Sáfrány - a világ legdrágább fűszere

(más néven: Crocus sativus)hirdetésFelhasználható fűszerként: húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók készítésénél. Helyettesíthető a sáfrányos szeklicével.

A sáfrány elsősorban levesek ízesítője és színezője, ettől kap a húsleves aranysárga színt, 1 db bibe 1 liter vizet tud sárgára festeni. Ugyanakkor rizsételek, sütemények, főzelékek, mártások színezésére is alkalmas.


Eredete

Félénk, de bájos virágával kér szót tavasszal a kis virágú sáfrány, ami kedvelt és színpompás kerti virágunk. Az ókori Egyiptomban a jómód jelképeként, mint fűszert, illatszert, gyógyszert és ruhaszínezéket használták. Európába Spanyolországon keresztül, arab közvetítéssel került a VIII. század környékén, azóta is Spanyolország az egyik legjelentősebb termesztője. Az iszlám orvostudomány májbetegségek kezelésére alkalmazta. Festő- és fűszernövényként használták nagyanyáink, a húslevesnek is ezzel adtak különleges sárga színt. A második világháború után valahogy elfelejtettük, és csak mostanában kezdtük újra felfedezni.

Európában a legjelentősebb termelő Spanyolország, Európán kívül pedig Irán – a két ország adja a világ sáfránytermelésének 80%-át. A legjobb minőségű állítólag a kasmíri sáfrány, ehhez azonban nagyon nehéz hozzájutni. Jelentősebb termelők még India, Olaszország és Marokkó.


Tulajdonságai


A sáfrány évelő, hagymagumós növény, a virág sárga bibéje maga a fűszer, mely illóolajat, karotint és zsíros olajat tartalmaz. A fűszer ára - bármilyen meglepően is hangzik - vetekszik az arany árával, hiszen begyűjtése rendkívül kézimunkaigényes, főleg ha figyelembe vesszük, hogy átlagosan 150 000 (!) bibe kell 1 kg szárított fűszer előállításához. Nem csoda hát, hogy esetenként a sáfrányt a nálunk is termesztett sáfrányos szeklicével (más néven pórsáfránnyal) helyettesítik, rosszabb esetben hamisítják.

A család évi sáfrány fogyasztását néhány növényke a kert szegletében, akár balkonládában tökéletesen fedezi, és virágzáskor, mint dísznövény ékesítheti kertünket.
A hagymagumókat ősszel vagy tavasszal kell telepíteni - lényeges, hogy a gumókat hideghatás érje - 8-10 cm-es mélységre, egymástól 15 cm-es távolságra. A virágzás nyár végére, ősz elejére tehető. Ekkor tudjuk begyűjteni a virágok bibéit. Mivel a sáfrány színanyagai fényérzékenyek, és aromáját is könnyen elveszti, ezért szárítás után egészen a felhasználásig tartsuk sötét, száraz helyen.


Hatása

Szív- és érrendszeri betegségekre jótékony hatással van, csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást.


Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés