A gyermekvállalás pozitív hatásai a szülők életére

A gyermek milyen értékeket hoz magával életünkbe, mit nyújt nekünk, mit köszönhetünk neki? Látni fogjuk, hogy a gyermek számos érték és élmény potenciális forrása.


hirdetésA szülővé válás. A fajfenntartás ösztöne az emberi élet legerősebb mechanizmusa, a szülővé válás ennek az egyik legjelentősebb ösztönünknek a kielégítését jelenti.


A biológiai fejlődés. Az anyaság elősegíti a nő biológiai kivirágzását, hormonális egyensúlyának kialakulását, fokozza a szervezet védelmi reakcióit, fiatalít. A női szervezet jól bírja a terhességgel járó erőfeszítéseket. Ennek az erőfeszítésnek a hiánya korai öregedéshez, homonzavarokhoz, az ellenállóképesség csökkenéséhez vezethet.


Az erotikus szerepek fejlődése. A férfiasság-nőiesség a szülővé válásnak köszönhetően új értelmet nyer, kiteljesedik, belső értéktudatunk megszilárdul. A szülői létnek köszönhetően leszünk igazán nők, igazán férfiak.


A szülők személyiségének fejlődése. A gyermek sok új dimenzióval gazdagítja, bővíti szülei személyét. Az önzetlen szeretet tanítása áldozatkész megnyilvánulásokat vált ki. A szülőben megszilárdul a saját értékébe vetett hite, új pszichikai, gondozói, pedagógiai szükségletek törnek felszínre, fokozódik a felelősségtudat, az ÉN határai kitágulnak az elkövetkezendő nemzedékek végtelenébe. Innen van az az érzés, hogy „non omnis moriar” (nem hal meg minden).


A partnerkapcsolaton alapuló szerelem fejlődése. A gyermek révén a szerelem „halhatatlanná” lesz, új értéket, új érzelmi kapcsolatot hoz létre. Számos megfigyelés igazolja, hogy a boldog szülők szerelmük reneszánszát, felfrissülését és megszilárdulását élik át.


A partnerkapcsolat közösségének fejlődése. A gyermek követelményeket támaszt szüleivel szemben, és egyesíti őket ezek teljesítésében. A kapcsolat családdá bővül, ezzel párhuzamosan megszaporodik a kölcsönhatások, feladatok, célok köre is. A házastársakat új célok egyesítik, a gyermek a családot összetartó kapcsok egyike lesz.


A nevelői magatartás fejlődése.
A gyermek új nevelési attitűdöt, állásfoglalást ébreszt szüleiben. A gyermeket szülei vezetik be az értékek, kulturális hagyományok világába, ők alakítják személyiségét.


Az együttlét öröme.
A gyermek mosolya, gesztusai, a szülőhöz való közeledésének módja, bizalma, csodálata, vonzódása semmivel nem helyettesíthető, kivételes értékek. Fejlődése, egyéniségének kibontakozása csodálatot és bámulatot ébreszt. A gyermek a mindennapi élet öröme tud lenni.
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés