Cayenne bors

(más néven: chilipaprika, Capsici fastigiati, Capsium Frutescens )


hirdetésFelhasználható fűszerként: erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, salátákhoz, pörköltekhez, sertés-, marha- és birkasültekhez és halakhoz, rizshez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz, savanyúságok eltevéséhez. Mivel a mi paprikánknál erősebb, csípősebb, maróbb ízű, ezért csak óvatosan adagolva, keveset használjunk belőle! Használhatunk helyette közönséges zöldpaprikát, akinek így nem elég csípős az étel, kiegészítheti dísz- vagy cseresznyepaprikával.


Származása

Nem bors, hanem nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta, a hazánkban is termesztett cseresznyepaprikának egy közeli rokona. A chili fűszerkeverékek, mártások meghatározó összetevője.
A trópusokon, Indiában, Közép-és Dél-Amerika Közép- és Dél Amerikában őshonos, elnevezése a tupi indiánok quiínia („paprika”) szavából ered, de összefügghet a dél-amerikai Cayenne város nevével is, melynek környékén ismerhették meg először az európaiak ezt a paprikafajtát. A közönséges paprika (Capsicum annuum) egy fajtáját is Cayenne-paprikának nevezik.


Megjelenése

Cserjéje 20 magasra is megnő. Termése 2 - 15 cm hosszú, kerek, kúp alakú, ereje az enyhétől a csípősig terjedhet, felhasználható frissen, éretlen zölden, érett pirosan, szárítva, összetörve, egészben. Nálunk cayenn bors néven, őrölt változata kerül forgalomba, melyet célszerű jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy dobozban tárolni.


Gyógyhatása

Hatóanyagai: a paprika csípősségét egy kapszaicin nevű mely alkaloid okozza, mely zsírokban, olajokban oldódik.

A chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, a vérkerintést, antibakteriális hatású, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol okozta károsodásoktól.


Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés