A lányok nemi érésének fejlődési szakaszai

A nőgyógyászok a gyermekkort a nemi fejlettség és a hormonális állapot szerint több szakaszra osztják.


hirdetés
1. Az újszülöttkorban az anya által termelt hormonok – amelyek a méhen belüli életben a magzatba kerültek – a szülés után még kb. 14 napig kifejtik hatásukat. Ezért néha vérzést lehet észlelni a csecsemő hüvelyéből, gyakran megduzzadnak az emlők, sőt még tejelválasztás is előfordulhat. Az ilyenkor ürülő tejet egyébként boszorkánytejnek nevezik. Ezek a tünetek veszélytelenek és nem igényelnek kezelést.

2. Újszülöttkortól 8-10 éves korig tart az ún. hormonális nyugalom szakasza, melyben a női hormonok hatása külső jelekben nem nyilvánul meg.

3. A pubertás előtti szakaszban, azaz a 10-12. évben a petefészekben a tüszőhormon termelése oly mértékben fokozódik, hogy hatására az emlők növekedni kezdenek, a bimbóudvar kiemelkedik.

4. A tulajdonképpeni pubertás csak ezután, 11-13 éves korban kezdődik, amikor a petefészkek hormontermelése még intenzívebbé válik, a szemérem- és hónaljszőrzet serkenésének indul és megjön az első havi vérzés.

5. Azt követi az ifjúság szakasza, ami a 18. évig tart. A lányok ugyanis általában csak 3-5 évvel az első vérzés megjelenése után válnak nemileg teljesen éretté, azaz csak ekkor lesz a menstruációs ciklusok zöme olyan, hogy a megtermékenyülés lehetséges. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ennél fiatalabb lányok semmiképpen sem eshetnek teherbe, akár az első vérzés megjelenése előtt is. Fogamzásmentességre az első vérzést követő 5 éven belül sem lehet számítani. Ha a nemi életet élnek, e fiataloknak is védekezniük kell.


Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés