A menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus a vérzés első napjától a következő vérzés első napjáig tart.


hirdetésNoha a méhből származó vérzés a ciklus legkifejezettebb jele, biológiailag mégis a petesejt kiszabadulása és a méh terhességre való előkészítése a legfontosabb esemény. Ennek érdekében – a hormonok (FSH, LH, tüszőhormon, sárgatesthormon) hatása – a nemi szervek ciklikus változáson mennek át.

A petefészek működésében egy cikluson belül két szakaszt különböztetünk meg. Az első a tüszőszakasz, a havi vérzés kezdetétől a tüszőrepedésig tart. Ekkor a tüsző növekszik, egyre több tüszőhormon termelődik. A sárgatestszakasz a második, az az időtartam, ami a tüszőrepedéstől a következő vérzés kezdetéig tart. Erre az időre esik a sárgatest működése és a sárgatesthormon termelése.

Minden ciklus azzal kezdődik, hogy a petefészekben néhány tüsző (follikulusz) elkezd növekedni és ezek közül az egyik – kb. 2 hét alatt – cseresznyemag nagyságúvá fejlődik, megrepedésre érett lesz. A tüsző belsejében levő folyadékban találhatjuk a petesejtet, a tüszőt körülvevő sejtek pedig a tüszőhormont (ösztrogén) termelik. Az ösztrogéntermelés röviddel a tüszőrepedés előtt a legnagyobb. Típusos 28 napos ciklust véve kb. 0 14-15. napon következik be a tüszőrepedés (ovuláció).

A petesejt kiszabadulása után a tüsző üregében véralvadék képződik, amelybe a környezetből sejtek épülnek be. Így keletkezik a tüszőrepedést követő három nap alatt egy új, igen hatékony hormontermelő szerv, a sárgatest, ami sárgatest- és tüszőhormont termel. Ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor mintegy 12 nappal a tüszőrepedés után a sárgatest visszafejlődik. Amíg a sárgatest működik, addig gátolja az újabb tüszők érésének megindulását. Ahogy idővel csökken a sárgatest működése – kevesebb sárgatest- és tüszőhormon termelődik -, a fékező hatás is elmarad, így ismét néhány tüsző fejlődésnek indul, újabb ciklus kezdődik.

A méhnyálkahártya minden ciklusban újraépül, hogy a megfelelő időben újra alkalmas legyen a megtermékenyített petesejt befogadására. Általában a menstruáció első napja utáni 23. napon a legalkalmasabb a méhnyálkahártya a megtermékenyített petesejt beágyazódásra. Ez az állapot azonban csak rövid ideig tart, mert ha ekkor nem ágyazódik be megtermékenyített petesejt, akkor már a 24. napon megkezdődik a nyálkahártya visszafejlődése, ami a 28. napon menstruációhoz vezet.A havi vérzés általában öt napig tart, de a hét napig való elhúzódása sem nevezhető még kórosnak. Egy normális menstruáció alatt a vérvesztés mennyisége nem több mint 50 ml – fél deciliter. Ez a tiszta vérvesztés. Ez, ami menstruációkor kiürül, ennél nyilván lényegesen több, hiszen hozzákeveredik a levált méhnyálkahártya és egyéb váladék is. A menstruációs vér kiürülése után nem szokott megalvadni. A normális menstruációra az is jellemző, hogy a hozzá társuló panaszok sohasem oly erősek, hogy a nő szokásos napi tevékenységét nem tudná kifejteni.

A méhnyakon is jellegzetes változások észlelhetők a ciklus folyamán, s ezek is a szaporodás célját szolgálják. Az a nyákcsap, ami a méh nyakcsatornájában van, és amiről már volt szó, csaknem az egész ciklus alatt szívós, átlátszatlan. A nyák csak a tüszőrepedés előtt és után, mindössze 3-4 napig lesz hígan folyó, víztiszta. Ilyenkor a szokásosnál kb. tízszer több termelődik. A nyákcsapnak azért kell így megváltoznia, hogy a hímivarsejtek rajta keresztül a hüvelyből a méhbe tudjanak feljutni. Ha ez a nyák az adott időben – valamilyen rendellenesség miatt – nem folyósodik el, nem szokott fogamzás bekövetkezni.

A hüvelyfal hámsejtjeinek alakja is jellegzetesen módosul a különböző ciklikusan termelődő nemi hormonok hatására. A hüvely faláról természetes úton állandóan válnak le sejtek és ezek a hüvelyváladékba kerülnek. Ha az orvos a hüvelyváladékból egy keveset tárgylemezre ken és megfesti, a benne levő sejtek alakjából és színeződéséből következtetni tud a petefészkekben termelt hormonok mennyiségére, és arra is, hogy a nő a ciklus melyik szakaszában van.

A ciklus hossza egyénenként változó. A 28 nap csak a statisztikai átlag. A nőgyógyászok 25 és 35 nap között normálisnak tartják a ciklus hosszát. Ha azonban 25 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb, gyakran lehet a háttérben kóros folyamat, így pl. a tüszőrepedés elmaradása.

A nő életkora és ciklusának hossza bizonyos mértékig összefügg egymással. Körülbelül 42 éves korig csökkenni szokott a két vérzés közötti időtartam, ezt követően pedig nő.

Előfordulhat, hogy egy tüszőrepedés elmarad, ez az úgynevezett anovulációs ciklus. Ilyenkor is észlelhető azonban a vérzés, méghozzá normális időközönként. Az anovulációs ciklusok többnyire az első vérzés utáni, valamint a változás kora előtti években gyakoriak. Az a nő, akinek minden ciklusa anovulációs, természetesen meddő, miután tüszőrepedése nincs és enélkül nincs kiszabadult petesejt, azaz nincs ami megtermékenyüljön.

A testhőmérséklet sem állandó a menstruáció különböző fázisaiban. A menstruáció kezdetétől a tüszőrepedésig többnyire 36,6-36,8 °C körül van, de ovuláció után 1-2 nappal 0,3-0,6 °C-kal emelkedik, és ezen a 37,0-37,2 C körüli értéken marad az egész sárgatestfázis alatt. Menstruációkor, illetve már kevéssel előtte, újra leesik a hőmérséklet az eredeti alacsonyabb szintre. Ha valaki rendszeresen, minden reggel, ugyanabban az órában, még a felkelés előtt megméri a hőmérsékletét, következtethet arra, hogy petefészkei hogyan működnek. Ezt a hőmérőzési módszert világszerte arra használják, hogy fogamzási nehézség, meddőség esetén így állapítsák meg a petefészkek hormontermelését, illetve azt, hogy van-e tüszőrepedés. Ugyanez a módszer fogamzásgátlásra is alkalmas, mert segítségével a fogamzásmentes napok kiszámíthatók.Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés