Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A homeopátia története, alapelvei, módszere és irányzatairól részletesen

 

Hasonlót a hasonlóval, vagyis kutyaharapást szőrével: ez a homeopátia alapelve.

Ezt a módszert széles körben alkalmazzák, sokféle állapot kúrálására használják annak ellenére hogy mintegy kétszáz évvel a kitalálása után sincs még hatásosságára természettudományos magyarázat.


A XVIII. század végén egy német orvos, Samuel Hahnemann (1755-1843), annyira kiábrándult korának kegyetlen és eredménytelen kezelési módszereiből, hogy abbahagyta orvosi praxisát. Tanulni, kutatni és fordítani kezdett. Hanemann egyik első lefordított munkája dr. William Cullen: Értekezés a malária gyógyításáról című írása volt, melyben a szerző állítja, hogy a kínafakéreg maláriát gyógyító képessége a keserű ízének tulajdonítható (a kínafakéregből nyerhető a malária homeopatikuma, a kinin). Mivel Hanemann kételkedett ebben a magyarázatban, saját magán próbált ki apró adagokat a kínafakéregből, és rájött, hogy ez a szer magát a betegséget volt hivatott gyógyítani.

Gyógyító tulajdonságok


Abból a megfigyelésből, hogy egészséges embereknek adott bármilyen anyag milyen tüneteket kelt, Hahnemann rájött, hogy így fedezhetők fel az adott anyag gyógyító tulajdonságai. Ezt az eljárást - amely a homeopatikus elmélet és gyakorlat alapjává - a szer ellenőrző próbájának nevezte.


A rokonszenvi gyógymód alapelvét Hahnemann úgy hívta, hogy „similar similibus curenter”, ami annyit jelent, hogy „hasonlót a hasonlóval gyógyítani”. Ez lett az első szabálya annak a gyógyítási módszernek, melyet homeopátiának neveztek, a görög homoios (hasonló) és pathos (szenvedés vagy betegség) szavakról, hogy megkülönböztessék az ellenszenvi gyógymódot alkalmazó hagyományos orvoslástól, melyet ő „allopátiának” hívott (jelentése: „ellentétes szemvedés).

Amikor Hahnemann homeopatikumokkal kezdett gyógyítani, módszerét hitetlenség fogadta, a kollégái kinevették. A betegek viszont özönlöttek hozzá, és az általa elért megdöbbentő eredmények megerősítették az elméletét. Mégsem lehetett teljesen elégedett, mert akik a készítményeit szedték, azok között a betegek között akadt olyan is, akinek a tünetei súlyosbodtak.


Rázva gyógyít

Elkezdte vízben vagy alkoholban felhígítani a homeopatikumokat, aztán rájött, hogy amikor ezek kellőképpen fel voltak hígítva ahhoz, hogy a mellékhatások elmúljanak, már nem eredményeztek gyógyulást. Ezért tovább kísérletezett, és rájött, hogy ha hígított szert egyszerű keverés helyett erősen felrázza, megbízhatóan gyógyít.


A rázás technikát Hahnemann „potenciálásának”, az így előállított homeopatikumot „hatékonyított szernek” nevezte. Azt látta, hogy így nemcsak egy mellékhatásokat nem okozó orvosságot kapott, hanem minél jobban felhígította - potenciálást alkalmazva - a szert, az annál hatékonyabban gyógyított. Úgy vélte, hogy a rázás felszabadítja az anyagcseréjét, energiáját. Számozni kezdte a szereket, attól függően, hogy hányszor hígították fel. Például D1-nek nevezte az 1 rész hatóanyagot és 9 rész hígító folyadékot tartalmazó homeopatikumot. Nagyobb hígításokkal is kísérletezett, és ezeket még hatékonyabbnak találta. A hígítási módszer miatt még több gúnyolódás érte az orvosok részéről, akik - mivel nem találtak magyarázatot - nem értették, hogy egy ennyire felhígított dolognak miképpen lehet bármiféle hatása. A homeopátia a sok ellenszegülés dacára is fennmaradt és elterjedt, mégpedig azért, mert rendkívül hatékony.


Az első tanácsadás egy homeopatánál általában meglepően hosszú időt vesz igénybe: az egy vagy két óra átlagosnak tekinthető. A beszélgetés alatt a homeopata nagyon részletesen kikérdezi a pácienst. Nemcsak a panaszairól, hanem életmódjáról, viselkedésről, kedvteléseiről is. Érdeklődik arról, hogy milyen feszültségek és terhelések közepette él, milyen az érzelmi, lelki állapota, a személyisége.


A homeopatikus gyógyítás a betegségek megelőzésére törekszik úgy, hogy korrigálja az apróbb kiegyensúlyozatlanságokat, mielőtt azok komolyabb tünetekké és meghatározott betegségekké alakulhatnának. Az effajta kezelésnek a szószólói állítják, hogy azok az emberek, akik homeopatikus szereket szednek, általános egészségi állapotukat rendszerint egyre jobbnak találják. Jobban fel vannak vértezve a fertőzésekkel szembeni ellenállásra.
A homeopatikus szerek előállításához használt természetes anyagok, melyekből több mint kétezerféle létezik, különböző forrásokból származnak. A legtöbbet növényekből nyerik, bár ásványok, fémek, sőt még bizonyos mérgek is felhasználhatók.


Ne érjünk hozzájuk


A homeopatikus szerekbe könnyen kerülhet szennyeződés, ezért lehetőleg ne érjünk hozzájuk. A tablettákat az adagoló doboz kupakjából ejtsük egyenesen a szánkba, illetve a porokat közvetlenül abból a papírokból szórjuk, melybe be vannak csomagolva. A szereket hagyjuk a nyelvünk alatt feloldódni, ne nyeljük le egészben. Kerüljük az evést, ivást, dohányzást vagy fogmosást az adag bevétele előtt és után húsz percekig.


A szereket legjobb a saját csomagolásukban tartani, hűvös, száraz helyen, jól elkülönítve más erős szagú anyagoktól, - például parfüm, molyirtó, dohány, kávé.

A homeopátia fejlődésével különböző iskolák alakultak. A pluralisták például úgy tartják, hogy egyetlen szer sem lehet önmagában pont megfelelő egy-egy személynek, ezért ők egyszerre több szer alkalmazása mellett érvelnek. Más szakemberek azt állítják, hogy a szereket össze kell keverni és nagyon kis erősségűt, azaz minél magasabb potenciájút kell használni. (Minél nagyobb a hígítás foka annál magasabb a potencia.)


Közelebb a hagyományoshoz


Mind többen vannak, akik eltérnek a homeopátia általános alapelveitől, mely szerint a hasonlót a hasonlóval kell kezelni. Ők közelebb állnak a hagyományos orvosláshoz, inkább a tüneteket kezelik, mint az egész személyt.


Azt a jellegzetes tényt, hogy egy lázas beteg szomjas, a homeopaták nem tartják olyan érdekesnek, mint azt, amikor egy lázas ember nem szomjas. Ők mindig a szokásos tünetek rendkívüli kísérőjelenségeit keresik.


Homeopatikumok készítése


A homeopátiás gyógyszereket a törzsanyagból kiindulva számos fokozaton hígítják és az előírt módon vegyítik. Ez az előállítási mód a potenciálás. Hígítás és összerázás után a gyógyszereknek magasabb hatásfokot tulajdonítanak, mint a mekkora anyagkoncentrációjuk alapján elvárható volna. A folyékony kiinduló anyagokat oldhatóságuktól függően szesszel vagy vízzel hígítják, a szilárdakat tejcukorral finomra összemorzsolják. Ezeket nevezik őstinktúráknak. Ha egy rész őstinktúrát adunk kilenc rész hígító anyaghoz, és ezt az előírt módon összerázzuk, a D2-es potenciát kapjuk. Ha aztán ebből a hígításból újra egy részt veszünk, ezt összekeverjük kilenc azonos rész hígítószerrel, megkapjuk a második decimálpotenciát (D2). A hígítás során alkalmazott eljárási mód szerint különböző elnevezésű potenciák vannak, még pedig D-, C-, és LM-potenciák. A D-potenciáknál 1:10 arányban folyik a hígítás, a C-potenciáknák minden hígítási fok 1:100 arányban történik. Az LM-potenciáknál az első fok 1:50 000 arányú hígítás. Az eltérő potenciák hatása mindenkor teljesen más.


A homeopátia alkalmazása


Enyhébb betegségek esetén saját magunkat is kikúrálhatjuk. Próbálkozzunk homeopatikumokkal, amíg meg nem találjuk a nekünk megfelelőt. Krónikus vagy komoly betegségekkel mindig forduljunk szakképzett homeopatához. Vannak olyan orvosi kezelésre szoruló állapotok, amelyekben kerülnünk kell a homeopatikus szereket. Ide tartozik a legtöbb, mozgással kapcsolatos probléma, mint például a ficam, a derékfájás és a súlyos testi sérülések.


A homeopata orvosnál


A homeopata orvosnál semmi sem olyan, mint a háziorvosnál Ez azért van, mert a homeopata a személyt kezeli, nem a betegséget. Készüljön fel arra, hogy az első látogatás alkalmával legalább egy órát fog nála tölteni, amikor is kérdésekre kell válaszolnia nyíltan és őszintén.


Egyes kérések furcsán hangzanak majd. Megkérdezheti, hogy hideg, nedves vagy meleg időben érzi-e kellemesen magát, hogy ideges-e, hogy képes-e levezetni a felgyülemlett feszültségeket, hogy menyire magabiztos stb. Minden azért van, mert olyan orvosságot szeretne adni, amelyik inkább a személyre van szabva, mint arra a közérzeti állapotra, amelyet a páciens éppen átél.


(Forrás: Család és egészség)

 

A belső harmónia megteremtése feng shuival

A kínaiak évezredek óta a feng shui alapelvei szerint építik és rendezik be házaikat – és maguk az építőmesterek is e szabályokat kö

Ma már azonban Nyugaton is növekszik azoknak a száma, akik alkalmazzák ezt a módszert, így egyre többen tapasztalják meg jótékony hatásait.

 

Alapelvek


A feng shui abból a meggyőződésből indul ki, hogy mindenütt energia vesz körül minket. Energia alatt azt az univerzális erőt értik, amely mozgatja a világot, és amelynek eredetét és létét a legmodernebb atommagkutató központokban buzgón kutatják.

A régi Indiában ezt az energiát pranának, Japánban kinek, Kínában pedig csinek nevezték.

Ez az őserő, mely az egész világegyetemet áthatja, bennünk is csörgedezik. Felvesszük táplálkozással, légzéssel és még számtalan különféle módon. Lelki és szellemi fejlődésünket is ez az univerzális energiaáram irányítja. Minden élő testet és „holt” anyagot ez az erő mozgat.

A feng shui segítségével a csi, a láthatatlan életerő energia áramlását a legkedvezőbbé tehetjük. A bennünk áramló csi pozitív gondolataink és érzéseink révén közvetlenül befolyásolja egészségünket, de ugyanúgy működik külső környezetünk, a lakás vagy a telek esetében, és végső soron sorsunkra és jólétünkre is hatással van.

 

A feng shui: akupunktúra a szobában

A természet csak áramló mozgásokat ismer, ezért a helyiségeket és a bútorokat úgy kell elrendeznünk, hogy megfeleljenek igényeinknek, ugyanakkor a csi szabad áramlása által minden helyiséget megfelelően át tudjon járni. Ha a csi áramlását valami akadályozza, torlasz keletkezik, ami betegséget és gátlásokat eredményez. Az energiaáramlás viszont egészséget, sikert és jó közérzetet.

A csi elsősorban az ajtón lép be a helyiségbe, ezért az egyajtós szobák hátrányban vannak, mert a fő energiaáramnak ugyanazon az ajtón kell ki- és beáramolnia. Ezekben a szobákban ezért elegendő helyet kell biztosítani az áramláshoz.

Az ablakok kiegészítő energiákat engednek be, és rajtuk keresztül távozik az elhasznált csi. Ha az ajtó és az ablak egymással szemben van, huzat keletkezhet, és a csi egyenesen kiárad az ablakon, nem áramlik körbe.

Káros energiák

Az energiák károsak is lehetnek, melyeket nak vagy sá-csinek nevezi. A természet csak áramló mozgásokat ismer, ezért a hosszabb egyenesek természetellenesek. A megfigyelések azt mutatják, hogy mindenütt, ahol emberi kéz ilyen egyeneseket alkotott, káros energiák keletkeznek.

A sá-csi vezetékekben, csatornákban, utcákon, síneken, hidakon, zsákutcák végében, házak hosszú folyosóin keletkezik, továbbá ott, ahol egy lépcső vagy ablak szemközt van az ajtóval. Az ilyen helyeken az energia – mint egy autópályán – nagyon felgyorsul, és mindenen végigsöpör. Ezért egy hosszú folyosó végén lévő szobában senki ne aludjon vagy dolgozzon az ajtóval szemben.

A sá-energia falak élénél, házak sarkánál, tetők szélénél, lámpavasaknál vagy útbaigazító nyilaknál gyülemlik fel. A szobában a kiemelkedő hegyes tárgyak, éppúgy, mint a szekrények vagy asztalok éles sarkai, sát hoznak létre. Nem szabad, hogy ez a széles csi hosszú távon hasson az emberekre, mert tartós irritáció lehet a következménye. Például az ilyen hatásnak kitett helyen tanuló gyermekeknl gyakoribbak a koncentrációs és tanulási problémák, mint azok között, akik kiegyensúlyozott helyen tanulhatnak. Mindenekelőtt a háló-, főző- és ülőhelyet mentesítsük az éles csitől, vagy tartsuk távol tőle – hatása ugyanis a távolsággal arányosan csökken.

 

Báguá térkép


Lakásunk, házunk vagy munkahelyünk elemzésében hasznos segítséget jelent a báguá térkép. A báguá szó szerint azt jelenti:”a sárkány teste”. Bizonyos értelemben otthonunk is egy élő test modelljének tekinthetjük. A báguá a lakás minden területének meghatározott jelentést és hatást tulajdonít- ahogy minden testrésznek meg van a feladata.

http://drimmun.com/images/stories/Image/Alternativ_terapiak/feng_shui_terkep.jpg


A nyolc égtáj, és azok jelentései:
 

 • Észak: karrier, üzleti siker, fekete, sötétkék, tél, víz, teknős, 1.
 • Észak-kelet: tudás, bölcsesség, iskolai/munkahelyi előmenetel, türkiz, barna, átmenet a tavaszba, föld, 8.
 • Kelet: családi élet, hosszú élet, egészség, táplálkozás, harmónia, zöld, tavasz, fa, sárkány, 3.
 • Dél-kelet: gazdagság, jólét, bőség, zöld, lila, átmenet a tavaszból a nyárba, fa, 4.
 • Dél: hírnév, szerencse, vidámság, öröm, piros, nyár, tűz, madár, 9.
 • Dél-nyugat: házasság, anya, kapcsolatok, szeretet, szerelem, házastárs, sárga, rózsaszín, piros, vénasszonyok nyara, föld, 2.
 • Nyugat: gyerekek, gyerekek hírneve, alkotókészség, fehér, ezüst, ősz, fém, tigris, 7.
 • Észak-nyugat: támogató és segítő emberek, nemzetközi kereskedelem és külföldi utazás, sport, apa, szürke, arany, fém, átmenet a télbe, 6.A törekvések báguája:

Ennél az alkalmazási fajtánál a báguáterületek elhelyezkedése az ajtótól függ. Ha egy helyiségben több ajtó is van, el kell dönteni, melyiket használjuk leggyakrabban bejáratként. Az ajtóban álljunk be, arccal befelé nézve. A báguatérképet úgy helyezzük rá a helyiség alaprajzára, hogy az ajtó vagy a tudás vagy a karrier vagy a segítők területére esik. Ha az ajtó a tudás területén van, az ajtóval szemben a gazdagság területe van, ha az ajtó a karrier területére esik, az ajtóval szemben a hírnév területe helyezkedik el, ha az ajtó a segítők területén van, a szerelem területe van az ajtóval szemben.


A báguá térkép értelmezése

 • Bal alsó sarok: tudás, bölcsesség, eredmények, célok, könyvek, a szellem növekedése, színek: világoskék, türkiz.
 • Bal középső terület: család, egészség, ősök, rokonok, családi örökség, emléktárgyak, fotók, színek: kék, zöld, barna.
 • Bal felső sarok: gazdagság, jólét, bőség, anyagi dolgok, szökőkutak, halak, értékes tárgyak, akvárium, színek: piros, lila, zöld.
 • Felső középső terület: hírnév, szerencse, kitűntetések, iskolai bizonyítványok, kandalló, gyertyák, színei: piros, bíbor.
 • Jobb felső sarok: házasság, kapcsolatok, szerelem, szerelmi emléktárgyak, esküvői fényképek, a szeretet páros szimbólumai, színek: rózsaszín, piros.
 • Jobb középső terület: gyerekek, alkotókészség, kerek, ovális, iparművészeti dísztárgyak, játékok, színe: fehér.
 • Jobb alsó sarok: segítő támogató emberek, bármilyen valláshoz kötődő szent képek, utazás, barátok. Színek: ezüst, arany.


O - O - O

 • Karrier rész eszközei: Gyertya, Hal, Szélcsengő, Kristálygolyók, Kristályfigurák
 • Szerelem és házasság rész eszközei: Delfinek, Delfines levélnehezék, Delfines örökmozgó, Gyertya, Gyertya, Kristálygolyók, Kristályfigurák, Párkapcsolati szobrok, Mandarin kacsa, Sárkányfejű teknős, Féldrágakövek
 • Család és egészség rész eszközei: Gyertya, Kristálygolyók, Kristályfigurák, Elefánt, Teknős
 • Gazdagság és siker rész eszközei: Buddha, Buddha - zsákos (Pu-taj), Fu'k, Lu'k, Sau, Gyertya, Hal, Kristálygolyók, Kristályfigurák, Pénzérmék, Teknős
 • Segítőkész emberek és utazás rész eszközei: Buddha-gyertya, Buddha, Buddha - zsákos (Pu-taj), Elefánt, Fu'k, Lu'k, Sau , Gyertya, Kristálygolyók, Kristályfigurák, Földgömbös levélnehezék, Pénzérme, Szélcsengő
 • Alkotó készség és gyerek rész eszközei: Buddha, Gyertya, Kristálygolyók, Kristályfigurák, Kuan Yin, Sárkány, Szélcsengő
 • Önművelés és tudás rész eszközei: Bagoly, Gyertya, Kristálygolyók, Kristályfigurák, Pénzérme
 • Hír és hírnév rész eszközei: Gyertya, Ló, Kristálygolyók, Kristályfigurák


 

Feng Shui eszközök


A házunkon vagy lakásunkon belül energetikai kiegyensúlyozatlanság, a gyenge csivel rendelkező vagy hiányos területek ellensúlyozására a legkülönbözőbb segédeszközöket alkalmazhatjuk.


Bagua lapok

Olyan nyolcszögletű lapokról van szó, amelyekre az "ég nyomán járó sorrend" látható. Ezt a kombináció képes olyan energiateret létrehozni, ami a Föld harmóniájának megfelel. A jelek vagy kiemelkednek, vagy besüllyednek az alapanyagba, ezáltal jön létre a térharmónia. Előnyös, ha a jólét méretét hordozza. Átlagosan 1-2 m-nyi területre képes hatni. Lényeges, hogy a Hírnév jele (két folyamatos vonal között egy megszakított) a Dél égtáj felé legyen forgatva, vagy ha állítva van, akkor felfelé nézzen.

Anyagát tekintve lehet réz, arany, ezüst. Készül üvegből is, ekkor a különben Jang alakzat Jin jellemzőkkel is kiegészül, az üveg színe zöld (béke, nyugalom), kék (biztonság, tisztelet) barna (takarékos) energetikai minőséget fogja növelni. Rejtetten használható eszköz.


Pénzérmék
Kedves szokás Kínában piros papírba csomagolt pénzérméket ajándékozni. Az ajándék jelentése: gazdagságot kívánok neked mindhárom síkon. Az érmék alakja és anyaga viszont nem mindegy. A gazdagság energiaterét csak az az érme képes létrehozni amelyek: kör alakú, és közepén egy négyszögletes lyuk van. A kör a Jin megtestesülő világ a négyszög a Jang a szellemiség. Vagyis a szellemiségnek (léleknek) ruhája az érme anyaga és alakja, más szóval szellemünk ruhája a test. Az érméken olvasható feliratok fokozzák az érme kedvező hatását.

A fentiek alapján nyílván világos, hogy az általunk forgalmazott pénzérme igen, míg a fizetéskor használatos pénzérméink általában nem felelnek meg ennek a célnak. Az érme hagyományos anyaga réz, ezüst, arany mert ezek a fémek a legjobb energia vezetők.

Gerenda furulya

A tetőszerkezet szögletes keresztmetszetű tartó gerendái nagy hatással vannak a szervezetünkre. Sajnos általánosságban kedvezőtlen térélményeket okoznak. Önsúlyuk és szögletes keresztmetszetük következtében a fejmagasságban jól érzékelhető káros térosztó és hasító hatást fejtenek ki. A lefelé irányuló nyomásuk zavarja az emberi szervezet működését, fokozza a gátoltság, bezártság, korlátozottság élményét. Mintha állandóan fejünkkel vagy homlokunkkal valaminek neki ütköznénk, amit ráadásul nem is látunk. Bizonyos gerendák kellemetlen hatása egészen a mellkasig vagy az ülő ember fejéig is leérnek. A gerenda nyomasztó és akadályozó hatása az anyagától és a térben elfoglalt helyétől nagymértékben függ.

 

Ho Tu lap

A Ho Tu lap másik elnevezése "sárga folyó terv". Első ránézésre egy olyan négyszögletes vagy nyolcszögletű lapot látunk, aminek az egyik oldalán egy érdekes ábra van. Az ábra pontokból, körökből és egyenes vonalakból áll. Az összekötött jelek az öt mozgást (elem) fejezik ki a Jin és a Jang arányával. Ezért ezt egy tervező eszköz is. Például a Föld elem 5:10 vagyis minden olyan tárgy amire igaz, hogy 5 Jang (egyenes) és 10 Jin (görbe) jellemzővel bír a stabilitás élményét fokozza. Mivel mind az öt elem rajta van így képes 5-10 %-al megnövelni 2 m-en belül mind az öt mozgás minőségét. Általában rézből vagy nemes fémből készítik. Előnyös, ha a jólét méretét hordozza. Lényeges, hogy a Tűz elem jelképe (7:2) felfelé vagy a Dél égtáj irányába legyen fordítva, ekkor van a legnagyobb tere. Rejtetten használható eszköz.


Energia mozgató kettős spirál

Általában rézből, aranyból, ezüstből készül. Két egymásba futó spirálról van szó, mint két rugó. Egy belső spirált körülfog egy külső nagyobb átmérőjű. A terület csíjét mozgatja meg, energia örvényt hoz létre ott, ahová fellógatják. Ha nem lehet fellógatni a plafonra, akkor egy állványra teszik. Az örvénylő energia nem növeli a harmónia szintet, csak mozgásba hozza. Ezért alkalmazása előtt szükséges olyan eszközöket elhelyezni a területen, amelyek odavonják a csít. A folyamatok, felgyorsulását eredményezi. Rejtetten használható eszköz.


Jobb és bal menetű sík spirálok

A jobb és bal menetű sík spirálok fontos szerepet kapnak olyan helyeken, ahol mindenképpen energiát akarunk létrehozni, átváltoztatni.

A jobb sodrású spirál a matériába értelmezhető energiát termel, tehát Jin.

A bal menetű spirál a szellemi (gondolati) energiák képződését segíti elő, vagyis Jang. Rejtetten használható eszköz.

Energia terelő

Feladata a belső terek közötti energia áramlás tudatos irányítása. Rézből, nemes fémekből vagy fából készül, általában háromszöget formáz. A háromszög csúcsa mindegyik irányba két fő és néhány mellék pászmát hoz létre. Ezért az energia terelő egyik csúcsát abba az irányba kell forgatni, ahová az energiát szeretnénk áramoltatni. Így a hat fő pászmából legalább négy energia folyam a kitüntetett fontosságú irányba megvezeti a térben áramló éltető energiákat. Rejtetten használható eszköz.


Üveg bagua lapok

Olyan nyolcszögletű lapokról van szó, amelyekre az "ég nyomán járó sorrend" látható. Ezt a kombináció képes olyan energiateret létrehozni, ami a Föld harmóniájának megfelel. A jelek vagy kiemelkednek, vagy besüllyednek az alapanyagba, ezáltal jön létre a térharmónia. Előnyös, ha a jólét méretét hordozza. Átlagosan 1-2 m-nyi területre képes hatni. Lényeges, hogy a Hírnév jele (két folyamatos vonal között egy megszakított) a Dél égtáj felé legyen forgatva, vagy ha állítva van, akkor felfelé nézzen.

Anyagát tekintve lehet réz, arany, ezüst. Készül üvegből is, ekkor a különben Jang alakzat Jin jellemzőkkel is kiegészül, az üveg színe zöld (béke, nyugalom), kék (biztonság, tisztelet) barna (takarékos) energetikai minőséget fogja növelni.


Üveg Ho Tu lap

A Ho Tu lap másik elnevezése "sárga folyó terv". Első ránézésre egy olyan négyszögletes vagy nyolcszögletű lapot látunk, aminek az egyik oldalán egy érdekes ábra van. Az ábra pontokból, körökből és egyenes vonalakból áll. Az összekötött jelek az öt mozgást (elem) fejezik ki a Jin és a Jang arányával. Ezért ezt egy tervező eszköz is. Például a Föld elem 5:10, vagyis minden olyan tárgy, amire igaz, hogy 5 Jang (egyenes) és 10 Jin (görbe) jellemzővel bír a stabilitás élményét fokozza. Mivel mind az öt elem rajta van így képes 5 - 10 %-al megnövelni 2 m- en belül mind az öt mozgás minőségét. Általában rézből vagy nemes fémből készítik. Előnyös, ha a jólét méretét hordozza. Lényeges, hogy a Tűz elem jelképe (7:2) felfelé vagy a Dél égtáj irányába legyen fordítva, ekkor van a legnagyobb tere.

Tükrök
A tükör vonzza, erősíti, irányítja a térben található éltető energiát. Alkalmazási lehetősége széles skálán mozog. Kiegészíthetik a hiányzó tereket, növelhetik a tér élményét, fényt irányíthatnak az egyik területről a másikra. Így az egymással kapcsolódó területek között növelhetjük az éltető energia (csí) áramlását. A tükör segítségével elterelhetjük a kedvezőtlen energiákat.


Bagua tükrök

Nyolc szögletű fazettázott szegélyű tükör. Alapvetően a jang jellegű: aktív, cselekvő, megváltoztató, megmutatkozó. Hatékonyan óvja és védelmezi a területet a negatív energiáktól.

Állítva vagy fektetve helyezhetjük el, az oldalán lévő letörések prizma jellegéből adódóan képes a fényt szivárványra bontani, és szétszórni a helyiségbe. Kedvező elhelyezés esetén egy pontról akár mind a nyolc területre tudunk szivárványt szórni.

Lehetséges változatai:

Sima fazettázott szélű bagua tükör: szivárványt hoz létre az energiákat egyenesen visszaveri, eltolja.


Piramis
A piramis elhelyezésével az adott területen a tűz, föld elemek szintjét növelhetjük alapvetően, Jang alakzatról van szó, az alapanyagától és színétől függ, hogy a Jin jellemzők milyen mértékben kapnak szerepet. Az alakzatból adódóan képes kitolni a kedvezőtlen energiákat a területről. Legnagyobb tere akkor van, ha az éleit a négy fő égtáj felé tájoltuk.

A borostyánt tartalmazó piramis jelentősen növeli a tűz elem aktuális szintjét.

Egy tömör fa piramisnál a terjeszkedés is érezhetően növekszik, míg egy kőből készült piramisnál a stabilitás szintje is emelhető.

A színtelen optikai-üvegből készült piramis segítségével színterápiás hatásokat lehet elérni. A szivárvány minden színét be lehet állítani.

A színezett üvegből készült piramisok egy bizonyos jellemzőt növelnek, pl.: zöld: béke, nyugalom.

A drágakövekből készült piramisok a kövek rezgését is hordozzák és felerősítik: pl.: hegyi kristály: alapvetően erősíti a hátat, és a hasi idegfonatot.


Optikai-üvegből készült prizmaPrizmát akkor használunk, ha egy területen valamilyen szint szeretnénk megjeleníteni. Azért fontos, hogy optikai-üvegből készüljön, mert annak van a legszélesebb színspektruma, így könnyen beállítható bármely árnyalat. Például: ha a "gyógyító erővel" rendelkező lila szint szeretné egy területre behozni, akkor addig forgassa a prizmát, amíg az megjelenik valamelyik lapján. Ez sokkal egyszerűbb megoldás, mintha egy lila színű tárgyat vásárolna, és elhelyezné a területen.


Kék üveg félgömb

A terjeszkedés (fa) és a ragyogás (víz) Jin térélményét fokozza az adott területen. Ajánljuk fürdőszobákba és olyan vizes helyiségekbe, esetleg kertekbe, ahol a réz jobb menetű síkspirál nem használható esztétikai okok miatt.


Kristálygömb
Sima cseppentett ólomkristály gömb

Segíti a területen a jótékony energiák gyarapodását, oda vonzza a csit. A belsején keresztül haladó fényt elemeire bontja és szétszórja. Mivel egy megdermedt folyadékról van szó, jelentős felületi energiával, feszültséggel bír, a környezetébe folyamatosan vibráló, rezgő teret hoz létre, megforgatja az éltető energiát. A sima változatnál a szivárvány hatás kevésbé észlelhető, mint a csiszolt változatnál. Bármelyik területre elhelyezhető.

Változatai:
Csiszolt ólomkristály gömb (egyéb csiszolt csillár alkatrész)

A rajta áthaladó és környezetében mozgó energiákat széttöri, elaprózza. Minden sarka és éle pengeszerű energiateret hoz létre, mint megannyi kard a térben. A belső feszültsége minimális, mert általában rúd alakzatból csiszolják formára, a felületi feszültséggel bíró részek jelentős részét lecsiszolják. Az ólom tartalomtól függ, hogy milyen minőségű és mennyiségű szivárványt hoz létre. Minél magasabb az ólomtartalom annál látványosabb a szivárvány. Célszerű olyan esetekben használni, amikor az elaprózódás, széttörés élménye kedvező. Például: Ha egy folyosón, vagy lépcsőn lassítani szeretné az energiaáramlást. Vagy az Emberi kapcsolatok területére tenni, amikor növelni szeretnénk a barátaink számát, ha elértük a kívánt hatást, akkor a szoba mértani közepén lévő mennyezetvilágításra helyezze el, mert itt amúgy is szétváló energiák vannak, tehát nem ront a helyzeten.


Hegyi kristály medál

Elsősorban személyes használatra ajánljuk ezt az eszközt. A személyes sorsterülethez tartozó szimbólumot javasoljuk a testen hordani, hogy minél közelebbi élményt nyújtson. A medál rezgése azonos a jel viselőjének alap rezgésével, és ez segíti a napi életfeladatok helyesebb megoldását.

Egyéb alkalmazási lehetőség: A megfelelő területre elhelyezve növeli a tér energia jellemzőit.

A medál hegyi kristályból készül, ami a gerincoszlopra és a hasi idegfonatra (plexus solaris) hat kedvezően.

Javasolt havonta egyszer hideg folyó csapvíz alá tartani, hogy a kedvező alaprezgések felfrissüljenek, megerősödjenek.

Zászló
A zászlókat a Feng Shui tradicionális eszközei közé soroljuk. A tibeti szerzetesek a mai napig használják az ima zászlókat. Hosszú zsinórra színes selyemzászlókat fűznek fel és imákat vagy jókívánságokat írnak a zászló szabad felületeire. Aztán a hegyoldalakba a sztupák környékére, a szélfútta területekre kifeszítik, néha több száz méteren keresztül. A zászlók lebegnek a szélben és megfogják, lelassítják az éltető energia áramlását. Mintegy ott tartják a CSI lényegét. Ezeknek a zászlóknak egyik fajtáját tartja a kezében. A zászló méretei a felvirágzás, siker térélményét kelti. Az egyik oldalán az öt kiemelt állapot (fa, tűz, föld, fém, víz) építő, egymást támogató ciklusa van felsorolva. Ami elősegíti a tér egyensúlyi helyzetének növelését, azáltal, hogy jelenléte a környezet energiateréhez az építő egyensúlyt adja hozzá. A másik oldalára egyéb jó kívánságokat lehet felírni, mint például : gazdagság, bőség, egészség, stb. A zászló színe kék (becsület, tisztelet), vagy zöld (szeretet, nyugalom) energiaterét, mint Jin jellemzőt növeli. Anyaga selyem, aminek lágysága esése szintén a Jin ősminőséget fokozza. A merevítő fa rudacska anyagát és alakzatát tekintve a Jin ősminőséget erősíti. A szövegek arany színe a Jang ősminőséget növeli.

A zászlót belső térben olyan területekre helyezze el ahol a fent leírt energiateret kívánja emelni. Vagy hosszú folyosókon, ahol a zászló segítségével szeretné megelőzni, hogy az éltető energiák túlzottan felgyorsuljanak. A zászló legmagasabb pontja a padlótól mért 110 cm (karrier, siker, előmenetel), vagy 182 cm (felvirágzás, jó szerencse, jólét) magasba legyen.

Kültéri alkalmazási lehetőségei is tágak, mert azon felül, hogy kedvező energiateret hoznak létre, még a figyelmet is magukra vonják. Ezért a bejárati ajtó vagy ablak közelében is elhelyezhető. Üzlethelyiségek portáljai, kirakatai fölé előnyös felszerelni, hogy a járókelők tekintetét magához húzza a mozgása, és ezzel növelje a belépés és vásárlás kedvét. Kertben olyan helyekre érdemes elhelyezni, ahol szeretnénk a fent leírtakon túlmenően lelassítani az éltető energia tovalibbenését. Kültérben a zászló legmagasabb pontja a talajszinttől mér 180 cm (gazdagság, szerencse, jó irányú változás), vagy 200 cm (törekvés, siker, szerencse) magasságába kerüljön.


Szélcsengők, mozgókák

A feng shui eszköztárának közkedvelt darabjai a hangot adó és a hangot nem adó különböző mozgókák és szélcsengők. Rendszerint fém, bambusz rudakból, csengőkből készült szerkezetekről van szó, amelyeket fellógatnak a lakás olyan pontjaira, ahol a légmozgás következtében a szerkezetet alkotó részek egymásnak ütközhetnek, és hangot adnak. A szélcsengő a rossz csí (energia) távoltartásának hatékony eszköze, míg a csít élénkíti. A hangja és a súlya legyen megfelelő a környezet igényeinek. Súlyos szélcsengőket a szabadtéri területekre tegyünk. A hálószobába tompa, mély hangú szerkezet illik. Csilingelő vidám hangú csengőt inkább a nappaliba tegyünk.

A gerendák kedvezőtlen energiaterét sípok rögzítésével kiegyenlíthetjük. Ezek az eszközök nem adnak olyan hangot, amelyet az emberi fül érzékelni képes, viszont a kürtő elvnek megfelelően működnek. felfelé szívják az energiaáramlást.

Lo Pan

Ezt az eszközt azon személyeknek ajánljuk, akik a feng-shui tudományával mélyebben szeretnének megismerkedni. Ősidők óta használunk különböző segédtáblázatokat és eszközöket a tér felismerésére, az általános energetikai jellemzők megnevezésére. Az egyik legősibb feng-shui eszköz magyar nyelvű változatáról van szó, amely a helyes tájékozódást segíti elő egy körülhatárolt téren belül. Jelenlegi ajánlatunkban szereplő Lo Pan nem tartalmaz tájolót.


Mérettáblázat
A legkönnyebben használható feng-shui tecnika a méretek alkalmazása. Minden tárgynak van mérete, két tárgy között is megállapítható egy méret. Ezek a méretek térélményt keltenek, lehetnek kedvezőtlenek és kedvezőek. Egy körülhatárolt téren belül az a jó, ha minél több kedvező méret van jelen. A jelenlegi kínálatunkban szereplő segédeszköz a 44 cm-es periódus szerint készült el, egy eredeti tibeti mérőrúd alapján.

A táblázat külső (0- 880 cm-ig) és belső (0-792 cm-ig) méretskálát tartalmaz.


Feng Shui szoftver (program)

A programcsomagot ajánljuk mindazoknak, akik a feng-shui tanácsadást szolgáltatásként végzik. A jelenleg kínált rendszer feladata megkönnyíteni és támogatni az írásos feng-shui tanácsadás egyes munkafázisait. A személy és objektum részek együttes kezelését biztosítja a szoftver. A tradicionális eszközök (ásványok, színek, illatok, feng shui eszközök, méretezés, alak és forma) gyors kiválasztását és szövegkörnyezetbe való könnyű beillesztését biztosítja. Az ön által használt Win. Word szövegszerkesztőhöz illeszthető programcsomag, beolvad az általános kezelői környezetbe. Így biztosítja a könnyű kezelést egy munkafelületen belül.


(Forrás: Günther Sator: Feng shui, amv.uw.hu/kt_fengshui.html )

vetik.

Keresés

t