A fülgyertya kezelés

Az ősi és modern időkben egyaránt elterjedt és kedvelt módszer a fül és melléküregeinek tisztítása a fülgyertyázás. Indiában, Tibetben, Dél-Amerikában ma is végzik a fül gyógynövényekkel váló füstölését és a fülgyertyázást.


Egyszerűsége és hatékonysága miatt terjedőben van Európában is. Pl.: a németországi orvostanhallgatóknak a fülgyertyázást orvosi kezelésként tanítják.

hirdetés
A
fülgyertya összetevői

A fülgyertya lenvászon alapanyagú, méhviasszal átitatott, kb. 20 cm hosszú, üreges henger. Egyik végén, belül kb. 5 cm hosszú alufólia béleli. A méhviasz a gyertya megnyújtásakor egyenletesen olvad, nem folyik le, cseppmentesen elég. A gyertya anyaga különböző betegségek kezelésére alkalmas gyógynövénykivonatokat tartalmaz:

 • eukaliptusz: meghűlés ellen, bronchitis, torokgyulladás esetén fertőtlenítő hatású, immunerősítő,
 • kakukkfű: idegerősítő, görcsoldó, hurutoldó, kamilla: fájdalomcsillapító, sebgyógyulást elősegítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató,
 • levendula: nyugtató hatású fejfájás, alvási zavarok esetén, ezenkívül görcsoldó, immunerősítő,
 • orbáncfű: antidepresszáns, immunstimuláló, görcsoldó,
 • zsálya: erősítő, gyulladáscsökkentő, élénkítő, fertőtlenítő.


A fülgyertya használatának javallatai és ellenjavallatai

A fülgyertya kezelés a következő betegségek, panaszok esetén segít:

 • fül keringési zavarai;
 • fül-, homlok- és melléküregek gyulladásai;
 • halláscsökkenés;
 • fejfájás, migrénes panaszok;
 • nátha, megfázás, szénanátha;
 • feszült állapot, stressz, idegesség;
 • energiaáramlást akadályozó blokkok.

Nem alkalmazható a módszer perforált dobhártya esetén, illetve, ha a beteg a gyertya anyagára vagy a benne lévő gyógynövénykivonatokra allergiás.


A
fülgyertya kezelés hatásmechanizmusa

A fülgyertya lassan, kb. 10-15 perc alatt ég el, ezalatt hőhatás keletkezik, mely átterjed a fülre, valamint a fül belsejére is. Mivel a gyertya cső alakú, az égő láng alatt légritka tér keletkezik, amely vákuumhatást eredményez. A szívóhatás következtében a kezelt zónák területén vérbőség keletkezik, nő a véráramlás sebessége. Ezáltal elszállítódnak a salakanyagok, megindul a váladékfolyás. A kéményhatás révén ezek egy része kijut a fülből és a gyertya belsejében lerakódik. Az ingerek a fülön található reflexzónákra is hatnak, stimulálva többek között a garat nyirokrendszerét. E fülakupunktúrás pontokat nehéz kezelni, mert a külső hallójárat mélyén, a dobhártya közelében helyezkednek el. A fülgyertya azonban ezeket a rejtett területeket is eléri. Az inger a dobhártya közvetítésével eljut a középfül csontjain /kalapács, üllő, kengyel/keresztül a belső fül területére is, s itt hat az egyensúlyi szervekre /Corti-szerv/. A vákuum- és hőhatás elősegíti a külső és középfül közötti nyomáskiegyenlítődést, és az Eustach-kürtön keresztül hat a garat képleteire is.


A
kezelés kivitelezése

A kezelés során a beteget kényelmesen az oldalára fektetjük, fejét párnával alátámasztjuk úgy, hogy a hallójárat függőleges legyen. Ha a kezelőhelyiség hőmérséklete nem megfelelő, gondoskodni kell takaróról, hogy a beteg ne fázzon. A fülre egy rétegben vékony gézlapot fektetünk, mely megakadályozza gyertya égésterméke, a kondenzátum bejutását. A gyertyát a beteg fülébe helyezzük és a felső végét meggyújtjuk. Enyhe, forgó mozdulatokkal olyan mélyre nyomjuk, hogy tömítsen. Akkor jó, ha nem jön ki füst a fülből, de a betegnek sem kényelmetlen. A gyertyát az égetés során úgy fogjuk, hogy függőlegesen álljon, de vigyázzunk arra, hogy közben ne nyomjuk össze. Másikkezünket tartsuk a beteg homlokán vagy fején, ezáltal maximálisan biztonságban érzi magát. Erre azért van különösen szükség, mert a tűz a beteg látóterén kívül esik, ha nincs meg a kellő testi kontaktus, a páciens nem tud ellazulni, mely jelentősen csökkenti a kezelés hatásosságát. A betegek legnagyobb félelme e módszer kapcsán az, hogy véletlenül megégetjük, lángba kap a hajuk, vagy a megolvadt viasz belefolyik a fülükbe. Még a kezelés megkezdése előtt meg kell szüntetni a beteg esetleges félelmeit, elmondva, hogy a gyertya cseppmentesen ég, valamint haját, vállát törülközővel kell letakarni. A viaszrúd 2/3 részét égetjük el, a megmaradt 1/3 részt eloltjuk az előre oda készített pohár vízben. Minden alkalommal mindkét fület kezeljük, azután a páciens 15 percig pihen. Legtöbbször már az első alkalommal tapasztalható állapotjavulás, de a tartós hatás eléréséhez 10-12 kezelés szükséges.


A kezelés kezdetén esetlegesen fellépő reakciók:

 • a panaszok enyhe súlyosbodása;
 • hőemelkedés;
 • fülfájás, "súgás" a fülben;
 • fülviszketés;
 • bőrpír a nyak és a fül területén.

A fülgyertya hatását fokozhatjuk, ha a kezelés előtt energetikai fülmasszázst végzünk vagy a fülcimpákat gyenge gyúró, dörzsölő mozdulatokkal addig masszírozzuk, míg az enyhén piros és meleg nem lesz. Kezelés közben is adhatunk a fülre energiát /pl.: reiki./

(Forrás: Dr. Taraczközi István: ADZSNA – A bioenergetika nagykönyve)

Hozzászólások
Keresés
Fülgyertya  - A fülgyertyázás biztonságos!   |2011-12-09 15:35:36
Érdemes elolvasni:

http://www.naturhelix.hu/hirek.html
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés