A kismama szülés utáni gondozása

Gyermekágyas időszaknak a szülést követő hat hetet nevezik. A terhességgel és a szüléssel kapcsolatos testi és lelki változások azonban még egy évet, vagy annál több időt is igényelhetnek.


hirdetésGyermekágyi folyás

Gyermekágyi folyásnak vagy lochiának nevezik a szülés után a méhből meginduló, véres váladékot. Az első napokban ez vörös színű, és távozása ugyanolyan vagy még erősebb fájdalmat okozhat, mint a menstruáció. Ezt követően fokozatosan barnás színűvé válik, és mennyisége csökken. A fizikai aktivitása növekedésével vagy szoptatás után azonban friss vérzés is előfordulhat. 10-14 nap múlva a lochia fehér vagy sárga színű lesz, majd fokozatosan megszűnik. Ha ebben az időszakban erős vérzés, véralvadék vagy bűzös folyás jelentkezik, orvoshoz kell fordulni.

A havi ciklus visszatérése

Azoknál, akik nem szoptatnak, az első menstruáció 6-10 héttel a szülés után jelentkezik. Szoptatóknál előfordul, hogy egészen a szoptatás befejezéséig, nem is történhet tér vissza. Az első két vérzés idején tanácsos tampon helyett egészségügyi betétet használni.

Tüszőérés a vérzés megjelenése előtt is történhet. A szoptatás alatt is bekövetkezhet újabb terhesség, hatásos fogamzásgátlás nélküli nem érintkezés következményeként.

A húgyhólyag és a belek

A szülés utáni első néhány hónapban előfordulhat gyakori vizeletürítés. Ha vizelési nehézség, fájdalom vagy égő érzés jelentkezik, azt közölnie kell orvosával.

Székrekedés is okozhat problémákat, különösen akkor, ha gátmetszés (episiotomia) történt, vagy ha a beteg aranyér betegségben szenved. A széklet rendezése érdekében meg kell próbálni sok folyadékot inni, gyümölcsöt és zöldséget enni. A teljes őrlésű lisztből készült kenyér, gabonapelyhek fogyasztása különösen előnyös. Néha enyhe hashajtóra is szükség lehet.

Gáttáji fájdalom


Hüvelyi szülés után a gát (a hüvely és a végbél közötti terület) tájékán nagy valószínűséggel néhány szúró érzés jelentkezik. Ha gátmetszés történt, az öltések szintén fájdalmasak lehetnek. Fájdalom esetén, ha szükséges, kérhet fájdalomcsillapítót.

A gátmetszés miatti fájdalom néha hetekig eltarthat. Ha szülés utáni felülvizsgálatkor még érezhető a fájdalom, kérni kell ennek kivizsgálását. Néha az öltések túl szorosak, de más okai is lehetnek a fájdalomnak.

A gáttáji fájdalom csökkenthető:

 • két külön párnán üléssel,
 • szülés utáni tornával,
 • oldalfekvésben végzett szoptatással,
 • székletürítéskor a varratok toalettpapírral történő védésével,
 • ha hajszárítóval meleg levegőt juttatunk a gáttájékra,
 • jégtömlő alkalmazásával, ami csökkenti a duzzanatot.


Szülés utáni fájdalmak


Ezek a fájdalmak a méh összehúzódásai és ellazulásai következtében jönnek létre, miközben az visszanyeri eredeti méretét. A szülés utáni fájdalmak általában enyhék az első szülés után, de a második során erősebbek lehetnek. Ha a fájdalmak erősek, beszéljen orvosával.

Aranyér


Az aranyér gyakori a terhesség során és a szülést követően, majd fokozatosan visszafejlődik, sőt el is tűnhet. Speciális spay-k és kenőcsök használata, jégtömlő, hideg borogatás alkalmazása segíthet. El kell kerülni a székrekedést és az erőlködést!

A tej belövellése

A szülés utáni második-negyedik napon a tejelválasztás megindulása miatt az emlők teltebbnek és nehezebbnek tűnnek. Kényelmes melltartó viselése segít.

A bőr és a haj

Az emlőkön, a hason, a combokon megjelenő vöröses csíkok idővel összehúzódnak és elhalványulna, bár sosem tűnnek el teljesen. Két vagy három hónappal a szülés után előfordulhat a szokásosnál nagyobb mértékű hajhullás. Ez valószínűleg csak a hormonális változások átmeneti hatása, de kérje ki orvosa véleményét!

Hátfájás

A hátfájás nagyon gyakori a terhesség alatt, és a szülés után is megmaradhat. Ritkán gerincközeli érzéstelenítést követően jön létre.

Hátfájás csökkentése szoptatás alatt:


 • Meg kell győződni arról, hogy a hát a szoptatás alatt jól meg van-e támasztva!
 • A kisbabát olyan magasságban kell pelenkázni, fürdetni, ami az anyának kényelmes!
 • Ha tárgyakat kell emelni a padlóról, hajlítsuk be a térdünket és tartsuk egyenesen hátunkat!
 • Állás és séta közben is figyelni kell a megfelelő testtartásra!
 • Ha szükséges, orvosi ajánlatra keressen fel gyógytornászt!


Táplálkozás és diéta


Az édesanyánál a baba születését követően kb. két héten belül 8-10 kg-nyi súlyvesztés jön létre (a baba súlyával együtt). Az anyák gyakran szeretnének többet fogyni, hogy visszanyerjék eredeti alakjukat, de a gyermekágyas időszak nem alkalmas fogyókúra elkezdésére.

Folytatva a kiegyensúlyozott, a terhesség során bevált étrendet, a szülés után 1 éven belül visszanyerhető az eredeti testsúly. A 3. hónaptól kezdve a rendszeres tornagyakorlatok segítenek az izomtónus és az erősebb hasizomzat elérésében.

Könnyű elfeledkezni a megfelelő étkezésről, ha az embernek a kisbabájával kell foglakoznia, de a rossz étkezés hozzájárulhat a kimerültség és betegség érzés kialakulásához. A szoptatás alatt az első hónapban 450, a második hónapban 530, később 570 többletkalóriára van szükség.

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés