Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Csíráztatás

Fiatalodjunk és gyógyuljunk a természet segítségével! Az egészség fenntartásának egyik legjobb módszere az "élő ételek" fogyasztása.

A mag a fiatal növények tápanyagraktára, mely a növekedés megkezdéséhez és a fejlődéshez nyújt elegendő energiát. A csírázó magban lezajló kémiai folyamatok egy hatalmas enzimgyárat hoznak működésbe. A növény egész növekedése folyamán ekkor a legnagyobb az enzim tartalom.

Az alapvető enzimekhez tartozik az amiláz, mely a keményítőkre (szénhidrátokra) gyakorol hatást; a proteáz a fehérjék lebontásáért felel; a lipáz zsírbontó hatású fehérje; a koaguláz a véralvadást segíti elő; az emulzin a cukor felépítésében játszik szerepet.

 csírák gyakorlatilag „előemésztett” ételek. A magok gazdag enzimtartalma az emberi szervezetben lezajló anyagcsere során is fokozza az enzimek termelését, ezáltal fokozza a vérkeringést.

A száraz magokra viszonylag lassú anyagcsere jellemző, de amint megnedvesítjük őket, hatalmas változások indulnak el bennük: egyes anyagok lebomlanak a magban, egyes anyagok a mag egyik részéből a másikba vándorolnak: különösen a magfehérjéből (magbélből) a csírába, vagyis a sziklevélből a fejlődő részbe; majd végül az új anyagok felépítése következik a lebontott anyagok újraformálása által. Csupán két olyan anyag van, amit a mag kívülről vesz fel a csírázás folyamán: a víz és az oxigén.

A csírák gazdagon tartalmaznak vitaminokat, ellátnak teljes értékű fehérjékkel is, ún. előemésztett formában, mely könnyen és hatékonyan felszívódik a szervezetben. A vitamin- és enzimkiválasztás eléri a maximumot, a férfiasságért felelős E-vitamin mennyisége háromszorosára nő négy napon belül a búzában a csíráztatás alatt. A keményítő és zsír cukorrá és szénhidráttá alakul, melyek így gyorsan hatalmas energiát biztosítanak.

A csíráztatás nem bonyolult dolog és nem vesz igénybe sok időt. Naponta két alkalommal kell 1-2 percet foglalkoznunk vele és 3 – 4 nap múlva már „arathatunk” is!

 

Mire van szükségünk?

Kell egy csíráztatótál, magok ( hántolatlan és vegyszermentes ), levegő és víz.

A tálakat illetően több variáció létezik, van műanyag tál és agyag is. Az agyag hiába szebb, a műanyag könnyebben kezelhető és tisztítható ( akár mosogatógépben is ), ám az agyag edény kis lyukaiba ha egyszer bepenészedik az anyag, sok munkával lehet csak rendesen kitakarítani.

annak egy ill. több emeletesek, attól függően válasszunk, mekkora mennyiséget és milyen választékot kívánunk otthon produkálni.

A tálak legalsó szintjén egy zárt aljú edény van, melyben a csíráztatás során vizet tárolunk. Ezt a részt használjuk a magok beáztatása során. Felette egy – kettő esetleg három lyukas aljú tál található, melyben a magok csíráznak.

 

Csíráztatható magvak:

  • gabonafélék (pl.: búza, árpa, rozs)
  • hüvelyesek (pl.: lencse, bab, borsó)
  • olajos magvak (pl.: napraforgó, lenmag, tökmag)
  • füvek, fűszernövények (pl.: mustár, zsázsa, hajdina)

 

A csíráztatás módja


1. A legegyszerűbb és praktikusabb módja a csíráztatásnak az, ha vásárolunk egy csíráztató tálat - de használhatunk a csíráztatáshoz széles szájú befőttes üveget, szitát, vagy szűrőt is.

2. Válasszunk a csíráztatáshoz megfelelő minőségű magokat – bizonyosodjunk meg, hogy nem öreg, vagy nem kezelték-e vegyszerrel.Távolítsunk el a törött vagy repedt magokat.

3. A kívánt mennyiségű, átválogatott magot folyóvíz alatt átmossuk. Ehhez az egyik lyukas tálát használhatjuk a csíráztató készletnek.

4. Öntsünk rá annyi langyos vizet – ne forrót! -, hogy ellepje. Legyünk biztosak abban, hogy legalább kétszer annyi a víz, mint a mag. Ha lehet, használjunk ivásra alkalmas ásványvizet!

5. Az áztatás során a magok eredeti méretük többszörösére dagadnak. Az áztatási idő függ a magtól, célszerű a csomagoláson feltüntetett óraszámot alapul venni. Gabonaféléket általában 12 órán át, apróbb magvakat 4 – 6 – 8 órán át és vastagabb héjú, olajos magvak esetében kb. 1 napon át célszerű áztatni, annyi vízzel, amennyi ellepi a magot. Nem fontos, hogy pontosan betartsuk ezt az időt. Nyáron ennél kevesebb idő is elég lehet. Tartsuk a

6. Az áztatás után újra öblítsük le a magokat langyos vízzel, majd helyezzük őket a lyukas tálakba. Ne feledjük, a legalsó, zárt tálban legyen víz, erre tegyük rá a magokkal a lyukas tálakat. Ha a legfelső tálban is csíráztatunk, takarjuk le egy kistányérral, hogy a megfelelő körülmények adottak legyenek. Érdemes figyelembe venni, hogy a csírák a magok eredeti térfogatának ötszörösére növekednek, tehát ne lehetőleg 1 rétegnyi magot tegyünk egy tálkába, majd simítsuk szét.

7.Vigyáznunk kell a magokra, hogy be ne penészedjenek, ezért mindennap öblítsük le őket reggel és este is hideg v. langyos folyó víz alatt, majd alaposan csöpögtessük le róluk a vizet, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak. Ha egy nap elfelejtjük leöblíteni a csírákat, még nem károsodnak, de 2 nap után már elkezdenek penészedni!

8. A csíráztatás megkezdése után kb. 3 nappal látható az eredmény. Ha a levegő nagyon meleg és száraz, öblítsük hosszabban és gyakrabban a magokat.

9. Hogy melyik napon fogyasztjuk el a csírát, ez egyéni ízlés kérdése. A legtöbben a hatnapos lucernát szeretik, a mungóbabot 2-3 naposan, a lencse 2 nap után a legjobb.

10. Ha készen állunk a csírák learatására, öblítsük le őket utoljára, próbáljuk eltávolítani a maradék maghéjakat, majd csöpögtessük le, és tároljuk hűtőben.

Tartsuk műanyag zacskóban vagy üvegben, így friss marad a csíra, és a hűtőben lassan tovább fejlődik még néhány hétig.

11. Tálalás előtt mindig öblítsük le, és tegyük ki legalább 2 órára közvetlen napfényre.

12. A következő adag csíráztatás előtt mossuk ki a csíráztató tálat a penészedés és gombásodás megelőzésére.


Jó tudni!

  • Sötétben a csírák világos színűek lesznek és B2 vitaminban gazdagok, világos helyen pedig zöldek és C vitaminban gazdagok.
  • Az ideális hőmérséklet 17 – 21 fok között van.
  • Fontos! A penészes, rohadt, kellemetlen szagú csírákat ne együk meg!


Felhasználható:


A csírákat ehetjük nyersen, vajas kenyérre pakolva, salátákba, joghurtba keverve, de egyszerűen csak rászórhatjuk köretekre is. Készíthetünk belőlük szendvicskrémeket, felhasználhatjuk levesek, töltelékek, köretek, savanyúságok, stb. formájában.

Megszárítva és kávédarálóban lisztté õrölve tésztákat is süthetünk belõle. A HÜVELYESEKET CSAK HÕKEZELÉS UTÁN (10-15 perc fõzés, sütés)FOGYASSZUK!!!


Tárolás:

  • Nyersen: hűtőben (akár 1-2 hétig is), de felhasználás előtt alaposan mossuk le a nyákot!
  • Szárítva: (sütőben nagyon alacsony hőmérsékleten) konyharuhában tekerve, száraz hűvös helyen.


SZIGORÚAN CSAK ÉTKEZÉSI CÉLRA ALKALMAS MAGOKAT CSÍRÁZTASSUNK, melyek gyógynövény és élelmiszer boltokban kaphatók.

Sok esetben nem csak a csávázott vetõmag, hanem a piacon vásárolt mag okozhat komoly problémákat, mivel ezeket vegyszerekkel kezelik a penészesedés és a rovarok ellen.


Tippek, receptek:

Legjobb, ha nyersen fogyasztja a csírákat, felhasználásuknál ez a legfontosabb alapelv. Köztudott, hogy főzéskor a vízben oldódó vitaminok, illetve az emésztést segítő értékes enzimek tönkremennek. A csírák közül nyersen és kíméletesen főzve fogyaszthatóak a gabonák, az olajos magvak és a fűfélék, a fűszerek és a gyógynövények csírái.

A csíranövényeket bármilyen nyers salátába beleszórhatjuk. Készíthetünk például zsázsacsírával paradicsomsalátát. Tetszés szerinti mennyiségben hámozzuk meg a paradicsomot, és egy közepes fej vöröshagymát kockákra vágva adjunk hozzá, majd szórjuk meg pl. zsázsacsírával.

Készítsük el külön a következő saláta öntetet: egy kicsavart citrom levéhez tegyen néhány kanál mézet, kevés olíva olajat. Öntsük a salátára, és ha szeretjük, hintsük meg olajos magokkal: napraforgóval vagy apróra vágott dióval. Barna kenyérből készült pirítóssal kiváló, rendkívül sok energiát adó egytál étel.

A csírákat darálhatjuk is. Például a ledarált rozscsírát ízesíthetjük fokhagymával, tengeri sóval, olíva olajjal, majd a megsütött padlizsánra öntve melegen tálalhatjuk.

Ha jobban szeretjük a csírák zöld részét, akkor meg kell várni, amíg a növény eléri a három-négycentis magasságot. Felvagdalva rászórhatjuk vajas kenyérre, vagy beleszórhatja kefirbe, levesbe és a főzelékekbe is.

Készíthetünk krémeket is. Például a zsázsa ollóval levagdalt zöld levélkéit keverjük össze 10 dkg juhtúróval és 2-3 kanál kefirrel. Krémet készíthetünk úgy is, hogy 2 deci kefirbe bármilyen csíranövény zöld részét beleaprítjuk, ízesíthetjük tengeri sóval, fehér borssal, és apróra vágott zöldpaprikával. A zsázsa túl nagy adagban csípős, erős, erre a felhasználáskor ügyeljünk. A krémeket barna, teljes kiőrlésű kenyérre kenve fogyasszuk.Csíráztatáshoz felhasználható magok

Fajta

Áztatási idő-(óra)

Mennyiség

Csírahossz
leszedéskor

Növekedési
idő (nap)

Legfontosabb tápanyagok

Adzuki bab

12

1 csésze

1,3-2,5 cm

3-5

fehérje, vas, C-vitamin

Búza

12

1 csésze

0,5-1,3 cm

2-3

szénhidrátok, fehérje, B- és E-vitamin, foszfor

Csicseriborsó

12

1 csésze

1,3 cm

2-3

szénhidrátok, rost, fehérje, ásványi anyagok

Görögszéna

8

1/2 csésze

1,3-2,5 cm

3-5

vas, foszfor, nyomelemek

Káposzta

4-6

3-4 csésze

2,5 cm

4-5

A-, C- és U-vitamin, nyomelemek

Köles

8

1 csésze

0,5 cm

2-3

szénhidrátok, rost, B- és E-vitamin, fehérje

Kukorica

12

1 csésze

1,3 cm

2-3

szénhidrát, rost, ásványi anyagok, A- B- és E-vitamin

Lencse

12

1 csésze

0,5-2 cm

3-5

fehérje, vas és egyéb ásványi anyagok, C-vitamin

Lóhere

4-6

3 csésze

2,5-3-8 cm

4-5

A- és C-vitamin, nyomelemek

Lucerna

4-6

3-4 ek

2,5-3,8 cm

4-6

A-, B-, C-, E- és K vitamin; ásványi anyagok és nyomelemek

Mandula

12

1 csésze

0 cm

1(felduzzad, nem csírázik!)

fehérjék, zsírok, ásványi anyagok, B- és E vitamin

Mungóbab

12

1/2 csésze

1,3-2,5 cm

3-6

fehérje, vas, kálium, C-vitamin

Mustár

4-6

1/4 csésze

2,5 cm

4-5

mostárolaj, A- és C-vitamin, ásványi anyagok

Napraforgómag

8

2 csésze

0-0,5 cm

1-3

Ásványi anyagok, zsírok, fehérjék, B- és E-vitamin

Retek

4-6

1/4 csésze

2,5 cm

4-5

Kálium, C-vitamin

Rozs

12

1 csésze

1,3-2,5 cm

2-3

B- és E-vitamin, ásványi anyagok, fehérje, szénhidrátok

Sütőtök

8

1 csésze

0 cm

1(felduzzad, nem csírázik!)

fehérje, zsírok, E-vitamin, foszfor, vas, cink

Szezámmag

4-6

1 csésze

0 cm

1-2

fehérje, kálcium, ásványi anyagok, B- és E-vitamin, zsírok, rost

Tehénborsó

12

1 csésze

1,3-2,5 cm

3-6

fehérje, A- és C-vitaminm ásványi anyagok

Vízitorma

4-6

4 ek

1,3 cm

4-5

A- és C-vitamin

Zab

12

1 csésze

0,5-1,3 cm

2-3

B- és E-vitamin, foszfor, vas, cink

Zöldborsó

12

1 csésze

1,3 cm

3-5

fehérje, vas, egyéb ásványi anyagok, C-vitamin


(Forrás: Viktoras Kulvinskas: Csíraételek)

Kapcsolódó cikkek:

Csíráztatás Tudástár - hogyan csíráztassunk, és mit?Csírából ételek - receptgyűjtemény


Egészséges életmód alapjai


Alternatív gyógymódok

Keresés

t