Száraz haj és korpás fejbőr

A száraz haj fénytelen, repedezett, könnyen törik, igen nehezen fésülhető,nem kielégítő nedvességfelvevő és megtartó képességű.


A bőr faggyútermelődése nem kóros, mosást ritkábban igényel. Gyulladásos folyamat alakul ki, ami meggyorsítja a fejbőr felső hámrétegének leválását, ez okozza a korpásodást. Kísérő tünetként a fejbőr viszkethet. Az egészséges fejbőr háromhetenként újul meg, és a leváló hámsejtek láthatatlanul kicsik.

hirdetésKialakulása:


Csecsemők fejbőrén általában az első hónap végére vastag, sárgásbarna színű lerakódás alakul ki elhalt hámsejtekből valamint a bőrmirigyek faggyújából. A korpásodásnak ezt a típusát koszmónak nevezzük. A babáknál gyakran a 8-10 hónapos korig is megfigyelhető. Nem veszélyes, de jobb megelőzni a kialakulását, mert a kezelése hosszadalmas.

Pubertás korban kezdődik el újra a fejbőr korpásodása, ami már a huszonévesek körében kb. 60%-os arányban megjelenő problémává fokozódik. A férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél. Általában az ötvenedik életévtől kezdenek el enyhülni a tünetek.


Kiváltó okok:


A bőr pH értéke 5.5 , tehát savas kémhatású. Ez a közeg segít megakadályozni a fejbőrön élősködő mikroorganizmusok elszaporodását, így a gomba-, baktérium-, vagy parazitafertőzések kialakulását.

A korpásodásért elsősorban a pityrosporum ovale nevű gombát teszik felelőssé, melyről tudjuk, hogy minden ember fejbőrén megtalálható, ám normális körülmények között teljesen ártalmatlan.
Elszaporodásakor gyulladásos folyamat indul el, mert a fejbőr epidermisz-sejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra készteti, ami azután korpa formájában távozik. Ezzel egyidőben elkezd fokozódni a faggyútermelődés is, amitől a leváló hámsejtek összetapadnak.

Hátterében állhat még helytelen táplálkozás, sapka viselése, a fejbőr megfázása, vegyi anyagok károsító hatása, pikkelysömör, kevés folyadékbevitel, legyengült szervezet, stressz…


Típusai:

1. Száraz korpásodás
Ebben az esetben a faggyútermelődés nem kóros, így a fejbőr és a haj nem zsíros hatású. A korpa nem tapad a hajhoz.

2. Zsíros korpásodás
Kóros faggyútermelődés társul a korpásodáshoz, ennek következtében a leváló hámsejtek összetapadnak és nehezen távolíthatóak el a fejbőrről. A hajhagymák levegőhöz való jutását gátolja az elhalt réteg, ami hajhullás kialakulását eredményezeti. Ennél a típusnál gyakran jelentkezik a viszkető érzés, kísérő tünetként.


Két ok miatt nem lehet a korpásodást véglegesen elmulasztani:


1. A korpásodás hátterében genetikai tényezők is állnak.

2. A gombák szaporodását gátolhatjuk, de véglegesen kiirtani őket nem lehet, és nem is kell, hiszen a bélflórához hasonlóan egyszerűen együtt élnek velünk.

Ez nem azt jelenti, hogy akkor hiábavaló foglalkozni vele, hiszen ha nem kezeljük, komolyabb bőrbetegségek is kialakulhatnak a korpásodásból.

Jó hírünk az Ön számára, hogy ma már nagyon jól lehet kezelni a korpásodást, a tüneteket le lehet csökkenteni, ill. átmenetileg akár teljesen meg is lehet szüntetni!

Ebben nyújthat Önnek kiváló segítséget a DR. IMMUN Hajápoló olaj, mely a fejbőrbe masszírozva megakadályozza annak kiszáradását. A bőr pH értékének helyreállításával pedig gátolja a gombák és egyéb kórokozók elszaporodását.

(Forrás: www.hairwellness.hu)

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés