Az emésztőrendszer

Az emésztőrendszer igen hosszú csőnek tekinthető, amelynek különböző szakaszain tágulatok fordulnak elő. Ezek fontos szerepet játszanak a táplálék – mechanikai és kémiai úton való – feldolgozásában és átalakításában, azáltal, hogy a bevitt tápanyagok felszívhatóvá és a szervezet számára hasznosíthatóvá válnak.


hirdetésA tápcsatorna a szájüreggel kezdődik, a garattal, a nyelőcsővel, a gyomorral, a vékony- és a vastagbéllel folytatódik, és ennek utolsó szakaszával, a végbéllel végződik. Az emésztőrendszer járulékos szervei azok mirigyek, amelyek emésztőnedvei szükségesek a táplálék előkészítéséhez.A szájüreg és a fogak


A garat (pharynx)

A szájüreg befelé a garatban folytatódik. Ide torkollanak az orrüregek nyílásai is. A szájüreg felső és hátsó részét képező lágyszájpad (velum palatinum) és az alul elhelyezkedő nyelvgyök között mindkét oldalon két-két, közel függőleges redő található. Közülük a hátsók határolják két oldalon a torokszorost (isthimus faucium).
A garat lefelé éles határ nélkül megy át a nyelőcsőbe. Falát nyálkahártya béleli, amely hasonló a szájüreg nyálkahártyájához. A garat különböző részei összeköttetésben állnak a következő képletekkel: a jobb és bal orrüreggel – a garat felső és elülső része -; a fülkürttel vagy Eustach-kürttel (a felső és oldalsó rész); a gégével (elülső-alsó rész), amely a légzőrendszer kezdeti szakaszának (az orrüreget követő) része, és amelynek bemenetét a gégefedő (epiglottis) védi nyeléskor; a nyelőcsővel, amely a garat folytatása az emésztőrendszerben.


A nyelőcső (oesophagus)

Körülbelül 25 cm hosszúságú cső. Fala három különböző rétegből áll, és pedig az izomrétegből (tunica muscularis), a középső, laza kötőszöveti rétegből (tela submucosa) és a belső nyálkahártyából (tunica mucosa). A külső izomréteg is két különböző részből tevődik össze: kívül hosszanti, belül pedig körkörös izomnyalábok alkotják. E két réteg egyidejű összehúzódása hozza létre a perisztaltikus mozgáshullámokat, amelyek a táplálékot a gyomorba juttatják.


A gyomor (ventriculus)

A nyelőcsővel a gyomorszájon (cardia), a vékonybéllel pedig a pylorusnak nevezett kimeneti nyíláson keresztül áll összeköttetésben, ez utóbbi körül gyűrű alakú záróizom (m.sphincter pylori) található.
A gyomor a hasüreg bal felső részében helyezkedik el. Falának belső rétegében (tunica mucosa) találhatók a gyomormirigyek. A hashártya alatti, külső izomzat (tunica muscularis) háromrétegű simaizom: kívül fekszik a hosszanti rostokból összetevődő felületes izomréteg, alatta – a tengelyre merőleges -, körkörös rostokból álló középső réteg, legbelül pedig ferde izomnyalábok futnak parabolikus vagy tengelyirányban. A gyomorszáj közelében vagy felső kiöblösödés található: ez a fundus ventriculi.


A vékonybél (intestinum tenue)

A vékonybél három részre oszlik: a nyombél vagy duodenum - nevét arról kapta, hogy kb. 12 ujjnyi hosszú-, az éhbél vagy jejunum, és a csípőbél vagy ileum, amelynek végén – a csípőbél és a vakbél határán – kettős billentyű (valvula ileocecalis) található. A vékonybél belső felszínén levő nyálkahártyát szabad szemmel alig, de mikroszkóppal jól látható, kb. 1 mm-es, kúp alakú bélbolyhok (villi intestinales) borítják.


A vastagbél (intestinum crassum)

Hérom részből áll, ezek: a vakbél (cecum), a vastagbél (colon), és a végbél (rectum). A vakbél kb. 8 cm.ű hosszú, alakja zárt zacskóra emlékeztet, és a csípőbél határán található, kétajkú billentyűnél kezdődik. Az alsó részéből kiinduló, 6-10 cm hosszúságú féregnyúlvány (appendix vermiformis) csökevényes szerv, de gyakori, gyulladásos jellegű megbetegedése (appendicitis) miatt feltétlenül említést érdemel. A colon három különböző ágból és szigmabélből áll. Ezek a következők: jobb oldali felszálló ág (colon ascendens), haránt ág (colon transversum), bal oldali leszálló ág (colon descendens) és a kettős kanyarulatot képező szigmabél (colon sigmoideum). E bélszakaszt a végbél (rectum) követi, amelynek végén helyezkedik el a végbélnyílás (anus). Ezt erős belső és külső záróizomzat (m. sphincter ami internus és m. sphincter ani externus) fogja körül, megakadályozva a folyamatos székletürítést.
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés