Menstruációs zavarok

A leggyakoribb rendellenesség az elsődleges dysmenorrhoea vagy fájdalmas menstruáció, amelynek a hátterében nincs szervi megbetegedés, de a havi vérzésnek vannak egyéb zavarai is.


hirdetés


A szabályos menstruációs ciklus nem mondható általánosnak, nagyon sok nőnek rendszertelen a havi vérzése. A havi ciklus általában 24 és 32 nap között változik, a vérzés három-hét napig tart, a szövet- és vérveszteség mennyisége körülbelül 15-30 ml. Sok tényező okozhat rendszertelen menstruációt: a stressz, a helytelen táplálkozás, az idült vashiány, a vérképző szerv betegségei…stb.

Ha a hüvelyi vérzés eltér a megszokottól, orvoshoz kell fordulni. Harminc éves kor előtt a rendszertelen menstruáció még normálisnak tekinthető. Ilyenkor csak hosszas vérzés, görcsök, fertőzés gyanúja esetén kell orvoshoz fordulni, vagy akkor, ha nem sikerül teherbe esni. Klimax után a legkisebb mértékű vérzést is azonnal jelezni kell az orvosnak.


Erős vérzés – menorrhagia

Az erős, hosszan tartó vagy túl gyakori vérfolyás összefoglaló neve. Ha nagy a vérveszteség, vérszegénység keletkezhet.
A menorrhagia gyakori oka, hogy a méhnyálkahártya vastagabb a szokásosnál, s leválása nagyobb vérzéssel jár. Oka lehet a frissen fölhelyezett spirál vagy az évek óta bent lévő elmozdulása. A stressz is kiválthat heves menstruációs vérzést, valamint myoma (jóindulatú rostos méhdaganat) is állhat a hátterében. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a vérveszteség mennyisége naponta változik a menstruáció ideje alatt, mert az a hormonháztartás felborulását jelezheti.


Vérzés két menstruáció között – metrorrhagia

A havi vérzések között előforduló vérzést, szivárgást gyakran közti vérzésnek is hívják. A nők egytizedénél fordul elő peteérés idején, s átlagosan egy-két napig tart. A fogamzásgátló tabletta gyakori mellékhatása, és általában a tablettaszedés első néhány hónapjában fordul elő, illetve akkor, ha valaki elfelejti bevenni a tablettát. Ilyenkor az az oka a közti vérzésnek, hogy a gyógyszerben található hormon csak bizonyos idő múltán képes átvenni a peteérés szabályozását. A frissen felhelyezett spirál is kiválthat metrorrhagiát. Ha a vérzés erős, okozhatja myoma.


A menstruáció kimaradása – amenorrhoea

Kétféle amenorrhoeát szokás megkülönböztetni:

1. Az elsődleges amenorrhoea azt jelenti, hogy egyáltalán nincs havi vérzés. Hátterében állhat öröklődő betegség, túlzott elhízás.

2. A másodlagos amenorrhoea pedig a menstruáció néhány havi kimaradását jelenti. Hátterében állhat stressz, nagyarányú testsúlyváltozás – hízás, fogyás egyaránt -, hormonháztartás felborulása – pl. túl magas prolaktinszint -, fogamzásgátló tabletta szedésének felfüggesztése, pajzsmirigymegbetegedés, vérszegénység, tüdőbaj, nyugtatók, depresszió elleni és vérnyomáscsökkentő szerek szedése.

Ha elmarad a menstruáció, először mindig a terhességre kell gondolni, s csak azután érdemes továbbgondolkodni.
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés