Az elhízás okai, szövődményei

„Reggeli a legjobb barátod,
az ebéd a jó szomszédod,
a vacsora a legrosszabb ellenséged.”
(Confucius)
Az elhízás az Egészségügyi Világszervezet szerint a tíz legsúlyosabb betegség közé tartozik Rengetegen szenvednek szövõdményeitõl, de még többen az elhízás esztétikai hátrányai miatt.


hirdetésAz emberek nagy része életében már többször fogyókúrázott és minden harmadik felnõtt valamilyen mértékben fogyókúrázik. Legtöbbjük csodamódszert keres, amivel gyorsan szeretné leadni folyamatosan felszedett súlyfeleslegét.

A fogyókúrának számtalan változata van, ami azt jelenti, hogy nincs egyetlen „igazi” fogyókúra. A legnépszerûbbek a rövidtávú, kampányszerû fogyókúrák, általában ezek okozzák a legtöbb csalódást. Ha egyetlen „igazi” fogyókúra nincs is, az elvek már tisztázottak: csak hosszú távra alapozott, mérsékelt energia-megszorítással, az egész életmód átalakításával járó, fizikai terheléssel, szükség szerint étvágycsökkentõkkel kiegészített fogyókúra hozhat eredményt.

A lakosság több mint fele testsúlyproblémákkal küszködik. Egészségügyi szempontból jelentõsége van az elhízás típusának. Megkülönböztetünk fõleg hasra, törzsre terjedõ „alma” típusú elhízást, és csípõre, combra történõ „körte” típusú elhízást. A hasi területen felhalmozódó zsírsejtek anyagcseréje különbözik a szervezet többi zsírsejtjétõl. Klinikai vizsgálatokkal bizonyították, hogy az alma típusú elhízás a szívkoszorúér-betegségekre, magas vérnyomásra, cukorbetegségre, agyvérzésre, magas koleszterin szintre hajlamosít. A körte típusú elhízás fõként esztétikai probléma. Ennek alapján elmondható, hogy nem is annyira az elhízás mértéke, mint inkább a zsírszövetek megoszlása a döntõ.


Mi okozza az elhízást?

Több tényezõ okozza az elhízást, melyeket figyelembe kell vennünk mind a kialakulás megakadályozásának, mind a kezelés során.

A vezetõ okok az elhízás kialakulásában a következõk:

 • Örökletes anyagcserezavar
 • Túltáplálkozás
 • Mozgásszegény életmód
 • Rendellenes étkezési szokások
 • Bizonyos szociális körülmények


Mikor alakul ki az elhízás?


 • Gyermekkorban
 • Terhesség alatt
 • Szoptatás alatt
 • Fogamzásgátlók szedésekor
 • Dohányzás abbahagyásakor
 • Fizikai aktivitás csökkenésekor


Az elhízás szövődményei

Az elhízás és a magas vérnyomás kapcsolata három alaposan bizonyított klinikai tapasztalatban foglalható össze: a magas vérnyomásúak nagy hányada elhízott, a kövér emberek között több a magas vérnyomású, és ha a test tömege csökken, általában a kórosan magas vérnyomás is mérséklődik. A magas vérnyomás és az elhízás kapcsolatát azonban még nem tisztázták pontosan.
Elhízással a légzési működés is kórossá válhat: csökkenti a vitálkapacitást és a kilégzési tartalékot. A tüdőhólyagokban kedvezőtlenül alakul az oxigén és a széndioxid nyomásának aránya. A nagyfokú elhízás ezen a mechanizmuson keresztül eredményezi a Dickens regényhőséről elnevezett Pickwick-szindrómát: ennek tünetei a nappali aluszékonyság, a hipoxémia, a bőrnek az oxigénhiány miatti kékes elszíneződése (cianózis), a periódusos légzés és a jobbszívfél-elégtelenség.
A tápcsatornát érintő leggyakoribb szövődmény az epekőbetegség. Kialakulásának valószínű oka az, hogy a zsírszövet megnövekedett tömege miatt az epe túltelődik koleszterinnel. A nagyobb tömegű zsírszövet napi koleszterinforgalma ugyanis arányosan nagyobb, mint az ép szöveté.
A mozgatórendszert azáltal károsítja az elhízás, hogy támasztószöveteink teherbíró képessége az egészséges testtömegre van méretezve. A tartósan nagyobb tömeget mind az ízületek, mind a csontok megsínylik.
Az elhízott nőknek gyakrabban vannak menstruációs zavarai, nehezebben esnek teherbe, és a terhesség alatti szövődményeknek is jobban ki vannak téve.
Jól ismert klinikai tapasztalat, hogy az időskori, nem inzulinfüggő cukorbetegségben szenvedők általában túlsúlyosak. Fordítva is igaz: a kövér emberek között jóval több a cukorbeteg. Az elhízás tehát növeli a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.
Összefoglalva: a következmények elég súlyosak, ezért nagyon fontos, hogy beavatkozzunk, mielőtt a szövődmények visszafordíthatatlanná válnának.


Mi a teendõnk, ha rendelkezünk némi súlyfelesleggel?

A válasz egyszerű: ideálisra fogyni? Természetesen a kezelés az elhízás mértékétõl függ.
Ha a BMI (testtömegindex-számítás) 25-31 között van, a kezelés nem igényel szigorú orvosi felügyeletet. Amennyiben a BMI 31 fölött van, fontos a szigorú, erre szakosodott orvos felügyelete.
Amennyiben eldöntöttük, hogy fogyókúrázunk, a kúra kezdete elõtt keressük fel háziorvosunkat, hogy felmérje egészségi állapotunkat.

A fogyókúrázás legegyszerûbb receptje: kevesebbet kell enni, és többet mozogni. Ha naponta csak 500 kcal-val kevesebbet fogyasztunk, ez már heti 0,5 kg, havi 2 kg fogyást eredményez. Ennél nagyobb kalória-megszorítás az alapanyagcsere romlásához vezethet.


Alapelvek, melyek segítenek a fogyókúra, az életmódváltozásban:

 • Élelmi rostban gazdag táplálék. Búzakorpa, karalábé, teljes kiõrlésû lisztbõl készült kenyér és péksütemények, valamint napi 3x15g (1 púpozott evõkanál) zabkorpa fogyasztása.
 • A zsírfogyasztás minimalizálása, hiszen a zsírok jobban hizlalnak, mint a szénhidrátok. Több vizsgálat is bizonyított, hogy az elhízás jobban függ a zsír-, mint az energiabeviteltõl. Fontos, hogy a diéta ne legyen drágább, mint a normál étrend. Meg kell tanulni körültekintõen, visszafogottan vásárolni. Csak a legszükségesebb élelmiszereket tartsuk otthon. Ha már nem kívánjuk az ételt, hagyjuk a tányéron. Határozzuk meg az idõt és a helyet, melyet az étkezésre szánunk. Ne kapkodjuk el az étkezést, kerüljük a gyorséttermeket. Bõvítsük táplálkozási ismereteinket, olvassunk minél több ide vonatkozó kiadványt. Reális célt tûzzünk ki magunk elé. Hatékony, de kíméletes mozgásforma kiválasztása: gyaloglás, futás, kerékpározás.
 • Kerüljük a fogyasztószerek használatát, mert sok egészségkárosító mellékhatásuk van (nehézlégzés, mellkasi panaszok, magas vérnyomás).
 • Az étvágycsökkentésben és az alapanyagcsere fokozásában jelentõs segítséget nyújtanak a különbözõ szelíd gyógynövényekbõl készült teakeverékek.

(Gergely Katinka, phoenix.hu, sulinet.hu)
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés