Magas koleszterinszint és diéta
A vérzsírok többféle összetevőből állnak. Az érelmeszesedés szempontjából a legveszélyesebb részt LDL-koleszterinnek nevezzük, ami a többi vérzsírral (triglicerid és HDL-koleszterin) együtt összefoglalóan szérum koleszterinként ismert.


Érdekes módon a HDL-koleszterinnek nevezett vérzsír védő hatású az érelmeszesedés szempontjából. A vér koleszterintartalmát 12-14 órás éhezés után határozzuk meg, mivel a trigliceridértéket az étkezés befolyásolja.

hirdetésA vérzsírokat legalább két alkalommal kell meghatározni, mielőtt felállítjuk a magas vérzsírszint (hyperlipoproteinaemia) diagnózisát. A koleszterin alkotóelemeinek részletes meghatározása akkor szükséges, ha a koleszterinszint összességében emelkedett.

Hazai adatok szerint a 25-60 év közötti lakosság 10%-ánál kóros koleszterinszint található.


A vérzsírok normál értékei

Vérzsírfajták Normál értékek

Koleszterin (mmol/L) 5,9-5,0

LDL-koleszterin (mmol/L) 5,0-5,5

HDL-koleszterin' (mmol/L) 0,9-1,2

Triglicerid (mmol/L) 0,8-2.2

A vérzsírok mennyiségét többféle betegség befolyásolja. Így megfigyelték, hogy szívinfarktus után csökken a vérzsírszint, míg terhességben emelkedik. Az érelmeszesedés szempontjából nemcsak a vér koleszterinszintje, hanem az egyes koleszterinrészek egymáshoz viszonyított aránya is fontos (LDL-koleszterin / HDL koleszterin).

A zsírok kétféle módon jutnak a vérbe: a táplálkozással és a szervezet belső anyagcseréje útján. A szervezet anyagcseréjének változása különböző betegségben is bekövetkezhet: így magas koleszterinértéket találunk a pajzsmirigy alulműködése, ill. cukorbetegség esetén. Ilyenkor az elsődleges betegség gyógyítása a koleszterinszint rendeződéséhez vezethet.

A táplálkozás okozta magas vérzsírszint az étkezés módosításával (diétával) általában jól befolyásolható; a belső ..forrásból" származó magas koleszterinérték esetén viszont a diéta mellett legtöbbször gyógyszeres kezelés is szükséges.

A koszorúér-betegség öröklődő jellege gyakran a koleszterin-anyagcsere öröklött zavarának következménye. Ezért a koleszterinszint ellenőrzése fiatal infarktusos szülők gyermekeinél feltétlenül ajánlatos. Ritkán enyhén emelkedett koleszterinszint észlelhető olyan esetben, amikor a koleszterinszint emelkedését a védőfaktor (HDL koleszterin) mennyiségének növekedése okozza. Az ilyen eredetű kóros koleszterinszint kezelése nem szükséges.

A magas koleszterinszint kezelése első lépésként minden esetben diétával kezdődik, amelynek legfontosabb szempontjai: a túlsúly megszüntetése és az állati eredetű zsírok bevitelének csökkentése. Jelentős mennyiségű állati zsírt tartalmaz a szalonna, a kolbász, a sertéshús, a tojás, a vaj, a zsíros sajtok stb. A növényi eredetű zsírok főleg telítetlen zsírsavakból állnak, koleszterint nem tartalmaznak, és telítetlen jellegük folytán kedvező a hatásuk a vér koleszterinszintjének csökkentésére is.

A koleszterinszint csökkentését elősegítő diéta főbb szempontjai

  • Sovány tej, sajt fogyasztása; zsír helyett margarin és növényi olajok alkalmazása; hal és csirkehús, illetve olyan hús felhasználása, amelyet a látható zsírrészektől megtisztítottunk
  • tojás és állati belsőségek kerülése
  • alkohol- és édességfogyasztás mérséklése
  • az ételek elkészítésénél teflon edény használata zsiradék nélkül

A koleszterinszegény diéta javasolt összetétele

Cél

Mennyiség

Fogyasztható, kerülendő ételek

A zsírbevitel ill. a telitett zsírok bevitelének csökkentése

A zsírbevitel legyen kevesebb, mint a bevitt kalória 30%-a

Kerülendő: vaj, teljes tej, tejszín, zsíros hús, feketekávé

Magas fehérje és alacsony zsírtartalmú húsok

Javasolt: hal, csirke, pulyka, borjú, bárány

Összetett szénhidrátok és növényi rostok arányának növelése

naponta 35 g bevitele tanácsos

Javasolt: mindenfajta zöldség, gyümölcs (Friss vagy fagyasztott) magas rosttartalmú ételek

A koleszterin bevitel erőteljes csökkentése

< 300 mg/nap

Engedélyezett: 2 tojás hetente vagy máj havonta 1-2 alkalommal

Egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása

A kalóriabevitel kb.-10-15%-a egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból álljon.

Javasolt: oliva vagy egyéb növényi eredetű olajok fogyasztása

Amennyiben az étrendi megszorítások - több hónapon keresztül - sem vezetnek a koleszterinszint csökkenéséhez, akkor a diéta mellett a gyógyszeres kezelés is szóba .jön, különösen akkor, ha a betegnél más veszélyeztető tényező is fennáll, ill. akkor, ha a betegnek már ismert koszorúér-szűkülete van (pl. szívinfarktusa volt).

Szívinfarktus után a kívánatos" koleszterinszint - a normál érték - alacsonyabb, mint azoknál, akik érelmeszesedésben még nem betegedtek meg.

A Skandináv Simvastatin Túlélési Vizsgálat igazolta. hogy szívinfarktus után a magas koleszterinszint gyógyszeres kezelése 1/3-ával csökkentette a későbbi szövődmények előfordulási gyakoriságát.

(Forrás: prof. dr. Jánosi András: Szívbetegek képes ABC-je)

Hozzászólások
Keresés
természetesen  - Fahéj   |2012-03-09 22:05:49
Férjemnek is magas a koleszterinszintje, a diétával és a fahéjjal nagyon jól
karban tudja tartani. Talán kevesen tudják hogy a fahéjnak ilyen tulajdonsága is
van. A diabecinn kapszulában van annyi fahéj ráadásul tisztított formában hogy
ne kelljen napi 5-6 g fahéjat megenni.
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés