Az AIDS és a megelőzés

A HIV-fertõzöttek száma 2000-ben a becslések szerint már több mint harminchatmillió volt – tíz év múlva a legtöbbjük már nem él. A járvány eddig huszonkétmillió életet követelt világszerte, és az áldozatok száma évrõl évre növekszik, tavaly elérte a hárommilliót.


Mi a HIV és az AIDS?


A HIV az angol Human Immundeficiency Virus szó rövidítése. Magyarul: Emberi Immunhiányt (előidéző) Vírus.
Az AIDS betűszó az angol nyelvből eredő rövidítés: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Magyarul: Szerzett Immun Hiányos Tünetegyüttes, amelyet a HI Vírus okoz.
HIV fertőzöttnek lenni nem jelent egyet AIDS-esnnek lenni. A HIV fertőzöttség azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel szervezet a vírusra reagál.

hirdetés
Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, de szervezetükben ott van a vírus.
Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, ami eddig védett minden fertőzéstől. Így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben. Orvosi szempontból akkor nevezhető valaki AIDS betegnek, ha szervezetében a T sejtek száma 200 alá csökken vagy egy vagy több opportunista betegséget diagnosztizálnak az orvosok.


Hogyan terjed?

A HIV csak bizonyos testnedvekkel, hüvelyi, orális, anális szex során és vér-vér érintkezés útján (intravénás drogozás, baleset, stb.), illetve a fertőzött anyáról gyermekére terjedhet.

A következő testnedvekkel viheti át a fertőzött személy:

• vér
• ondó
• hüvelyváladék
• anyatej

A HIV-nek be kell kerülnie a véráramba. Ez csak akkor történhet meg, ha a testet borító külhám (bőr, nyálkahártya) sérül. Ez lehet mechanikai sérülés (harapás, kaparás, horzsolás, repedés), vagy betegség miatti (gyulladás, herpeszhólyagocskák, aranyér, mensessel kapcsolatos állapot).
Ha bárki védekezés nélkül létesít szexuális kapcsolatot, akkor esélyt ad, hogy megfertőződjön a HIV-vel.

A HIV fertőzés három szükséges feltétele:

• fertőzött partner
• fertőző testváladéka kerüljön a szervezetbe
• legyen fertőzési kapu (bőr, nyálkahártya-sérülés)

Anális szex esetén a legnagyobb a fertőződés esélye: a végbél nem síkosodik, mint pl. a hüvely, és vékonyabb fala könnyebben is sérül. Síkosítás hiányában horzsolódik, a kitépett szőrszálak - vagy a friss szőrtelenítés további veszélyeket jelentenek. Ha partner fél a behatolástól (zabszem-effektus), nem lazul, így könnyen repedhet. Olajos síkosítóktól (Vazelin, masszázsolaj) pedig a gumi szétfoszlik, mint a vizes papírzsebkendő. A szex ezen formája még óvszerrel sem 100% biztonság!

Fontos a megfelelő erősségű óvszer és vizes alapú vagy szilikon olajos óvszerbarát síkosítót használata!

Orális szex esetén kisebb a fertőződés esélye, de van, aki így fertőződött meg, mivel a vírus jelen van az ondóban, illetve a hüvelyváladékban. Ezért fontos ilyenkor is az óvszer használata.

Leszbikusok is megfertőződhetnek a vírussal. Mint minden HIV-fertőzött, egy fertőzött nő is megfertőzheti a partnerét szex során.

Heteroszexuális kapcsolatban is fennáll a fertőzés veszélye. Nő vagy férfi egyaránt fertőzötté válhat orális, hüvelyi vagy anális szex során, ha a partnere HIV fertőzött.
Mivel a fertőzés vér-vér útján is terjed, azt, aki fertőzött tűt vagy fecskendőt használ, a HIV fertőzés komoly veszélye fenyegeti. Fertőzött tűt használó személy közvetlenül a véráramba fecskendezi be a vírust!

Fontos tudni, hogy a vírust nem kapható el a mindennapi érintkezés során. Tehát nem kapható el kézfogással, puszival, csókolózással, rovarcsípéssel, közös WC használattal. Akkor sem, ha közös tányérból eszünk egy HIV fertőzöttel, vagy egy medencében fürdünk vele.

Szexuális aktus során mindig a befogadó fél a veszélyeztetettebb (2-4-szer nagyobb veszély), de a behatoló fél is fertőződhet! (Enélkül hogy tudná megfertőzni partnerét?)


Van-e rá gyógymód?


Az AIDS gyógyítására jelenleg nem áll rendelkezésre gyógyszer és a HIVírus ellen sincsen oltóanyag.
A HIV-fertőzötteknek adott gyógyszerek lelassítják az immunrendszer leépülését, késleltetik az AIDS kialakulását, valamint segítik megelőzni azokat a fertőzéseket, amelyekkel szemben a szervezet nem tud már megfelelően védekezni.

Jelenleg a leghatásosabb kezelési módszer az úgynevezett koktélokkal történő kezelés, ahol a hív-pozitívok többféle gyógyszer keverékét kapják.

A HIV egy állandóan változó vírus, ezért nagyon fontos, hogy az előírt koktélt rendszeresen szedje a beteg, mert ha kihagyja, elfelejti beszedni, akkor a vírus könnyen immunissá válhat a gyógyszerekkel szemben. Ha egy HIV-fertőzött felülfertőződik egy másik HIV-variánssal, akkor az eddig szedett gyógyszerei hatástalanná válhatnak


Kiket fertőzhet meg?

Bárkit. Nőt, férfit egyaránt. Intravénás drogozókat, heteroszeuálisokat, melegeket akár.
Az AIDS nem válogat. Védekezés nélküli aktus, közös tű használata veszély forrása lehet.
Hiv szűrés

Sokféle ok lehet a HIV-szűrésen való részvételnek. Lehet ez egy új kapcsolat kezdetén, vagy egy olyan együttlét után, amikor felesleges kockázatot vállalt valaki.

Amikor ajánlatos HIV tesztet végeztetni:

• védekezés nélküli szexuális aktus után (akár orális, anális vagy vaginális volt);
• megtudta, hogy partnere megcsalta, vagy előző kapcsolatában nem volt monogám;
• megerőszakolták;
• közösülés közben elszakadt az óvszer;
• drogozás során közös tűt használatára került sor, vagy piercing felrakásnál, tetoválás során;
• több szexpartner esetén
• a partner közös tűt használhatott mással;
• kiderül a partnerről, hogy HIV pozitív;

A HIV szűrés során azokat az antitesteket mutatják ki a vérben, amelyeket a szervezet termel a vírus legyőzésére. Jelenlétük bizonyítéka, hogy a vírus a szervezetben van. Ehhez az antitest-termeléshez időre van szüksége a szervezetnek.(4-6-8 hét)
A legkorszerűbb tesztek képesek egy fertőződés 2. -3. hetében vírus-antigének észlelésére (egy friss fertőzött ilyenkor a legfertőzőbb, hemzsegnek vérben a vírusok)

HIV tesztre 6-8 héttel az utolsó olyan kapcsolat után érdemes elmenni, amikor ki volt téve a HIV fertőzés veszélyének. Ezalatt az idő alatt szervezetben termelődik annyi ellenanyag, aminek segítségével biztosan kimutatható a vírus. Ha nem várják ki ezt az időszakot, előfordulhat, hogy negatív eredményt kapnak annak ellenére, hogy megtörtént a fertőződés.


A biztonságosabb szexről

Általában biztonságos szexről beszélünk, ám tudni kell, hogy 100%-ig biztonságos szex nincs. Csak törekedhetünk arra, hogy a szexuális együttléteket biztonságosabbá tegyük.
Nagyon fontos: a partner ondója, hüvelyváladéka, vére ne kerüljön a véráramba!

Léteznek olyan helyzetek, amelyek során nem kell semmilyen kockázatot vállalni. Ilyen például a simogatás, csókolózás, a maszturbáció, kölcsönös kielégítés kézzel.
Nők és férfiak esetében is egyformán érvényes, hogy láthatatlan, apró sérülések bárhol előfordulhatnak a testen, ahol a vírus könnyedén a véráramba juthat, legyen az orális, vaginális vagy anális aktus.

Ne feledjük az óvszer nemcsak a HIV ellen ad védelmet, de más nemi úton terjedő fertőzésektől (gonorrhoea, szifilisz, hepatitisz, stb.) is megvéd!

(Forrás: pride.hu)

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés