Magas vérnyomás

A vérnyomás az az erő, amely ahhoz szükséges, hogy a vér eljusson a szervezet különböző részeibe. Az élettani normál értéknél magasabb vérnyomás káros, mivel károsítja az érfalakat, és növeli a szív munkáját.


Az érfalra kifejtett károsító hatás az érelmeszesedés kialakulásában nyilvánul meg. A magas vérnyomás (hypertonia) önálló megbetegedés, és az érelmeszesedés rizikófaktora. A magas vérnyomás káros, késői szövődményei: az agyvérzés, az agytrombózis, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a veseelégtelenség stb. A vérnyomás a legtöbb embernél nem állandóan magas, és a betegek gyakran magas vérnyomásérték esetén is - panaszmentesek.

hirdetés


Az időszakosan magas vérnyomás is kezelést igényelhet. A kezelés a legtöbb esetben nem a panaszok miatt, hanem a késői szövődmények megelőzése érdekében szükséges.


Tünetek:

A magas vérnyomás egyik tünete lehet ébredés után néhány órával, a koponya hátsó részén jelentkező fejfájás, bár ennek egészen más okai is lehetnek. A fájdalom gyengeségérzéssel is kezdődhet, orrvérzéseket és kimerültséget is okozhat.


Magas vérnyomás esetén javasolt:

  • orvos által irányított kivizsgálás és kezelés;
  • a vérnyomás rendszeres ellenőrzése;
  • a gyógyszeres kezelés pontos folytatása.


A vérnyomás normalizálódása után is javasolt:

  • a dohányzás azonnali abbahagyása;
  • túlsúly esetén a testsúly csökkentése;
  • a konyhasó-bevitel mérséklése;
  • rendszeres fizikai aktivitás.

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés