Torokfájás, gégegyulladás

Rekedtség, nyelési nehézségek, hang elvesztése kisgyermekeknél, felnőtteknél, öregeknél egyaránt gyakran előforduló tünetek. Többféle ok állhat a háttérben.


Gégegyulladás


Tünetek

A legjellemzőbb tünetek a hang szokatlan elváltozásai általában a gége, különösen pedig a hangszálak átmeneti vagy tartós sérülésének következményei. A heveny gégegyulladás (laringitisz) leggyakoribb oka a gége jellemzően évszakhoz kötődő (vírusos) fertőzése, mint például a meghűlés vagy a hörghurut. A panaszokat okozhatja még allergia és a nyálkahártyát izgató anyagok (füst, ipari gázok stb.) belélegzése, vagy sérülés (például a mérkőzés alatt túl sokat hangoskodó szurkolónál). Utóbbi esetben a hang elvesztése órákon belül, vagy a következő napon bekövetkezik. Vírusos gégegyulladásnál a hang elvesztését orrfolyás és torokfájás kíséri.

hirdetés


Kezelés

A pihenés, a fájdalom csillapítók és gyulladásgátlók alkalmazása, a gyógyító hatású gőzölők belélegzése 24-48 órán belül leküzdik a gégegyulladást. A dohányosoknál gyakran fordul elő olyan krónikus gégegyulladás, amit nem kísér orrüreggyulladás. A betegség ilyenkor a gége idült gyulladásos folyamatának a következménye.
Ehhez a kórképhez polipképződés társulhat a hangszálakon. Az idült, orrfolyással kísért arcüreggyulladásban szenvedőket is gyakran fenyegeti a veszély, hogy elveszítik a hangjukat.Sípoló légzéssel kísért gégegyulladás


A kettő-hat évek kisgyermekeknél gyakori betegség, legtöbbször egy téli vírusos megbetegedést kísér vagy előz meg. Érdes, „ugató” köhögés jellemzi, amit általában könnyezés, láz kísér. A gyermek légzése nem mindig válik sípolóvá és nehézkessé, de a köhögése és a hangja ijesztően megváltozik. Legtöbbször vírusfertőzés okozza.


Heveny gégefedő-gyulladás
(epiglottitisz)

A kettő és négy év közötti gyermekeket sújtja. Mikrobás, többnyire bakteriális eredetű betegség. Okozója általában a haemophilus nevű baktériumcsalád egyik tagja. A betegség kezdete igen heves: magas láz, köhögés, nyelési nehézségek, „sípolás” kíséri.
Veszélyes megbetegedés, feltétlenül hívjunk orvos. Ne erőltessük az evést és az ivást. A betegség lefolyása enyhébb, ha a gyermek azonnali kezelést kap.


Mandulagyulladás


A gyermekeknél gyakori betegséget általában vírusok okozzák. Ezek a gyulladások az immunrendszer tanulási folyamatai. A tüszős mandulagyulladást viszont bakteriális fertőzés okozza.


Jó tudni!

A csecsemőknél és a kisgyermekeknél évente négy-kilenc különböző eredetű vírusos fertőzés még normálisnak számít. Ha e betegségek időtartamát összeszámoljuk, egy kisgyermek egy évből átlagosan kettő-öt hónapot beteg. Ennek így is kell lennie, mert vírusfajták százai léteznek, és a gyermek immunrendszerének a saját megerősítéséhez minden egyes kontaktusra szüksége van.


Segítsünk magunkon!


  • Ne tartózkodjunk túlfűtött, dohányfüstös helyiségben. Párásítsuk a betegszoba levegőjét, használjunk párologtatót.
  • Fontos a bőséges folyadékbevitel, de kerüljük a gyümölcsleveket és a szénsavas italokat, mert sav- és szénsavtartalmuk nyálkahártyaizgalmat okoz.
  • Heves panaszok esetén fogyasszunk folyékony, pépes ételeket.

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés