Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Anorexia nervosa

 

Az anorexia nervosában szenvedők kórosan félnek az elhízástól, s ezért olyan keveset esznek, hogy valósággal éheznek. Túl kövérnek tartják magukat, holott a valóságban szánalmasan soványak.

A betegség nem új keletű, mai gyakoriságáért azonban sok orvos a karcsúsági mániát teszi felelőssé, amelyet jól jellemez a mondás: „Az ember eléggé gazdag és eléggé karcsú sohasem lehet.”


A betegség kialakulásának okai


Miért hajlamosak bizonyos emberek az önéheztetésre? Jóllehet az anorexiát elősegítő személyiség jegyek nem határozhatók meg egyértelműen, az érintettek közül sokan maximalisták, és kicsi az önbecsülésük, gondolkozásukban fellelhetők fóbiák, és a viselkedésük lehet kényszeres rögeszmés.

Gyakoriak a feszült családi viszonyok és az érzelmi zavarok, de igen sokszor nem világos, hogy ezek megelőzik vagy követik-e a tünetek kialakulását.


Azt is meg lehet állapítani, hogy főként a nyugati, jóléti társadalmak serdülő lányainál fordul elő, bár esetenként idősebb nők is szenvednek tőle. Csak minden tizenötödik beteg férfi.


Élettani eltéréseket is észleltek a betegeknél, de ezek inkább következményei, semmint okai a betegségnek.


Az anorexia tünetei

  • Súlyvesztés. Ez mindenki számára nyilvánvaló és látható, kivéve a beteget.
  • Az ételek visszautasítása.
  • Hányás. A beteg étkezésekhez való megváltozott hozzáállása önmaga kiváltotta hányáshoz vezet, amit titkol családtagjai előtt.
  • A menstruáció leáll.
  • A nemi vágy eltűnhet.
  • Meddőség.
  • Csonttörésekre való hajlam.
  • Vérszegénység.

Kezelése

Mivel halállal is végződhet a folyamat, érdemes orvoshoz fordulni, amint a betegség gyanúja felmerül. Az orvos megérteti a beteggel, hogy orvosi segítségre van szüksége. Ez a legnehezebb lépés a kezelés során.

Megerősíti a diagnózist, majd pszichiáterhez küldi a beteget, ha az hajlandó elmenni. Ha szükséges kórház kezelés során gondoskodnak arról, hogy a beteg egyen, és ne hányja ki az ételt, amíg el nem éri a kívánt súlyt. A betegség időtartama néhány hónaptól 3-4 évig is eltarthat.


(Forrás: Orvosi tanácsok otthonra)

Keresés