Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tudta, hogy a cukor méreg?

 

A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré.

A cukorrépa cukortartalma: 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed.

Milyen károkat okoz a cukor a szervezetben?

A cukor a testbe bekerülve elvonja a szervezetből a vitaminokat, ásványi anyagokat az emésztésére, de-toxikálására és kiürítésére való törekvésében.

 A cukor az emésztés során erjesztő hatású, amikoris ecetsav, szénsav és alkohol keletkezik. Az ecetsav, de főleg az alkohol nagyon erős romboló hatású a bél membránjaira. Az alkohol még a vesét is roncsolja, kihatással van az idegrendszerre. A cukor-fogyasztás savasító hatást vált ki, ennek ellensúlyozására a testben már meglevő ásványi anyagokat kell a szervezetnek előszednie hogy kiigazítsa a pH egyensúlyt. Például nátriumot, káliumot, magnéziumot, kalciumot. Rendszeres cukor-fogyasztásnál a test kénytelen például a hiányzó kalciumot már a saját csontjaiból is előszedni, ezzel csontritkulást okozva és súlyosbítva a fogszuvasodást, amit eredetileg a cukor erős savassága váltott ki.

A túl sok cukor fogyasztása végül is minden szervre kihat. Eredetileg a májban glukóz (glycogen) formájában halmozódik fel és a máj megduzzad.

a a máj elérte a növekedésének felső határát, akkor a feles glycogen visszakerül a vérbe zsírsavak formájában.

ek a test minden kevésbé aktív helyein (has, ülep, csípő, combok stb) rakódnak le, majd az aktív szerveken (szív, vese). Az egész testet igénybe veszi, a vérnyomás is megváltozik. A paraszimpatikus idegrendszerre is kihatással van, és az azt szabályozó kisagyra is, amit paralizál. Belezavar a vér-keringésbe és a limfatikus rendszerbe is. A vörös vértestek minősége romlik, a fehér sejtek száma túlságosan is megnő, ami lassabb szövetnövekedéshez vezet. A test ellenálló képessége leromlik, mikróbák terjedését idézve elő. A B vitamin készlet is leapad, mert a cukor-fogyasztás a B vitamint termelő hasznos bél-baktériumok pusztulását váltja ki. A hasnyálmirigyre is meglehetősen károsan hat, mert túldolgoztatja azt és ezáltal kiteszi más zavaró reakcióknak.

inden túlzott cukor-fogyasztó népcsoport az átlagosnál rövidebb életű. Sajnos egy intő példa erre számos, csoport-kolóniákban élő ausztráliai bennszülöttek, akik a túlzott cukor-fogyasztásuk miatt az átlagéletkoruk a 40-50 év között van. De még szörnyűbb az a közöny, ami ezt körülveszi.

Gondoljon erre amikor legközelebb édességet szeretne vásárolni saját magának, gyermekeinek, vagy ajándékba!

Szerencsére a természetes cukrok, amik gyümölcsökben, zöldségekben vagy a mézben vannak, nem károsak, mert saját természetes környezetükben vannak. Ha szüksége támad édességre, akkor fogyasszon szezonális gyümölcsöket, édesítésre használható a hőhatás nélkül kivont méz.

Ha további édességre vágyna, akkor fogyasszon datolyát, mazsolát, szárított fügét.


(Forrás: meno.ro)

 

Keresés

t