Stressz és hajhullás

Eredetileg a szó a test külső ingerekre adott válaszát jelentette. A stressz mindennapjaink természetes velejárójává vált, oka a felgyorsult, rohanó életforma, a tömeg, a zaj, a határidők, a magas munkahelyi elvárások, a gyors technikai fejlődés, az önbecsülés hiánya.


Fogyasztói társadalmunkban szüntelenül vásárolni kell, és a divatnak megfelelő státusszimbólumok felhalmozásával lehet csak az elismerést, elfogadást kivívni, a társadalom értékes tagjává válni. Mindezt azért, mert a társadalom az egyént a teljesítménye alapján méri, fogadja vagy utasítja el. Azt, akinek nincs semmilye vagy nem tud a korral haladni, kitaszítja, megveti, és értéktelennek tekinti. Ez hozza létre a teljesítménykényszert, a túlhajszoltságot, és ezért él a XXI. századi ember állandó stresszben.

hirdetés
Selye János (1907 – 1982) vizsgálta először kutatásai során a psziché és a test kapcsolatát, ő volt a stressz elmélet megalapozója.

A következő stressz-fázisokat figyelte meg:

1. Riasztási reakció

Az egyén úgy érzi, hogy veszélyben van, kihívás előtt áll. Ez kétféle reakciót válthat ki: menekülésre vagy harcra ösztönöz. A stressz ezen a szinten, kis mértékben kifejezetten jótékony hatású, és a fejlődés alapvető feltételének tekinthető, hiszen fokozza a szellemi- testi reakciókészséget, így magát a teljesítményt.
Selye megfogalmazásában ezért a stressz „az élet sava-borsa”.

2. Ellenállási fázis

Ebben a szakaszban az egyén, a test igyekszik alkalmazkodni a stressz folyamatos jelenlétéhez. A ellenáló képesség magas, úgy tűnik, hozzá lehet szokni.

3. Kimerülési fázis

Idővel a szervezet tiltakozni kezd, nem bírja tovább.
A stressz hatására a szervezetben fokozott adrenalin termelés indul meg, mely érzelmi, mentális és testi szinten egyaránt hat. Állandó „harckészültség” -ben telnek a mindennapok, a fokozott igénybevétel fokozott adrenalin és egyéb hormonok termelődését vonják maguk után, melyek hosszútávon megbetegítik a szervezetet. A mellékvesekéreg megnagyobbodik a kortikoszteroid túltermelés miatt. Az immunválaszokban résztvevő csecsemomirigy és a nyirokcsomók elkezdenek sorvadni (az immunválaszt gátló kortizol hormon fokozott termelődése miatt). A gyomor-bél traktusban jelentkezo fekélyekért szintén a fokozott kortizol termelődés a felelos.
Az állandó feszült állapot tehát komoly betegségek kialakulását eredményezheti testi, és lelki síkon egyaránt, hiszen kimeríti a test erőforrásait, legyengíti az immunrendszert, magas vérnyomást, infarktust, gyomorfekélyt, neurózist, szorongást, feledékenységet, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, érelmeszesedést, allergiát, bőrfertőzéseket és nem utolsó sorban HAJHULLÁST okoz.


Sokan azzal tetézik a bajt, hogy különböző „szerekkel” próbálják enyhíteni, elviselhetővé tenni a stresszt, ezért függőségekbe menekülnek (cigaretta, gyógyszerek, drogok, alkohol, édesség, mértéktelen evés). Rövid időn belül, azonban ezek a szerek még tovább fokozzák a stresszt, ha az egyén nem jut hozzá a napi „dózishoz”. Az egyéb káros hatásaikat pedig még meg sem említettük.

A kutatások szerint ezenkívül a stressz felgyorsítja az öregedési folyamatot is, ami már önmagában a hajhullás kiváltó oka lehet.

Selye János kétféle stresszt különböztet meg.
Diszstressznek nevezi a kellemetlen, ártalmas és romboló hatású végső soron testi vagy szellemi kárt okozó stresszt.
Az eustressznek pedig azt, amellyel kapcsolatban pozitív élményeink vannak, ilyenek a sikeresen megoldott kihívások, melyek az egyén megküzdési lehetőségeit nem haladják meg, de fiziológiai aktiváltságot okoznak. Időben behatároltak, nem okoznak betegséget, az egyén pozitívan értékeli.


Hogyan védekezhetünk a Stressz ellen?


  • Meg kell tanulni NEM-et mondani, ha ez szolgálja a hosszú távú érdekeinket (pl. egészségünk megőrzése).
  • Hatásos a lelki feszültségeket sportolással levezetni.
  • Tanuljon meg lazítani!
  • Aludjon eleget!
  • Törekedjen pozitív érzelmekre és gondolatokra!
  • Lélegezzen mélyen!
  • Jógázzon.
  • Fejmasszázs
  • Wellness, HairWellness®!
(Forrás: www.hairwellness.hu)
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés