Fülfájás

Valószínűleg mindenkinek fájt már a füle. A panasz oka néha egyszerűbb, máskor összetettebb.


Fülünk nemcsak a hallás szerve, hanem itt helyezkedik el az egyensúlyszervünk is. Hallószervünk külső, közép- é belső fülre osztható, amelyek a hang vezetésére és felfogására szolgálnak. Ide tartozik még a hallóideg a centrális idegpályákkal együtt.

hirdetésA külső fül a fülkagylóból és a külső hallójáratból áll, melyet a dobhártya választ el a középfültől. A dobhártya, a dobüreg és a hallócsont-láncolat – kalapács, üllő, kengyel – alkotja a középfület. A dobüregből egy kis csatorna vezet az orrgaratba, ez az Eustach-kürt vagy fülkürt. A belső fül, a labirintus, tartalmazza a hallószervet, vagy is a csigát, és az egyensúly szervét, a félkörös ívjáratokat. A hanghullámok rezgéseit a dobhártya és a hallócsontocskák nagyítják fel. Ezek a rezgések működésbe hozzák az érzékelő rendszert, amely idegi impulzusokat juttat az agyba.


Az Eustach-kürt (fülkürt) elzáródása


Tünetek
Nagyothallás, füldugulás, fülzúgás, idegen zörejek a fülben, szédülés.

Okok
A fül egyfajta zárként működik, az Eustach-kürt segítségével a fülben (dobüregben) lévő levegő a dobhártya két oldalán mégis kiegyenlítődik. Ez a csatorna a dobüreget köti össze a garattal. Orrfúváskor a hátsó orrüregi légnyomás hirtelen lecsökken, így légnyomás keletkezik az Eustach-kürtő két vége között, s a dobüregben lévő nyomás is lecsökken Így mintegy vákuum alakul ki.
Ha az Eustach-kürt eldugul, akkor a dobüregi nyomás csökken, ami folyadék felszaporodáshoz vagy hallászavarokhoz vezethet. Ha elfertőződik az orrjáratok váladékától, gyakran közvetíti az orr és az orrgarat hurutos gyulladásos betegségeit a középfülben.

Kezelés
Panasz esetén keresse fel orvosát, orrcsöppentőket ír föl. A kortizon származékok megszüntetik a gyulladást és csökkentik a járatok eltömődését. Kiadós folyadékgyülem esetén a dobhártyát fel kell szúrni, ezt helyi érzéstelenítéssel kórházban végzik el. A panaszok enyhíthetők nyeléssel, nyitott szájjal vett levegővel.


Fülcsengés

A fülcsengés, mely a fülzúgás egyik fajtája, igen gyakori panasz. Oka rendszerint egy kis fülzsírdugó, amely a fül átmosásával eltávolítható. Ha a fülcsengés ennek ellenére sem szűnik meg, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.


Fülzúgás

Tünetek
A beteg furcsa, meghatározott erősségű zajokat hall, nagyjából változatlan gyakorisággal. Ezek a változatos zörejeket (ciripelés, zümmögés, csilingelés, sípolás, csengés stb.) nagyothallás is kísérheti.

Okok
Kétféle fülzúgás van. Az úgynevezett objektív fülzúgást mások is hallják, így az orvos is észleli. Ok a fül ereinek vagy izmainak állapotában keresendő. Keletkezésének okát általában nem találják meg. Az ér eredetű fülzúgás a fül mögötti csonthoz illesztett sztetoszkóppal mutatható ki.
A szubjektív – gyakran igen furcsa – fülzúgást csak a beteg hallja. Oka lehet a külső hallójáratban felszaporodott és összetömörült fülzsír, a hang vezetésének és érzékelésének zavara következtében fellépő siketség (Méniere-betegség), gerincízületi bántalom vagy az állkapocsízület rendellenessége.

Kezelés
Nem ismerünk semmilyen gyógymódot. A szakorvos a beteg kikérdezése és a részletes vizsgálatok után állítja fel a diagnózist. Az objektív fülzúgás az okok kiküszöbölésével kezelendő. A beteg a fülzúgás csökkentésére hallásjavító készüléket viselhet, amely az úgy nevezett „fehér zaj” előállításával teszi a zúgó hangot elviselhetővé, azaz a készülék által gerjesztett zaj és a fülzúgásból eredő zaj „kioltja” egymást.


Egyensúlyzavarok


Tünetek
A beteg egyensúlyvesztésről, szédülésről vagy térbeli tájékozódás zavaráról panaszkodik, melyhez néha halláscsökkenés társul. További tünetek a hányinger, hányás, fejfájás. A szédülés különböző formákat ölthet.

A súlyos szédülés néhány nap múltán csökken, az ismételt szédülés gyakran látászavarokkal társul, végül van olyan, amelyet a testhelyzet változása okoz.

Okok
A szédülés eredete az esetek többségében a belsőfül vagy a fültornácot ellátó ideg sérüléseire vezethető vissza. Leggyakrabban középfülgyulladás, fejsérülés, ideggyulladás idézi elő ezeket a károsodásokat.

Kezelés
Feltétlenül fel kell keresni a fül-orr-gégészt, aki a vizsgálatok után felállítja a diagnózist Ha sikerül megállapítani a szédülés okát, ez gyógyszeresen, homeopátiás szerekkel vagy esetleg a sérült csontok helyre állításával kezelhető


Segítsen magán!

Hogyan vigyázhat a fülére?
  • Soha ne piszkálja a fülét hegyes tárggyal, például gyufaszállal.
  • Ne tegyen a füljáratba vattacsomót, mert ez még mélyebbre nyomja a felhalmozódott fülzsírt.
  • Fülfolyás esetén haladéktalanul forduljon szakorvoshoz.
  • Mosakodás után mindig alaposan törölje szárazra a fülét.
  • Ne tömjön galacsinná gyűrt papírzsebkendőt a fülébe.
  • Óvakodjon a tartós és erős zajtól. A túlságosan hangos zenehallgatás is ártalmas.


Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés