A szülés szakaszai

Az első szülés általában 12-14 órán át tart. A következő szülések általában gyorsabban zajlanak le.


hirdetés
A szülésnek két fő szakasza van, a tágulási és a kitolási szakasz. Ezt követi a lepényi szakasz és a megfigyelési szakasz.


Első, tágulási szakasz

Az első, úgynevezett tágulási szakasz a leghosszabb, időtartama első szülőknél 8-12 óra, többedszer szülőknél 6-8 óra. A rendszeres méhtevékenység kezdetéről a méhszáj eltűnéséig tart. A méhösszehúzódások 30-45 másodpercig tartanak, melyeket kezdetben 20 perces szünet szakít meg. A fájások közötti szünet a szakasz végére 5 percre csökkenhet. Legkésőbb 5 percen fájásoknál induljon el a kórházba. Ha lehetséges értesítse erről orvosát. Kísérje el közeli hozzátartozója, és ha lehet, maradjon is Ön mellett.

Lazítás: Az összehúzódások idejére keressen kényelmes testhelyzetet, engedje el magát. Testrészről testrészre haladva próbáljon aktív lazító gyakorlatokat végezni, vagy más technikával pihenni Gondoljon arra, hogy eljött a várva várt nap, amikor megláthatja gyermekét. Eddig a méhében tartotta, őrizte, mert ez volt számára az egyetlen biztonságos hely, de most egyértelmű jelzéseket ad, hogy világra akar jönni. A szervezet elvégzi a méhszáj kitágítását, mely a terhesség alatt védelmet jelentett a magzatnak. Most már az a cél, hogy ez az akadály eltűnjön. Ennek érdekében Ön a legtöbbet akkor teszi, ha jó közérzetével, nyugalmával segíti e belső erők működését.


Légzés: A megfelelő légzés ilyenkor nagy segítség. Szervezete sokkal több oxigént igényel a méhösszehúzódások következtében. A magzat miatt is figyelnie kell légzésére, mert az összehúzódások hatására hozzá kevesebb vérmennyiség, így kevesebb tápanyag és oxigén jut. Lassú, mély egyenleges hasi légzéssel segíthetjük át a gyermekünket és magunkat ezen a helyzeten.

A méhösszehúzódást kezdetén végezzünk tisztító légzést: nagy mennyiségű levegőt gyorsan szívjunk be, majd gyorsan engedjük ki. Ezután következik a lassú, mély, egyenletes hasi légzés, ami azt jelenti, hogy olyan lassan szívjuk be a levegőt, ahogy lehet, majd ugyanilyen lassan engedjük ki. Eközben a testünket még jobban ellazítjuk. Az egyenletesség kedvéért számolhatunk magunkban a belégzésre, majd eggyel többet a kilégzésre.


Javasolt testhelyzetek:

 • sétálgatás,
 • megtámasztott derékkal állás,
 • törökülés,
 • terpeszülés (a partnernek vagy bútornak támaszkodva),
 • oldalt fekvés relaxálásra,
 • ülés hintaszékben, labdán.


Mi segíthet még?

A has simogatását (hasi masszázs) végezzük az összehúzódások idején a légzéssel azonos ritmusban úgy, hogy alig érjünk a hashoz. A szeméremdombra helyezett kezünket a has két oldalán vezetjük felfelé és középfele, kilégzéskor pedig párhuzamosan, a szeméremdomb eléréséig simítjuk végig a hasunkat a köldök két oldalán.

A deréktáji terület (keresztcsont) fájdalmas, feszítő érzését enyhíthetjük kézzel történő körkörös masszírozással (magunk csinálhatjuk, vagy partnerünk segíthet). Másik megoldás, hogy két teniszlabdát teszünk a falnak háttal állva a derekunkhoz, a gerinc mellett kétoldalt, és le-fel rugózunk, a labdák pedig a mozgást követve masszírozzák a területet.

Az idő előrehaladtával a méhösszehúzódások sűrűbben jelentkeznek, és erősebekké válnak. Mire az első szakasz végéhez közeledik, a méhszáj szinte teljesen eltűnik.

Az első szakaszra jellemző változások: a méhösszehúzódások fokozódó erősségűek. Az egyes összehúzódások között a szünet 3-5 percre rövidül le, bár átmenetileg ritkulhatnak is.

Válassza ki az Önnek legmegfelelőbb testhelyzetet és próbáljon önmagára és a babára koncentrálni. Sokat segíthet, ha tudja alkalmazni a lazító gyakorlatokat. Emlékezzen a tanultakra, képzeljen maga elé egy nyíló rózsát, vagy a tengerparti hullámokat. A medencefenék izmait lazítsa el, engedje, hogy teste lazításkor belesüppedjen a karosszékbe, az ágyba, vagy ellenkezőleg: hagyja hogy lebegjen, mintha gumimatracon, vagy bölcsőben ringatózna. Várja a következő összehúzódást, mert mindegyik egyre közelebb viszi majd a nagy találkozáshoz.

Légzés: A már ismertettet tisztító légzéssel kezdje és fejezze be a méhösszehúzódásokat. Továbbra is a lassú, mély, hasi légzés javasol, azonban a légzéstempót tovább nyújthatja kedve szerint. Ügyeljen az elnyújtott kilégzésre, a ritmusra, és ne kapkodja a levegőt.

Mi segíthet még? Hogy a száj kiszáradását megelőzze, öblítsen, nedvesítse be ajkait. Frissítse föl magát illatosított kendővel. Változtasson gyakran testhelyzetet, tegyen meleg vagy hidegen borogatást homlokára. Lehet, hogy a kellemes megnyugtató zene segít az ellazításban. Ha van Önnél walkman, hallgasson nyugtató zenét. Próbáljon meg óránként vizelni. Ha megoldható, használjanak kevés fényt, és inkább természetes, vagy indirekt világítás legyen a szobában. Ebben az időszakban partnere, kísérője nagyon sokat segíthet önnek: biztatni, erősíteni tudja, szeretettel, gondoskodással veszi körül.

Folytassa a hasi masszázst (lásd Első szakasz), és ügyeljen arra, hogy tempója megegyezzen a légzésével. Kérje partnerét, hogy masszírozza meg hátát, derekát. Ha áll, vagy térdel, végezzen medencekörzést.

Amennyiben görcsölne a lábikrája, nyújtózzon visszafeszített lábfejjel, lábujjakkal. Ha elmúlt a görcs, masszírozza meg lábikráját, így talán el tudja kerülni a további görcsöt.

Vizsgálatnál engedje le a medencéjét, és szinte próbálja odanyomni az alátámasztáshoz, de hasizmát ne feszítse. Ilyenkor se hagyja abba a lazítást.


Javasolt testhelyzetek:

 • ilyenkor már a szülészeten van, így beszélje meg orvosával és a szülésznővel, hogy szükséges-e feküdni; ha igen, oldalt feküdjön és tegyen egy kispárnát a térdei közé,
 • ha nem kell feküdnie, a méhösszehúzódások alatt lovagló ülést, terpeszülést, vagy guggolást javasolunk; a sok járkálás már valószínűleg fárasztani fogja,
 • gyakran változtasson testhelyzetet és kerülje a hanyatt fekvést!


Második, kitolási szakasz


Átmeneti, kitolást megelőző időszak

Jellemzője, hogy az anya érez már nyomásingert, ugyanakkor a belső hüvelyi vizsgálatnál azt tapasztalják, hogy nem tűnt el e a méhszáj, vagy a magzat koponyájának forgása még nem tart ott, hogy nyomni lehessen. Ezeket a korai toló ingereket speciális légzéssel könnyíthetjük.

Légzés: végezzen rövidebb, tisztító légzést az összehúzódás elején és végén. Vegye fel a lassú mélyhasi légzést.

Ha a csúcsponton visszatarthatatlan nyomást, székelési ingert érez, térjen át ekkor a gyors, felületes, pihegő légzéstempóra. Ügyeljen arra, hogy csak a torkában cserélgessen kis mennyiségű levegőt, egyenletes gyors ritmusban, ha a szülésznő azt kéri, hogy tartsa vissza a nyomást. Ez a felületes légzés csak a csúcson, a székelési inger áthidalására szolgál, és nem tarthat tovább 8-10 másodpercnél. Utána a lassú, nyugodt légzéstempót javasoljuk.

Mi segíthet még? Biztassa magát, hogy már nincs sok hátra, már nagyon rövid időn belül kezében tarthatja gyermekét. A masszírozás lehet hasznos, de az is lehet, hogy már nem esik jól. Ha szükségét érzi, a masszázst egész testre kiterjedően is lehet végezni. A testhelyzetek váltása segíthet az ellazításban és a koncentrálásban. A vizes borogatás is jót tesz. Próbáljon szinte alig nyitott szájjal lélegezni, öblítse ki a száját, szopogasson szőlőcukorkát. Bízza rá magát társára, orvosára, szülésznőjére. Csak magára és a babára koncentráljon.

Az aktív kitolási szakasz a méhszáj eltűnésétől a magzat megszületéséig tart. Ez az időszak első szülő nőknél ½-1 órát tart, nem első szülőknél ez általában rövidebb. Az összehúzódások 45-60 másodpercig tartanak, általában nyomási, székelési inger kíséri őket. A közöttük lévő szünet 2-5 perc.

Ez a szakasz, melyben nagyfokú koncentrálásra és mély lazításra van szükség. Képzelje el, amint a baba a szülőutakon egyre inkább a külvilág felé igyekszik, és próbáljon lazítani. Engedje el lazán alsótestét, combjait, karizmait.

Újra aktív lazítással pihenjen a méhösszehúzódások közötti szünetekben. Miközben izmait elengedi, összpontosítson arra, amit csinálnia kell. Társa, a szülésznő és az orvos segítenek ebben. Különösen az állkapcsát, arcát és száját lazítsa el a nyomások alatt is. Engedje el és domborítsa a medencefeneket, amikor nyom. A combjait ne szorítsa össze.

Nyomásinger közben a préselő légzéssel segíthet:

Fekve szülés esetében a szünetekben lélegezzen lassan, egyenletesen. Ha érzi az összehúzódás kezdetét, tisztító légzést végezzen (lásd „Első szakasz”, légzés). Ha kezdődik az összehúzódás, minden levegőt gyorsan, szájon át fújjon ki, majd vegyen egy nagy levegőt, mintha víz alá akarna bukni. Ezt a levegőt a már megtanult módon hirtelen tolja át a rekesz irányában, hogy az megfeszülve a hasprésben segítsen eközben a lábait majd fel kell húznia).

Tartsa bent a levegőt, amíg csak tudja, de legalább 8-10 másodpercig (eközben tolja kifelé a babát), és ha elfogyott, gyorsan, egyszerre, szájon át fújja ki előre hajtott fejjel. Ezután vegyen egy újabb nagy levegőt, hátra hajtott fejjel. Mindaddig kell a levegőnyomásos módszert végezni, amíg az összehúzódás tart. Ha a méh elfáradt, tegye le talpra, nyitott térdekkel lábait, karjait lazítsa el, pihenjen és összpontosítson a következő nyomásra. Ilyenkor a medencefenék izmait jól engedje el.

FONTOS: a levegőcserénél anélkül, hogy a lábát letenné, és a nyomást megszüntetné, előre hajtott fejjel fújja ki a levegőt, az új levegőért billentse hátra a fejét, majd azonnal vissza.

Mi segíthet még? Azért, hogy egészen biztos legyen abban, hogy összehangoltan tudja végezni a lazítást, légzést és nyomást, jó, ha partnerével otthon átveszi a gyakorlatokat. A nyomási technikánál úgy irányítsa a mozgást, hogy egyszerre toljon kifelé és lefelé, ha lehet, ritmusosan. Figyelje a szülésznő, orvos tanácsait.

Az apa segítő szerepe: Segítse a szülő kismamát a benne végbemenő változásokra és a magzatra koncentrálni. Ebben a szakaszban az anyának még inkább szüksége van a türelmes, elnéző támogatásra. Biztassa őt, hogy minden rendben zajlik, végig tudja csinálni, éreztesse vele szeretetét. Próbálja meg irányítani, segíteni a légzésgyakorlatokat, cseréljen borogatást, masszírozza testét, lábikráját görcs esetén.

Gátmetszés: Ha gátmetszést kell végezni, előtte érzéstelenítő injekciót kap a gát tájékára, miközben nyom, így szinte nem is fogja érezni, és ugyanezt vonatkozik a metszésre is. A gátmetszés célja a szövetek védelme, a szakadás megelőzése.

A kitolási szakasz végén születik meg a baba. Először a fej jelenik meg a hüvelynyílásban, majd az egyik, aztán a másik váll csúszik ki, végül a baba egész test kint van. Ha mindketten jól vannak, a babát azonnal az anya hasára, melle közelébe helyezik.


Javasolt testhelyzetek:

 • Ágyon szülésnél, ha eljön az idő, felszólítják, hogy készüljön: feküdjön hátra, a párnákat igazítsa meg a feje alatt. Csússzon az ágy vége felé kb. 40 cm-t. Tegye talpra mind két lábát, és engedje szét térdeit. Ha jön az összehúzódás, fogja meg a lábait kívülről, a térde alatt, és húzza szét és hátrafelé, fejét a nyomások alatt hajtsa előre (nyakát ne feszítse), hátát kissé domborítsa. A papa, vagy a szülésnél segédkezők támasztani fogják a hátát. Figyeljen arra, hogy összehangoltan végezze a légzést és a mozgást.

 • Ülve szüléskor a légzéstechnika az előbbivel megegyezik, de nem szükséges akkora erő kifejtése, mint fekve. Előfordulhat, hogy nem szükséges gátmetszés, ebben az esetben a szülésznő kérésére időnként nem szabad nyomni a lágy szövetek tágulása miatt. Ekkor újra hasznát veheti az átmeneti szakasz gyors, felületes, pihegő légzésnek. Ülve szülésnél a szék formája és kiegészítői segítik majd. Jó, ha a lábait meg tudja támasztani, így könnyebb és hatékonyabb a nyomás!


Harmadik, lepényi szakasz

Ez a szakasz a magzat megszületésétől a lepény, a köldökzsinór és a burok megszületéséig tart. Ez a szülés legrövidebb szakasza. A lepény megszületését intravénásan adott méhösszehúzó szerekkel gyorsíthatják.


Negyedik, megfigyelési szakasz

A végső szakasz a lepény megszületésétől 2 órán át tart, amikor még a szülőszobán intenzív megfigyelés alatt tartják a mamát. Figyelik a méhösszehúzódásokat, hőmérsékletét, a pulzusát, a vérzés mennyiségét. Amennyiben szükséges, azonnali beavatkozás lehetséges.
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés