Az ízületek

Két csont egymás közötti összeköttetéseit ízületeknek vagy varratoknak nevezzük.hirdetésAz ízület által lehetővé tett mozgékonyság mértéke szerint az ízületek a következők szerint osztályozhatók: szabadon mozgó vagy mozgékony ízület (diarthrosis), félmerev vagy felszínes ízület (amphiarthrosis) és merev ízület vagy folytonos összeköttetés (synarthrosis).


Szabadon mozgó ízület (diarthrosis)


Ezek fordulnak elő legnagyobb számban az emberi szervezetben. Ide sorolható a térdízület, a könyökízület, valamint a kéz és a láb ízületei, melyek széles, nagy mozgásokat tesznek lehetővé.


Félmerev v. feszes ízület (amphiarthrosis)

Symphysisnak, - fél vagy tökéletlen ízületnek - is szokták nevezni őket, melyeket korlátozott mértékű mozgékonyság jellemez. Az ilyen ízületek egymáshoz kapcsolódó csontok közötti összeköttetések közé tartoznak, pl. a csigolyák esetében a porckorongok, amelyek az ütköző szerepét töltik be.


Merev ízületek (synarthrosis)

A merev ízületeket varratoknak is nevezik, melyek csak a koponyacsontok között fordulnak elő. Az így kapcsolódó csontok széle fogazott.


A szalagok

A csontokat ízületi szalagok kötik össze, tehát feladatuk az adott csontrészek szilárd kapcsolása, ill. megakadályozása, hogy az általuk összekapcsolt csontok eltávolodjanak egymástól.


Izmok és inak

Az izmok nem közvetlenül kapcsolódnak a csontokhoz, hanem olyan – inas jellegű – kötőszöveti részek segítségével, amelyek körülölelik az izom végrészét. Ezeket inaknak nevezzük, ha henger alakúak, és bőnyéknek (aponeurosis), ha lemezesek.
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés