Nyelőcsőfekély és Reflux-betegség

Az emésztés során a nyelőcsőből a táplálék a gyomorba kerül, visszaáramlását a gyomorszájnál található zárógyűrű akadályozza meg.


A gyűrű elégtelen működése esetén a gyomorsav visszajutva a nyelőcsőbe gyulladást okoz, és fekélyképződést (Ulcus oesophagei) indít el annak alsó szakaszán. A kezeletlen megbetegedés szövődmények kialakulásához vezet, így többek között vérzés, hegesedés, valamint az állandó gyulladás következtében ritkább esetben rákos folyamat is kezdetét veheti.


hirdetés


Tünetek


A betegnél általában kellemetlen, égő, maró érzés jelentkezik a gyomorszájnál, mely étkezésekkor és fekvő helyzetben fokozódik. A szájban savas ízérzet alakulhat ki, gyakoriak lehetnek a felböfögések. Ezek a tünetek időnként mindenkinél előfordulnak, reflux-betegségre csak abban az esetben kell gyanakodnunk, ha a panaszok állandósulnak.


Kialakulás okai


A fekélyes megbetegedések kialakulásában nagy szerepet játszhat a Helicobacter pylori nevű baktérium, stressz, alkoholfogyasztás, dohányzás, egészségtelen és rendszertelen táplálkozás, maró hatású anyagok véletlen vagy szándékos lenyelése.
Terhes nőknél a megnagyobbodott méh nyomást gyakorol a gyomorra, mely kihatással van a zárógyűrű működésére is, ezért náluk gyakori a reflux-betegség tüneteinek jelentkezése.


Kezelése

A kezelés célja a panaszok megszüntetése, a fekély gyógyítása, valamint a szövődmények és a fekély kiújulásának megakadályozása.

A reflux-betegség enyhébb panaszai nagyon jól kezelhetőek életmódbeli változtatásokkal, ami a kiváltó okok meghatározása után azok elhagyását jelenti, így a dohányzás, fűszeres, zsíros, paradicsomos, citromos ételek, alkohol, szénsavas italok kerülése…stb. A panaszok átmeneti csökkentésére alkalmas a tej és a szódabikarbóna fogyasztása, ezek azonban nem gyógyítják a betegséget. Étkezések után 1-2 óráig ajánlott nem lefeküdni, a gyomortartalom nyelőcsőbe való visszajutását akadályozhatja az ágy fejrészének megemelése is.

Súlyosabb, állandósult tünetek esetén fontos orvoshoz fordulnunk, aki a diagnózis felállításához gyakran alkalmaz gyomortükrözést, és esetenként szövetminta vételt.
Az orvos javasolni fogja az életmódváltoztatást, fertőzés esetén a kórokozó elpusztítására antibiotikumot ír fel, valamint gyomorsav-termelődést csökkentő gyógyszert is ad. Sebészeti beavatkozásra csak ritkán kerül sor.


Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés