Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A skizofrénia félelmetes világa

 

Az emberek a skizofréniát általában rejtélyes betegségnek tartják, mert laikusként keveset tudnak róla.


Mi a skizofrénia?

A skizofrénia nem egyetlen betegség, hanem agyi működészavarok együttese, amelyek eltorzítják a gondolatokat, az érzelmeket és a viselkedést. A skizofrénia elnevezés a hasadást, hasítást, illetve agyat, elmét jelentő görög szavakból származik. Mikor Eugen Bleuler svájci pszichiáter 1911-ben először használta ezt a kifejezést, a gondolkodási folyamatok meghasadását vagy feldarabolódását értette rajta.

A skizofréneket nem szavad összetéveszteni a többszörös vagy hasadt személyiségű betegekkel. Az orvosok is különbséget tesznek a skizofrénia és a skizoid típusú személyiségzavarok között. Ezekben az állapotokban is tapasztalhatók olyan vonások és viselkedésmódok (másokkal szembeni közömbösség, túlzott nyugtalanság), amelyek megnehezítik a kapcsolatokat, de nem jellemzők rájuk a skizofrének téveszméi, hallucinációi és széteső gondolkodása. A személyiségre gyakorolt pusztító hatása miatt a skizofréniát egykor dementia praecoxnak, vagyis korai elbutulásnak nevezték.

A skizofréneknél előfordulnak hallási hallucinációk: olyan hangokat hallanak, amelyek képtelen cselekedetekre késztethetik őket. Lehetnek téveszméik is, például azt hiszik, hogy a telefonkészülék el akarja rabolni a gondolataikat, vagy hogy ők a magyar trón törvényes örökösei. Megtörténhet, hogy temetésen elnevetik magukat, és sírásban törnek ki, amikor mások nevetnek. Némelyikük visszahúzódik a világtól, csendben egy sarokba kuporodik, és se nem lát, se nem hall.

A skizofrének egy részének nehezére esik a legegyszerűbb feladat elvégzése is, és sokan közülük értelmes beszédre sem képesek. Eltompulnak késztetéseik és érzelmeik, s képtelenek megfelelni a társadalom elvárásainak. Összpontosítani is csupán arra a téveszmére képesek, ami rabul ejtette őket. A fejlett világban a pszichiátriai intézetekbe utalt betegek 50%-a skizofrén.

Ki válhat skizofrénné?


A skizofrének között egyenlő arányban vannak férfiak és nők, s a betegség általában tizenéves korban vagy a korai felnőttkorban kezdődik. A fiúknál többnyire korábban fejlődik ki a skizofrénia, mint a lányoknál; a 17-18 éves korcsoportban a fiúk és lányok aránya a betegek között négy vagy öt az egyhez. Száz esetből kettőben az első roham még a 15 életév előtt jelentkezik.

Azok között a gyermekek között, akiknek nincsenek skizofrén rokonaik, a betegség kockázata egy a százhoz. Az a gyermek, akinek egyik szülője skizofrén, hétből egy esetben válik skizofrénné. Ha mindkét szülő beteg, akkor gyermekük 50%-os valószínűséggel lesz skizofrén. Egypetéjű ikrek esetében, ha egyiküknél kifejlődött a skizofrénia, 50%-os valószínűséggel betegszik meg a másik.


Mi okozza a skizofréniát?

Ma már a legtöbb kutató elveti azt az elméletet, amely szerint a skizofrénia valamely gyermekkori tapasztalattal hozható összefüggésbe, úgyhogy a skizofréniások szüleinek nincs okuk még gondjaikat bűntudattal is tetézni.

A skizofrénia kiváltó oka ismeretlen. A legújabb kutatások arra utalnak, hogy a betegség az agyban jelentkező biokémiai egyensúlyzavarral hozható összefüggésbe. Megfigyelték, hogy a skizofréneknek sok esetben magas a dopaminszintjük. (A dopamin egyike az agy ingerületátvivő anyagainak.)

Ezért a skizofrénia gyógykezelésére olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek módosítják a dopamin hatását. Az okok között örökletes tényezők, vírusfertőzés, az élet korai szakaszában elszenvedett agysérülés és az immunrendszer rendellenességei szerepelnek.


Melyek a betegség korai jelei?

A skizofrénia jeleit nem könnyű felismerni – különösen azokat nem, amelyeket negatív tüneteknek neveznek. Ilyenek a visszahúzódás, a szeszélyes hangulat, az iskolai vagy munkahelyi problémák, az apátia, az örömtelenség és a külső megjelenés elhanyagolása. Kezdetben a szülők a negatív tüneteket olykor a serdülők irritáló, de nem kóros viselkedésének velejárójaként fogják fel. A nem szakember sokkal könnyebben észreveszi a pozitív tüneteket: a bizarr viselkedést, az alvási szokások megváltozását, a zavaros beszédet, a képzelt betegségeket, a belső hangokat, a paranoiát.

Hogyan kezelik a skizofréniát?

A skizofrénia kezelésére sokféle antipszichotikus gyógyszer alkalmas. Ezek rendszeres szedése kedvezően befolyásolhatja a téveszméket, z érzékcsalódásokat, a bizarr viselkedést és a gondolkodásbeli zavarokat, de az apátiával szemben kevésbé hatásosak.

Miként a cukorbetegség, a skizofrénia is gyógyíthatatlan. De gyógyszerekkel akár évtizedekig is egyensúlyban tartható betegség.

A heveny szakaszban rendszerint kórházi ápolásra van szükség. Ez egyebek mellett védelmet is nyújt a betegnek, a családját pedig egy időre mentesíti a betegséggel való együttélés terhe alól.

(Forrás: A lélek és az értelem ABC-je)


Kapcsolódó cikkek:

A skizofrénia

A személyiségzavarokról

A pszichiátriai betegségek gyűjteménye

A mentális egészség megőrzésének módjairól

 

Keresés

t