A női nemi működés szabályozása

Bármilyen fontosak is a petefészkek a szaporodás tekintetében, mégsem önállóan, hanem egy eléggé bonyolult mechanizmus szabályozza őket.


hirdetésA petefészkek közvetlenül két hormon irányítása alatt állnak, amelyek az agyalapon levő agyalapi mirigy (hipofízis) elülső lebenyében termelődnek.

Az egyik ilyen hormont follikus stimuláló hormonnak (FSH) nevezik, mert a tüszők (follikuluszok) érlelését (stimulálás) idézi elő, s az ösztrogén (tüszőhormon = follikuluszhormon) termelését serkenti. A másik a luteinizáló hormon (LH), melynek hatására a tüsző megreped és kialakul a sárgatest. A luteinizáló hormon (LH), a progreszteron (sárgatesthormon) termelődését is szabályozza. A petefészekben termelt hormonok (az ösztrogén és a progreszteron) gátló hatást fejtenek ki a hipofízis elülső lebenyének FSH- és LH-termelésére. Ezt gátló visszacsatolásnak nevezzük.

Ebben a szabályozási mechanizmusban a köztiagynak is szerepe van. Második központként olyan hormonokat termel, amelyek szabályozzák az agyalapi mirigy elülső lebenyének FSH- és LH-kibocsátását. Az ábránk ezt a hormonális szabályozási rendszert mutatja be vázlatosan.

A petefészekben termelt hormonok azokat a változásokat irányítják, amelyek a méhnyálkahártyában a menstruációs ciklus alatt lejátszódnak és a szabályos időközönként jelentkező menstruációs vérzéshez, illetve fogamzás esetén a terhes méh változásaihoz vezetnek.
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés