Trichotillomania

Közismertebb megnevezése: hajtépés.A kényszerbetegségek kategóriájába tartozik, ugyanis a hajszálak szándékos tépkedését/húzgálását, csavargatását jelenti elsősorban a homlok felett vagy a halántéktájon.. Leggyakoribb gyermekeknél, de felnőttek estében is előfordulhat.

hirdetésVan, amikor sokáig nem veszik észre, a szülők és az orvosok arra gondolnak, hogy valamilyen szervi betegség vagy gombás fertőzés - okozza a hajhullást.


A bőrbiopszia (bőrminta vétele és szövettani vizsgálata) elvégzése néha segíti az orvost a diagnózis felállításában.

A probléma jelentkezhet szemöldök, szempilla, szakáll, vagy egyéb testrész szőrzeténél is. A trichotillomania hátterében érzelmi problémák, pszichés okok állhatnak, pl, félelem, szégyenérzet, csalódottság, érzelmi megrázkódtatás. A betegség általában serdülőkorban kezdődik, és rendszeres alkalmazása, szép lassan napi rituálévá válhat, és a szokás egész életen át fennmaradhat. Amennyiben nem átmeneti állapotról van szó, érdemes pszichológus/szakember segítségét kérni.

Érdemes figyelni a gyereket, hogy tévézés, olvasás, vagy más tevékenység közben, nem tépkedi/húzgálja e a haját, és ha igen, mi lehet a kiváltó tényező.

(Forrás: www.hairwellness.hu)

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés