A naptári módszer – Ogino-Knaus módszer

A módszer használatának a lényege, hogy a pár az ovuláció (peteérés) idején kerüli a behatolást.


hirdetésJegyezzük fel nyolc hónapon át a havi vérzés első napját és a következő vérzés kezdete előtti napot. Állapítsuk meg a legrövidebb és a leghosszabb ciklusunkat. A napló segítségével meghatározható a nő termékeny időszaka.

Szabályos, 28 napos ciklus esetén a termékeny időszak a ciklus 9. és 18. napja között van.
Ha a ciklus 25 – 35 nap, akkor a termékeny napok a 7.-től a 20. napig terjedő időszak. (Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a különböző naptári módszerek esetében is létezik 1-2 napos eltérés a meghatározásokban!) A testsúly ingadozása, a gyermekek száma, valamint a stressz mind negatívan befolyásolják a módszer megbízhatóságát. A felmérések szerint kb. 60%-ban tekinthető a módszer biztonságosnak!

A táblázatok használata szempontjából lényeges, hogy minden hónapban ellenőrizzük az előző nyolc hónap alapján a ciklus átlagos időtartalmát!A naptármódszer további alapjai:

  • Az ovuláció legtöbbször a ciklus 14. napján következik be, ha a ciklus első napjának a rended havivérzés első napját tekintjük.
  • A spermiumok élettartama 2-3 nap.
  • A petesejt legfeljebb 24 óráig életképes.
  • A kellő biztonság elérése céljából általában azt javasolják, hogy a 14. nap előtt 7 és az azt követő 3 nap alatt ne történjen védekezés nélküli közösülés.


Ogini-Knaus ciklus köre:


A következő táblázat a Contraceptive Technology tanulmánya alapján készült:
Nyomtatható ciklus naptár:
(a nagyobb naptárért kattintson a képre!)
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés