Stívia, az egészséges édesítő

Ha az aszpartam jótékony hatásai megkérdőjelezhetők és a cukor sem éppenséggel favorit, akkor mivel édesítsünk?A számos ésszerű és egészséges megoldás egyike lehet egy nálunk kevéssé ismert, nagyszerű növény: a sztívia (stevia rabaudiana).

hirdetésA sztívia a krizantém-félék családjába tartozik, a növény átlag fél méter magas, levele cakkos szélű. Őshazája Dél-Amerika (Paraguay), ahol a Guarani indiánok „mézlevélnek" vagy „édesfűnek" hívják, s legalább 1500 éve használják édesítésre.

A növényt a nyugati világ számára Moises Bertoni dél-amerikai természettudós fedezte fel 1887-ben. Kivonata akár kétszázszor (!) édesebb lehet, mint a cukor - kalóriatartalma ugyanakkor gyakorlatilag nulla.

A sztíviát ma már több mint 20 szubtrópikus klímájú, csapadékos országban termesztik nem csak roppant édes íze, hanem kimagaslóan jótékony egészségi hatásai miatt is.
Fogyasztása után a vér cukorszintje alig változik, így cukorbetegeknek is jó. Sőt, a tápcsatornába jutva a hasnyálmirigy működését serkenti, s így szerepe lehet a szervezet természetes inzulin-termelésének fokozásában.

Rendszeres fogyasztása segíthet a cukorbetegeknek a kívülről bevitt inzulin mennyiségének fokozatos csökkentésében, illetve a vércukor-értékek normalizálásában - természetesen szakorvosi kontroll mellett - mindezt mellékhatások nélkül. (A stevia rebaudiana-t Dél-Amerika-szerte diabéteszben, hypoglikémiában szenvedő betegek számára árusítják.)

A sztívia növény jótékony hatásai között emlegetik még, hogy segíti az emésztőrendszer működését, hogy hatékonyan bevethető bakteriális fertőzések visszaszorítására, valamint azt, hogy állítólag gátolja a fogszuvasodást. Külsőleg alkalmazva: sebes bőrt igen gyorsan szárít, a sérült részeket gyorsan összehúzza, hegesíti.

A növény élettani hatásait sok országban elemzik, főleg Japánban, ahol már a 60-as években melegházakban termesztették, illetve kidolgozták a hatóanyagok eredményes kivonatolásának módszereit, (s ahol az édesítőszer-piac 40%-át sztíviából előállított termékek alkotják). A sztívia, mint természetes édesítőszer gyors elterjedését nem csak az akadályozza, hogy a növény nagyüzemi termesztése nehézkes, hanem az is, hogy a növény roppant édes íze miatt konkurenst lát benne mind a cukor-, mind a mesterséges édesitőszer ipar. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Hatóság (FDA) 1991-ben betiltotta a sztívia, mint édesítőszer forgalmazását, de a tiltást - az élelmiszercégek nyomására - az FDA 1995-ben visszavonta, s a sztíviát azóta „étrend-kiegészítőként" és „bőrápolószerként" javasolja.

Kereskedelmi forgalomba por, tabletta, őrlemény és csepp formájában kerül.


Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés