Szorongás

Időnként mindenki érez szorongást, feszültséget, félelmet, ami néha riasztóvá válhat. Ha ez állandósul, cselekednünk kell.Egy bizonyos szintig a nyugtalanság egészséges, fokozza teljesítőképességünket – többek között vizsgákon, sportolásnál. Akkor válik problémává, amikor tevékenységünk más területeire is átterjed, és negatívan hat mindennapi életünkre. A pánikroham legáltalánosabb tünetei a remegés, a lüktető, szúró fájdalom a mellkasban, nehézkes vagy túl szapora lélegzetvétel. Ez utóbbit hiperventillációnak nevezzük. Ám ha a pánikroham legalább tíz percig tart, s egy hónapban legalább négyszer jelentkezik, az már pánikbetegség. Ennek kezelése pszichiáter szakorvosra tartozik, aki a támogató magatartásterápia mellett, ha szükséges, antidepresszáns gyógyszert is felírhat.

hirdetésNyugtalanság


A nyugtalanság tünetei sokfélék: izomfeszültség a vállban és a nyakban, fejfájás, fáradtság, álmatlanság, gyakori szájszárazság, hányinger, gyomorfájás, felfúvódás, hasmenés, szédülés és nemritkán vizelési, székelési inger.
A nyugtalanság okait számtalan elmélet próbálja magyarázni. Pszichológiailag igazolhatónak látszik, hogy a nyugtalan emberek idegrendszerének tartósan magas a feszültségi szintje, ez okozza, hogy legtöbbjük hevesebben reagál az őket érő történésekre.
Mások – Freud nyomán – azt állítják, hogy nyugtalanságunk gyermekkori eseményekre vezethető vissza, és nagy részük lehet szexuális eredetű is.
Gyakran az első két életévben az anya-gyerek kapcsolat harmóniájának megromlásából vezethető le. A gyermekkori és a felnőttkori nyugtalanság a depresszió megnyilvánulása is lehet.
A legszélesebb körben elterjedt nézetet a magatartás-lélektannal foglalkozók képviselik. Szerintük a nyugtalanság egy tanult és véglegesen rögzülő reagálási mód a bennünket ért fájdalmakra, lelki békétlenségre.


Kezelés

Az enyhe fokú nyugtalanság leküzdésére önbizalmat adhat a család és a barátok közelsége, megértő segítőkészsége. A kikapcsolódás, a közös programok, a természetjárás, a szabadidős sportok űzése egytől egyig jó módszer.

Ha ezek az enyhébb módszerek, mint a kiegyensúlyozott légzés, relaxáció, jóga stb. nem használnak, a korszerű pszichiátriai kezelés a megoldás. A megfelelő antidepresszáns – mely nem vezet függőséghez – pszichoterápiás kezeléssel, kellő mennyiségben és kellő ideig alkalmazva teljes gyógyuláshoz vezet.
Sokan szorongunk, félünk a kihívásoktól. Ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk megbirkózni egy-egy problémával, ne szégyelljük szakember segítségét kérni.


Segítsen magán!


Ha nyugtalannak érzi magát….

  • Mindenekelőtt üljön le, lélegezzen lassan, nyugodtan, mélyeket.
  • Próbálja megnyugtatni magát, hogy a veszély elmúlt.
  • Győzze meg önmagát arról, hogy a veszélyt el tudja hárítani.
  • Hívja fel a barátját vagy kapcsolja be a televíziót.
  • Ne igyon kávét, teát agy kólát.
  • Igyekezzen átvészelni a helyzetet és ne küzdjön ellene.
  • Mindezeken túl próbáljon relaxálni vagy jógázni, ez segíthet úrrá lenni a kellemetlen érzéseken.

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés