A nők orgazmusa és tévhitek

Számos tragédia mögött az áll, hogy a partnerek nem ismerik a szexuális élet alapvető törvényszerűségeit.


hirdetés
Az orgazmussal kapcsolatos, tévedésen alapuló felfogások, előítéletek már több kapcsolat boldogságára és harmóniájára rányomták bélyegüket. A következőkben ilyenekről lesz szó.


A nemi aktus révén kiváltott orgazmus

Sokan mindent megtesznek annak érdekében, hogy aktus során eljussanak az orgazmushoz, mivel kizárólag ezt a módot tekintik normálisnak. Ha az egyén esetleg ismeri is az orgazmus kiváltásának egyéb módjait, így például a csikló ingerlését, akkor is mindent megtesz a hüvelyi orgazmus érdekében, mivel azt „magasabb rendűnek” tekinti. Ez abból fakad, hogy sokan a nemi aktust hibásan, magával az orgazmussal azonosítják, továbbá ma is hatnak még azok a régi nézetek, miszerint a klitorális orgazmus „éretlenségre” vall, csak a hüvelyi orgazmus tekinthető „érettnek és teljesnek”. Az igazság az, hogy a nemi aktus során a nőknek csak 10-15%-a jut el az orgazmushoz. Ez bizonyos fiziológiai adottságokhoz kötődik, a hüvely ebben az esetben jobban reagál a szexuális ingerekre, és eltérő képet mutatna a pszichikai élmények is (fokozottabb pszichikai érzések).


A csikló ingerlésével kiváltott orgazmus

A híres amerikai „Hite-jelentés” az állítja, hogy kizárólag a csikó ingerlésével váltható ki orgazmus, ezért a nő szexuális szempontból önellátónak tekinthető. E jelentés „jól jött” a szélsőséges nőmozgalomnak. Nálunk ez a megállapítás nem tett szert különösebb népszerűségre, sok nőnek inkább kisebbségi érzése van, amiatt, hogy csak így jut el az orgazmushoz.


Az orgazmusi intenzitása

Sokak számára az orgazmus egyenértékű a „gyönyörtől való elalélással”, tudatvesztéssel, erős, jól látható fiziológiai reakciókkal. A kevésbé intenzív élményekkel rendelkező nőkben gyakran kisebbségi érzés alakul ki. Ez egyrészt más nők elbeszélései táplálják, másrészt a partner megnyilatkozásai, aki túl gyenge reakciókkal vádolja őket. Az egyén ilyenkor megfeledkezik arról, hogy az intenzitás mértéke és annak átélése rendkívül egyéni és szubjektív dolog, a szélsőségesen intenzív megnyilvánulások nem jelenthetnek mintát. Sőt az egyén lelkiállapotától, de a partner személyétől is függnek a pszichoszexuális jellemzők. Így nincs egyetlen, kizárólagos érvényű modell.


Az orgazmus gyakorisága

Általános az a nézet, miszerint minden nemi aktus során legalább egyszer, esetleg többször is el kell jutnia a partnernek az orgazmushoz. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy mindenkinek megvan a saját optimális ritmusa, amely függ a temperamentumától, és sok más tényezőtől (hangulat, egészségi állapot, a partner viselkedése stb.) Ha a partnerek szexuális vérmérséklete eltér, az aktus gyakorisága általában a nagyobb igényekhez illeszkedik, tehát például a férfiéhoz, és természetesen ilyenkor a nő nem jut el az orgazmushoz minden aktus során. Az egy aktuson belüli többszöri orgazmus átélése egyéni tulajdonság. Vannak olyan nők, akik csak egy orgazmus elérésére képesek. Az „akarás” önmagában még nem vezet a kívánt eredményre, senkitől sem lehet elvárni azt, amire képtelen.

Az orgazmus elérésének feltétlenül szükséges volta. Sokak számára az orgazmus elérésének feltétlen szükségszerűség, ez jelenti azt, hogy „szexuálisan normálisak”. Nem veszik figyelembe az orgazmus kialakulását meghatározó tényezőket.

Az orgazmus feltételei: nemünk elfogadása, a partnerhez fűződő érzelmi kapcsolat, intimitás, az aktus iránti igény kellemes hangulat, esztétikai elégedettség önmagunkkal, vonzódás a partner férfiasságához, az aktus örömteli együttlétként való elfogadása.


Boldogság orgazmus nélkül


Sok olyan nő van, aki nem él át orgazmust, mégis örömet talál a nem aktusban, boldognak érzi magát. Az egyesülés tudata, a kedveskedések, a partner viselkedése, a szerelembe vetett hit pótolják számukra az orgazmus hiányát.

Az anorgazmia (orgazmushiány) akkor jelent problémát, ha a nő keserű tapasztalatként éli meg, ami negatív hatással jár a kapcsolat harmóniájára is. Az orgazmus feltétlenül szükséges voltának napjainkban oly erővel érvényesülő téveszméje ott rejlik számos komplexus, feszült lelkiállapot mögött, károsan deformálva a szexuális életet. Ez a szemlélet az orgazmus hajszolását eredményezheti, melynek nagyszámú negatív következménye lehet: elégedetlenség a nemi élettel, a szexuális reakciók visszafejlődése, a partner, illetve partnernő bűntudatának kialakulása, kiábrándulás a kapcsolatból stb. Érdemes feltenni a kérdést, hogy mindenáron törekedni kell-e az orgazmus elérésére!

Hozzászólások
Keresés
turananna  - 29%   |2011-03-06 01:30:59
Üdvözlöm!

Jó írás

Egy felmérés szerint a nők 29% képes az együttlét során
orgazmusra. Íme egy cikk:
http://loovers.eu/blog/orgazmus-csak-a-nok-29-s...

Üdvözlettel, Anna
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés