Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Torokfájás, gégegyulladás

 

Rekedtség, nyelési nehézségek, hang elvesztése kisgyermekeknél, felnőtteknél, öregeknél egyaránt gyakran előforduló tünetek. Többféle ok állhat a háttérben.

 Tünetek

A legjellemzőbb tünetek a hang szokatlan elváltozásai általában a gége, különösen pedig a hangszálak átmeneti vagy tartós sérülésének következményei. A heveny gégegyulladás (laringitisz) leggyakoribb oka a gége jellemzően évszakhoz kötődő (vírusos) fertőzése, mint például a meghűlés vagy a hörghurut. A panaszokat okozhatja még allergia és a nyálkahártyát izgató anyagok (füst, ipari gázok stb.) belélegzése, vagy sérülés (például a mérkőzés alatt túl sokat hangoskodó szurkolónál). Utóbbi esetben a hang elvesztése órákon belül, vagy a következő napon bekövetkezik. Vírusos gégegyulladásnál a hang elvesztését orrfolyás és torokfájás kíséri.

Kezelés

A pihenés, a fájdalom csillapítók és gyulladásgátlók alkalmazása, a gyógyító hatású gőzölők belélegzése 24-48 órán belül leküzdik a gégegyulladást. A dohányosoknál gyakran fordul elő olyan krónikus gégegyulladás, amit nem kísér orrüreggyulladás. A betegség ilyenkor a gége idült gyulladásos folyamatának a következménye.

Ehhez a kórképhez polipképződés társulhat a hangszálakon. Az idült, orrfolyással kísért arcüreggyulladásban szenvedőket is gyakran fenyegeti a veszély, hogy elveszítik a hangjukat.


Sípoló légzéssel kísért gégegyulladás


A kettő-hat évek kisgyermekeknél gyakori betegség, legtöbbször egy téli vírusos megbetegedést kísér vagy előz meg. Érdes, „ugató” köhögés jellemzi, amit általában könnyezés, láz kísér. A gyermek légzése nem mindig válik sípolóvá és nehézkessé, de a köhögése és a hangja ijesztően megváltozik. Legtöbbször vírusfertőzés okozza.Heveny gégefedő-gyulladás
(epiglottitisz)


A kettő és négy év közötti gyermekeket sújtja. Mikrobás, többnyire bakteriális eredetű betegség. Okozója általában a haemophilus nevű baktériumcsalád egyik tagja. A betegség kezdete igen heves: magas láz, köhögés, nyelési nehézségek, „sípolás” kíséri.

Veszélyes megbetegedés, feltétlenül hívjunk orvos. Ne erőltessük az evést és az ivást. A betegség lefolyása enyhébb, ha a gyermek azonnali kezelést kap.


Mandulagyulladás


A gyermekeknél gyakori betegséget általában vírusok okozzák. Ezek a gyulladások az immunrendszer tanulási folyamatai. A tüszős mandulagyulladást viszont bakteriális fertőzés okozza.


Jó tudni!

A csecsemőknél és a kisgyermekeknél évente négy-kilenc különböző eredetű vírusos fertőzés még normálisnak számít. Ha e betegségek időtartamát összeszámoljuk, egy kisgyermek egy évből átlagosan kettő-öt hónapot beteg. Ennek így is kell lennie, mert vírusfajták százai léteznek, és a gyermek immunrendszerének a saját megerősítéséhez minden egyes kontaktusra szüksége van.


Segítsünk magunkon!

  • Ne tartózkodjunk túlfűtött, dohányfüstös helyiségben. Párásítsuk a betegszoba levegőjét, használjunk párologtatót.
  • Fontos a bőséges folyadékbevitel, de kerüljük a gyümölcsleveket és a szénsavas italokat, mert sav- és szénsavtartalmuk nyálkahártyaizgalmat okoz.
  • Heves panaszok esetén fogyasszunk folyékony, pépes ételeket.
  •  

Keresés

t