Turbolya

(más néven: Anthriscus cerefolium)hirdetésSzármazás


A turbolyát már a rómaiak ismerték, a Földközi-tenger vidékén és Elő-Ázsiában honos egyéves növény. Az egész ország területén megtalálható, akácosokban, cserjésekben, kerítések mentén. A tizenhatodik-tizenhetedik században különösen kedvelték és termesztették.

Érdekesség

Teája a légzőszervi betegségekben szenvedők számára és emésztőrendszeri betegségekre kitűnő háziszer. A turbolyát nevezték myrrhis-nek is, illóolaj tartalma miatt, amelynek az aromája meggyezik a mirha gyantás anyagának aromájával.

Jellemzés

A turbolya föld feletti részét a virágbimbók megjelenése előtt levágják, árnyékban szárítják vékony rétegben kiterítve, majd összetörik és ezt használják fűszernek, amely ánizsillatú, édeskés ízű.

Eltarthatóság, tárolás

Tároljuk száraz, hűvös, fénytől védett helyen. Fontos még, hogy a tárolásánál légmentes edényt használjunk, így tovább megmarad íz és aroma anyaga.

Elkészítés, felhasználás

A francia konyhaművészet egyik "fines herbes"-je a turbolya. Leginkább zöldséglevesek, főzelékek, szószok, tyúkhús, báránysült, tojásételek és saláták, vajak ízesítésére használják. Fűszerkeverékek alkotóeleme, készítenek belőle fűszerkivonatokat is.
Tavaszi friss leveleit Európa egyes országaiban salátaként is fogyasztják.

Vitaminok, ásványok

A turbolya tartalmaz illóolajat, apiin-glikozidot, keserűanyagot.

(Forrás: gourmandnet.hu)
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés