Milyen egy igazi Don Juan?

A buja szexuális élettel rendelkező, partnernőit gyakran váltogató férfira több jelzővel is illetik: csábító, play-boy, erotomán, kéjenc stb…hirdetésEzek a férfiak lényegében két típusba sorolhatók: a Don Juan, illetve Casanova típusába.

A látszólagos hasonlóságunk ellenére motivációik és viselkedési stílusuk szempontjából különböznek egymástól.

Don Juan mítoszának hatalmas irodalma van, számos zenei remekműben is fellelhető. Az irodalmi fantázia Don Juan szexualitásának különböző okokat tulajdonított, a hős leírásában azonban nem voltak jelentős eltérések: színes egyéniségként, férfias, lendületes, temperamentumos, energiával teli hősként ábrázolták. Don Juan erkölcsi értékelése széles skálán mozog – az elnéző megbocsátástól a szigorú elítélésig.

Milyen egy Don Juan típusú férfi?


  • Gyorsan meghódítja nemi partnereit, akiket gyakran váltogat.
  • Sármos vonzerő, vitalitás, némi szemtelenséggel és önhittséggel párosulva.
  • Az erotikus hódítást hobbinak tekinti, az élet elsődleges értelmének.
  • Kapcsolataiból hiányzik az érzelmi kötődés, a szexuális élet elsődleges célja a soron következő nő meghódítása.
  • Szexuális egocentrizmus jellemzi, hiszen számára csak a saját öröm, a saját személy, a saját szükségletek kielégítése számít.
  • Partnereit sorsukra hagyja, a felelősségvállalás teljes mértékben hiányzik felőle.
  • Saját férfiasságát hódításainak száma alapján értékeli.
  • A nemi élet mércéjének a mennyiséget tekinti, valamint kizárólag a külső vonzerőre összpontosít.


A Don Juan jelenséget a férfiszerepben érzett bizonytalansággal, impotenciakomplexussal, rejtett homoszexuális jegyekkel, fallikus kultusszal, érzelmi és szexuális éretlenséggel, sivársággal magyarázzák:

Fallikus kultusz: Don Juan szerint a férfi nem a „jobbik”, a nők arra vannak teremtve, hogy le lehessen győzni őket, élvezetet okozzanak. A nőket lényegében negatívan értékeli.

Impotenciakomplexus: Az impotenciától való félelem van akiket arra ösztönöz, hogy kerüljék a szexuális életet, míg másoknál kialakulhat az állandó ellenőrzés kényszere. A sikeres nemi aktus azonban nem szünteti meg a bizonytalanságot, újra és újra bizonyítani kell, más és más partnerekkel.

Pszichikai éretlenség: A nő nála ábrándkép, a nemi aktus célja pedig a feszültség levezetése. A viselkedésének a mozgatórugója pedig a gyermeki „akarom”.

Szexuális rivalizáció: Don Juan verseng, mások elismerését akarja kivívni hódításaival, ezért sportot űz a hódításból.


A „donjuanizmus” egész életre állandósulhat, de jelenthet átmeneti fázist is a mélyebb érzelmi kapcsolatok felé vezető úton. Erre akkor kerül sor, ha a férfi megunja a győzelmi sorozatot, és más típusú, mélyebb kapcsolatokat kíván kialakítani. De módosulhat viselkedése akkor is, ha beleszeret egy olyan nőbe, aki magával ragadja, tiszteletet ébreszt benne.

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés