A méh eltávolítása – exstirpáció uteri, méhkiirtás, hysterectomia

A méheltávolítás a nőgyógyászati műtétek egyike, mely során a méhet el kell távolítani a női szervezetből.


hirdetésSokan helytelenül arra gondolnak, hogy ilyenkor minden belső nemi szervet eltávolítanak, azonban ez nem feltétlenül egy totális műtét. Az eltávolítás oka leggyakrabban mióma, így a petefészkek megtarthatók, a hormonális helyzet nem változik, a petefészkek tovább működnek. Az természetes, hogy a menstruáció megszűnik, mivel méh hiányában nincs miből vérzésnek távoznia. A vérzéshiányból sokan arra a téves következtetésre jutnak, hogy „ha elmarad a vérzésem, meg fogok hízni, és nem leszek többé nő”. A nőgyógyászoknak nem kis fáradtságába kerül a betegek meggyőzése, hogy ez a gondolatmenet teljesen alaptalan, hisz a hormonrendszer változatlan, miután a petefészkek megmaradtak. Sem a szexuális vágy, sem a közösülőképesség nem károsodik a méh eltávolítása miatt.

A méh eltávolítás után többet nem lehet szülni. Kizárható a méhen kívüli terhesség lehetősége is, mert a hímivarsejtek nem juthatnak a petevezetőbe, ugyanis a hüvely vakon végződik.

Egyeseket foglalkoztat, hogy a méh eltávolítása után mi a sorsa a kiszabadult petesejteknek, miután a petefészekműködés ép, és így tüszőrepedések is rendszeresen jelentkeznek egészen a változás koráig. A petesejtek a petevezetők vagy a hashártya nyálkahártyáján felszívódnak és semmilyen problémát nem okoznak.

Teljesen hamis elképzelés alapján alakult ki évszázadokkal ezelőtt a „rossz vér” elmélet, és sajnos még ma is sokan hisznek benne. Úgy vélik, hogy a menstruációk során a test megszabadul a rossz vértől, „megtisztul”. A havi vérzés azonban nem ilyen tisztulási folyamat, mert csak a levált méhnyálkahártya ürül ki, ami feleslegessé vált, mert nem következett be terhesség. A ményálkahártya leválásakor a méh egészséges ereiből kevés vérzés keletkezik, tehát a havi vérzés normális vérből áll. Ezért indokolatlan sok nő félelme, miszerint, ha a méh eltávolítása után többet nem menstruál, benne a felhalmozódik a ki nem ürült rossz vér, és ettől beteg lesz.


A méheltávolító műtétek típusai:

1. Részleges hysterectomia: a műtét kizárólag a méhet érinti, a méhnyak, petevezetékek és petefészkek megmaradnak.

2. Teljes hysterectomia: a méh és a méhnyak eltávolítása a petevezetékek és petefészkek nélkül.

3. Radikális: teljes hasi hysterectomia, a méh eltávolítása mindkét petefészekkel és petevezetékkel együtt a hasfalon keresztülErre a nőgyógyászati műtétre akkor kerül sor, ha korai stádiumban levő méhnyakrákot találtak. Természetesen megszűnik a termékenyülőképesség és a nemi hormonok termelése is. Ez azonban korántsem vonja magával a szexuális vágy kialvását vagy a közösülőképesség megszűnését. Igaz ugyan, hogy az átlagnál hamarabb következik be változás, ha a műtét idején még ivarérett volt a beteg, mivel petefészkei nincsenek.

A következményeket illetően hasonló a helyzet, ha valamilyen betegség miatt nagy adagú röntgenbesugárzást vagy rádiumberakást kap a beteg. Az ilyen sugárterápia után is megszűnik a fogamzóképesség és a nemi hormonok termelése, ezért a menstruáció is, beáll a változás kora.

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés