a bőr üde, feszes vagy petyhüdt, ráncos külleme.

A felhám és az irha összefoglaló neve a cutis.


3. Bőr alatti kötőszövet = Subcutis.

A test a bőr alatti kötőszövetben egyénenként változóan több-kevesebb zsírt és vizet tárol, energiát raktároz. Bizonyos testrészeken akár több centiméter vastag is lehet. A női test zsírszövetben gazdagabb, mint a férfié, ezért alakja lágyabb vonású.


A szőrszál

A szőrszálnak felépítését tekintve két fő része van: a bőrben levő élő hajgyökér (bulbus pili), valamint a szőrszál, mely látható, élettelen, elszarusodott.
Valamennyi hajszál szőrtüszőben (folliculus pili) foglal helyet A hajgyökér alsó kiszélesedő része a hajhagyma, ebben helyezkedik el a hajszemölcs (papilla pili). A hajszemölcshöz vérerek és idegek futnak. A hajszemölcs feletti részen gyors osztódásra képes alapsejteket figyelhetünk meg, amelyeket mátrix sejteknek nevezzük. A mátrix sejtek termelik a szőr- ill. hajszál szaruanyagát.

A gyökér felső egyharmadára jobbról és balról egy-egy faggyúmirigy (glandulae sebaceae) kivezetője nyílik. A faggyú a haj bezsírosítását szolgálja, s megvédi a bőrt a kiszáradástól.
A faggyúmirigyek alatt a simaizom nyalábokból álló hajmerevítő izmok (musculus arrector pili) találhatók.


Verejtékmirigy

A bőrben a faggyúmirigyeken kívül még verejtékmirigyek (gomolyagmirigyek) is találhatók. Ezek az irha és a bőr alatti kötőszövet határán foglalnak helyet, és egyetlen gomolyagba felcsavarodott hámcsőből állnak, amelyek kivezetőcsöve egyenesen száll fölfelé a bőr rétegeiben, és pontszerű nyílással végződik a bőr felszínén. Ezek a mirigyek termelik a testfelületen elpárolgó verejtéket, ami kismennyiségben sókat és némi illó zsírsavat is tartalmazó, híg vizes oldat. Csupán a hónaljtájék mirgyei termelnek koncentráltabb – kevés zsírt is tartalmazó – váladékot. Az izzadás során a szervezetből eltávozó vízmennyiség fordított arányban áll a vizelettel ürített folyadék mennyiségével.

Tapintótestek
Bőrünk felülete nem sima, hanem igen sokbemélyedés és kiemelkedés van rajta. E kiemelkedő területeken, a papillákban található az idegvégkészülékek jelentős része, amelyekből az idegrostok erednek.
A legfontosabb tapintótestek:
  1. Vater-Pacini-típusú végtestek
  2. Ruffini-féle végtestek
  3. Meissner féle tapintótestek
  4. Klause-féle végtestek.

Hozzászólások
Keresés
Magus1000  - Kérés.   |2013-05-25 14:54:01
Tisztelt mindannyitok,

Kérném szíves segítségeteket, menteni szeretnék egy pár
anatómiai cikket, és valamiért NEM sikerül!
Ha valaki tudna segíteni az nagyon
jó lenne!

Üdv.
Mágus.
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés