Felkészülés a masszázsra

A folyamatosan végzett masszázs előfeltétele az alapos ellazulásnak, ezért érdemes körültekintően felkészülnünk az alkalomra, hogy ki tudjuk küszöbölni a zavaró tényezőket.hirdetés
A masszázs időtartama


A masszírozott személy igényétől függően öt perctől kezdve akár egy órán át is tarthat.


Öltözet

Fontos, hogy a masszázst végző személy akadálytalanul tudjon masszírozni, ezért érdemes kényelmes, rövid ujjú ruházatot viselnünk. Praktikus, ha mosható az öltözék.
A masszírozott személlyel együtt vegyük le cipőnket, övünket, óránkat, gyűrűinket és nyakláncunkat, hiszen ezek csak zavarólag hathatnak.

Mivel a masszázst magán a bőrön célszerű végezni, a masszírozandó személy vetkőzzön le, amennyire szükséges.


Masszázsolajok - nélkülözhetetlenek!

A síkosító hatású anyagok elősegítik, hogy kezünk egyenletesen csússzon a testfelületen. Mindig csak kis mennyiségben használjuk őket – a túlzott mennyiségű olajtól kezünk lecsúszhat a testfelületről.
Ha véletlenül túl sokat vinnénk fel a bőrre, akkor a felesleges mennyiséget könnyen eltávolíthatjuk egy puha papír kendővel.

A meleg olaj különösen jótékony hatású, ezért a masszázs megkezdése előtt vízfürdőben melegítsünk fel egy kevés masszázsolajat.

A síkosítás mellett az olaj közvetítésével jótékony gyógynövény és virágkivonatokat is juttathatunk a bőrbe.

A hintőpor és a paraffin olaj (paraffinum liquidum) - ami kőolaj származék -, bár síkosít és hűsít, nem javallott, mivel elzárja a pórusokat.


Előkészületek

A masszázshoz le kell lazulnia mindkét félnek!
A masszőr testének vagy kezének feszülése könnyen átkerül a masszírozott személyre is.
A masszázs előtt szedjünk össze minden szükséges eszközt, hogy ne kelljen megszakítnunk a folyamatot.
Vegyük szemügyre kezünket, ugyanis a hosszú körmök és a jéghideg kéz kellemetlen élményeket okozhat! Lapos talpú cipőt érdemes viselni, vagy legyünk mezítláb. Mossunk kezet, ragasszuk le az esetleges rajta lévő sérüléseket.


Helyszín


A masszázs – megfelelő puhaságú felületen – ugyanakkor a padlón is elvégezhető. Ez utóbbi esetben legkényelmesebb, ha lábunkat keresztbe tesszük, vagy kinyújtjuk, esetleg térdelünk.
A nyugtató atmoszféra megteremtéséhez nélkülözhetetlen a tompa világítás és a halk, relaxációs zene. Gyújtsunk gyertyát, legyen kellemes illatú a helyiség.
A hosszabb ideig tartó fekvés során a test hőmérséklete csökken – ügyeljünk arra, hogy elég meleg legyen a helyiségben. A masszázs alatta a masszírozott személyt takarjuk be takaróval vagy törölközőkkel, és csak éppen a kezelt testfelületet hagyjuk fedetlenül.
Gondoskodjunk arról, hogy ne érhessen zavaró hatás, ezért kapcsoljuk ki az ajtó csengőjét, a telefont…stb. Akasszunk „Ne zavarjanak” táblát az ajtóra. Gyerekeket, állatokat tartsunk távol, gondoskodjunk róluk előzetesen.


Testhelyzet

Az ellazuláshoz nélkülözhetetlen a kényelmes, elengedett ülő vagy fekvő testtartás.
Masszőrként ügyeljünk arra, hogy egyenes háttal masszírozzunk, ne görnyedjük össze. A masszírozás sokkal kevesebb igénybevételt jelent, ha testünket kissé előredöntve, testsúlyunkkal enyhén partnerünkre nehezedve fejtjük ki a szükséges nyomóerőt.


Kézgyakorlatok

A masszázshoz nélkülözhetetlen az erős, hajlékony, laza és érzékeny kéz. Ennek az állapotnak az eléréséhez nagy segítséget nyújtnak a kézgyakorlatok, hiszen serkentik a vérkeringést, lelazítják az izmokat és az ízületeket.
Ügyeljen arra, hogy masszírozás közben amennyire csak tudja, lazítsa el a csuklóját és a kezét. Ha megfeszíti az izamait, a keze elnehezül és érzéketlenné válik. Kizárólag csak a laza kézmozdulatok közvetítetnek törődést, támaszt, nyugalamat, tehát pozitív energiákat!

A kéz lazításának módjai:

1. Érintse össze két tenyerét, mintha imádkozna, majd emelje egyre feljebb könyökét, amíg a tenyerei szét nem válnak, közben ujjait nyomja össze. Tartsa így 10 másodpercig kezeit.
2. Hatékony ujjerősítést lehet végezni egy kisméretű gumilabdával. Szorítsa össze, majd lazítsa le ujjait. Ismételgesse ezt kb. 1 percig, majd a másik kezével is ismételje meg a gyakorlatot.
3. Végezzen csuklókörzést kb. 30 másodpercig.

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés