Nyombélfekély

A nyombélfekély kialakulásában külső és belső tényezők egyaránt szerepet játszanak.A stressz és a különböző lelki problémák – szorongások, félelmek – hatására fokozódik a gyomorsav termelődése a gyomorban, ami irritálja a nyálkahártyát. Az irritáció hátterében állhatnak még gyógyszerek (pl. gyulladásgátlók, aszpirin), vagy Helicobacter pylori, azonban az örökletes hajlam is komoly szerepet játszik a betegség kialakulásában. Amennyiben ezek a tényezőknek huzamosan fennállnak, a fekély kiújul és krónikussá is válhat.

hirdetésMiután a gyomorban felbomlik a kémiai egyensúly, a túlzott savtermelődés elkezdi károsítani a bélfalak védelmét szolgáló nyálkahártyát, ami fekély kialakulásához vezethet. A betegnél égő hasi fájdalom, valamint görcsök jelzik a bordák és a gyomorszáj környékén a megbetegedést, melyek az étkezéseket követő 1-4 órában, de éjszaka is jelentkeznek. A tünetekhez hányinger, hányás is társulhat.

A kezeletlen megbetegedés emésztőszervi vérzésekhez, ennek következtében kialakuló vérszegénységhez, hashártyagyulladáshoz, valamint a fekély átfúródásához - gyomorkilyukadáshoz - is vezethet.


Kezelés

A pontos diagnózis felállítása gyomor és nyombéltükrözés során történik, mely lehetővé teszi a szövetmintavételt is. A szövetminta vizsgálata során többek között megállapítható a Helicobater pylori jelenléte is.

A fekély gyógyulása szempontjából lényeges tényező, hogy a beteg abbahagyjon minden olyan tevékenységet, ami irritálja a nyálkahártyát - pl. dohányzás, alkohol, gyulladásgátló gyógyszerek, fűszerek szénsavas italok fogyasztását. Amennyiben stressz okozza a megbetegedést, munkahelyi feszültségek, akkor érdemes elgondolkozni a munkahely és teljes életmód változtatáson is.

A rendszeres étkezés, a szervezet szükségletének megfelelő energia- és tápanyagbevitel is fontos alapelvek a gyógyulásnál. A fekélybetegek diétája fűszerszegény, könnyű, vagy tejes ételekből és tejtermékekből áll. Húsok közül a csirkehúsleves, főtt szárnyas hús, burgonyapüré, lágy tojás, tejberizs.

A fekélybetegek egy részénél két étkezés között több gyomorsav termelődik, mint az egészséges ember gyomrában, ami panaszokat okoz. Ezért a gyomor lehetőleg sohase ürüljön ki teljesen, mert a gyomorban levő táplálék segítheti a feleslegben termelődő sav lekötését. Egyszerre mindig keveset együnk, azonban javasolt naponta a négy-hat étkezés.

Az orvos általában gyógyszeres kezelést ír fel, mely hatására csökken a gyomor savtermelődése. Sebészi beavatkozásra csak ritkán kerül sor.
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés