Migrén

A migrén rohamokban jelentkező heves fejfájás, amely néhány órától akár két napig is eltarthat. Kísérheti émelygés, hányinger, hányás. A rohamok mindenkinél más ütemben jelentkeznek, van, akinél az életben egyszer és van, akinél havonta többször is.


A migrén okát nem ismerjük. A lakosság csaknem tíz százalékát érinti. A nőknél háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Általában húszéves kor körül jelentkezik először, ritka, hogy ötvenéves kor fölött. De már hároméves kisgyerekeknél is megfigyeltek ilyen állapotot.

hirdetésBár a migrén okozta fájdalom bénítóan hat az emberre, hátterében nem áll súlyos betegség. Azoknál, akik a gyakori rohamok miatt rendszeresen gyógyszert szednek, könnyen kialakulhat a gyógyszerfüggőség.


Az érzékeny vérerek

Jelenleg is kutatják, hogy miért következnek be változások a migrénben szenvedők agyának véráramában és vérereiben. Létezik elmélet, mely szerint a migrénben szenvedők erei túl érzékenyek. E feltételezés szerint az idegrendszer egy bizonyos tényezőre – stressz, bizonyos ételek, környezeti hatások – az agyalapon található idegekben gazdag ütőerek görcsös összehúzásával válaszol. Ez a görcs pedig több ütőeret összeszűkít, minek következtében a vér áramlása megváltozik. Roham előtt az agyhoz vezető artériák először szűkülnek, majd kitágulnak, ezzel ingerlik a fájdalomérző idegsejteket. Az erek szűkületének és tágulatának oka ismeretlen, azt viszont tudják, hogy a vérben bizonyos hormonok szintjének csökkenése előidézheti az erek összeszűkülését. Jelenleg nincs ismert gyógymód a migrénre. Igaz, létezik néhány kezelési módszer, amely csökkenti a rohamok gyakoriságát és erősségét. Vannak tovább olyan gyógyszerek is, amelyek a tüneteket enyhítik, de a migrént meg nem gyógyítják.

Migréneseknek ajánlatos a korábban bevált gyógyszert maguknál tartani! Mivel a migrénhez csaknem mindig pszichés tényezők is társulnak, ezért visszatérő fejfájásoknál érdemes pszichoterápiában is jártas orvost felkeresni.


Migrén és a frontok váltakozása

Frontnak a meleg és hideg légtömegek találkozási vonalát nevezzük. Megkülönböztetünk hideg- és melegfrontot, valamint ezekre való érzékenységet.

A melegfrontra érzékenyek a front beköszönte előtt pár órával már érzik a tüneteket. Ingerlékenység, fáradékonyság, koncentrációzavar, álmosság jelzi a meleg idő beköszöntét az arra érzékenyeknél. Jellemző tünet a szapora légzés, a vérnyomás emelkedése, a magas pulzusszám is.

A hidegfront inkább az időjárás megváltozása után kínozza az embert. A hidegfront hatására az idegrendszer ellazul, az ingerlékenység csökken. Tompulnak a reflexek, álmosságérzés, nehézkesebb gondolkodás és fejfájás kísérheti a változást. A hidegfrontra érzékenyek szédülnek, álmosak, a migrénre hajlamosakat komoly fejfájás kínozza, a gyomor, -vese és epebetegek pedig görcsök jelentkezésével is számolhatnak.A közönséges migrén


Tünetek

A közönséges migrént fokozatosan növekvő fejfájás jellemzi. Néha úgy hasít a koponyába, mint egy kalapácsütés, aztán a legkisebb mozdulatra, fényre, zajra erősödhet. A fájdalom gyakran a fej egyik oldalán jelentkezik, s a fejtetőtől a halántékig terjed. Általában émelygés, néha hányás kíséri. Előfordul, hogy a migrén a hányás után elmúlik.

Kezelés

Jó, ha a migrén kezdetétől sötét szobában pihenünk, beveszünk egy-egy aszpirint, paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót, esetleg hányás elleni szert, ezek megszüntetik az émelygést. A hatás személyenként változó.
A gyakori fejgörcsökre jó, ha ismerünk megelőző intézkedéseket. Jót tehet egy kiadós séta a friss levegőn, egy meleg fürdő, relaxálás, hideg vagy meleg borogatás a homlokra vagy a tarkóra. Legfontosabb kiszűrni azokat a tényezőket, amelyek elindítják a migrént. Ezek minden embernél mások lehetnek: bizonyos ételek, mint a csokoládé, a tejtermékek, a zsírban sült ételek, a citrusfélék, a tea vagy a kávé. Az okok között lehet a környezetünk, az erős fény, a magas zajszint, az erős szagok, a klímaváltozás, a szorongás, a túlfeszített munka, a stressz. A migrén lehet hormonális eredetű, de okozhatja fogamzásgátló tabletta, a menstruáció, esetleg hormontartalmú gyógyszer.

Számos vizsgálat igazolta, hogy minden második migrénbeteg közérzetét placebók szedése is javítja.


Vitaminterápia

Kutatások során derült ki, hogy a menstruációs ciklussal összefüggő migrének enyhíthetők vitaminokkal és ásványi anyagokkal.


Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés