Genetikai tanácsadás

A genetikai tanácsadást felkereső párok száma évről évre növekszik.


hirdetésSzerepet játszik ebben a családtervezés, a tudatos gyermekvállalás, a felvilágosító munka, a praenatalis diagnosztikai vizsgálatok és lehetőségek bővülése.

Egyes esetekben nagyobb a kockázata, hogy a gyermek valamely rendellenességgel születik: ha például egy párnak született már örökletes okok miatt károsodott gyermeke, ha a nő elmúlt harmincöt éves, ha korábban többször volt vetélése, illetve ha volt halva született gyermeke. Egyes örökletes betegségek etnikai csoportokra jellemzőek: a Földközi-tenger mentén élő népek körében gyakrabban fordul elő talasszémia nevű vérképzési rendellenesség, az afrikai eredetűeknél gyakoribb a sarlósejtes anémia (vérszegénység), askenázi zsidóknál a Tay-Sachs kór (egyfajta idegbetegség).

Ezt azért jó tudni, mert a valamilyen szempontból veszélyeztetett csoporthoz tartozó párok házasságkötés előtt genetikai vizsgálatokat kérhetnek. A körzeti orvos is javasolhatja a szükséges genetikai vizsgálatokat, elirányíthat a megfelelő szakrendelésre. Az orvosnak fel kell világosítania a hozzá fordulókat a vizsgálat eredményéről, és ha bármilyen rendellenességet talált, meg kell adnia a választás, illetve döntés jogát a tanácskérőknek.

Miriam Stoppard: Nők könyve
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés