Mustár

(más néven: Sinapis alba, Brassica nigra, népies neve: angol mustár, fehér mustár)


hirdetésFelhasználható fűszerként: uborka és egyéb savanyúságok eltevéséhez, halmarinádok, pácok, majonézek, kolbászáruk, pácok, mártások, körözöttek, ízesítésére használjuk.


Származása


A fehér mustár magjait már a sumérok is használták. Európában, így hazánkban is a rómaiak terjesztették el.
A mustár nálunk kevésbé népszerű, mint más zöldségféle. Annak ellenére, hogy vitamin és ásványtartalma értékben megegyezik a káposztáéval. Hasonlít is a kelkáposztára, de kevésbé népszerű, a kertekben főleg leveléért termesztik.


Tulajdonságai

A mustár növénynek két faja ismert, a fehér vagy angol mustár (Sinapis alba) , valamint a fekete vagy francia mustár (Brassica nigra). A két faj két különböző nemzetség tagja, mindkét nemzetség a káposztafélék vagy más néven keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozik. A növény magjai aprók (kb. 1 mm-esek), gömbölyűek, sárgák vagy világosbarnák; az ízük enyhén csípős.


Felhasználása

A mustár növény magját, a mustármagot fűszerként használják. Az asztali mustár fontos alapanyaga: a megtört és olajtól mentes fehér és fekete mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót és egyéb fűszereket adnak, ezért annak egyes fajtái csípősek, mások enyhék és vannak kifejezetten aromásak is (minden gyártónak megvan a saját, titkos receptje). Sajtolnak belőle mustárolajat is. A leveleket külön is fogyasztják.


Gyógyhatása

Magas az ásványi anyag és vitamin tartalma, található benne kalcium, magnézium, foszfor, oxálsav, A-vitamin, vas, kén.

A mustár magját házigyógyszerként használják érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma kezelésére, serkenti az emésztést és a vérképzést, vizelethajtó, ideg és izomerősítő, immunrendszer, bőr, haj és köröm erősítő.


Elkészítési mód

A mustár magjának használata ismeretes. Magunk is elkészíthetjük saláta öntetnek vagy egyéb célokra.

A mustár zöldje felhasználása okozhat gondot, ha nem vigyázunk. Levelei nagy értékű vitaminokat és ásványokat tartalmaznak, de nem szabad töményen és nem ajánlatos magában fogyasztani, mert erős, ezért különösen azok tartózkodjanak tőle, akik valamilyen gyulladásos emésztőszervi betegségben szenvednek. Levelét adhatjuk salátához, de ha kúraszerűen akarjuk fogyasztani, legjobb, ha kicentrifugázzuk. Két-naponta elegendő egy fél pohárral elfogyasztani, sárgarépa-lével, vagy saláta-lével. A mustár zöldjét sohase főzzük meg, mert a benne levő nyers oxálsav szervetlenné válik, és oxálkőként lerakódhat a vesékben.

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés