A magzat fejlődése

Amikor egy petesejt és egy ondósejt egyesül, az így kialakult egységes sejt gyors osztódásnak indul: 2, 4, 16, 32, 64 stb. számú sejtet alkotva.


hirdetésA megtermékenyített petesejteknek (zigóta) ez a növekvő tömege egy kis üreges gömböcskét alkot (blasztociszta), amely a fogamzást követő 11. és 14. nap között a méh felszínéhez tapad.


Ez azt jelenti, hogy az eredeti sejt már jelentős fejlődésen ment át akkora, amikor kismama a következő menstruációjának elmaradását észleli. Mivel a fejlődésnek e szakasza meghatározó jelentőségű, a terhességet tervező nők számára fontos, hogy megfelelően táplálkozzanak, és elkerüljék az olyan ártó tényezőket, mint az alkohol, a dohányzás, a különböző gyógyszerek, bármilyen drog, valamint a fertőző betegségek.

A sejttömeg ezután két részre oszlik. Az egyik rész az embriót fogja alkotni. Az első 11 hét során így nevezzük a magzatot. A sejtek másik részéből alakul ki a méhlepény (placenta), amely az egyik oldalon a köldökzsinórral csatlakozik az embrióhoz a másik oldalon a méh belső felszínébe ágyazódik. A méhlepény feladata, hogy oxigént és tápanyagokat szállít az anyai vérkeringésből a magzat számára, ugyanakkor a magzati szervezetben keletkezett bomlásterméket elszállítja az anyai vérkeringésbe, hogy azok kiválasztásra, kiürítésre kerüljenek. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy a méhlepény sem tud minden káros, mérgező anyagot és fertőzőforrást megszűrni! A várandós anyák ezért csak olyan gyógyszert szedjenek, amelyet orvosuk ír elő!

A magzatvíz a magzatburokban található tiszta, vízszerű folyadék, amely a magzatot védi az anyaméhen belül. A magzatvíznek számos fontos feladata van. Kitölti a méh üregét, és biztonságos környezetet biztosít a magzat számára, amelyben szabadon mozoghat, és megvédi az anya hasát kívülről érő hatásokkal szemben.


Az embrió első hónapja

Az első három hónap során ez a fejlődés legfontosabb időszaka. Az első hónap végére – kb. 2 héttel azután, hogy észlelte az anya menstruáció elmaradását – az embrió kb. 12 mm hosszú. Már jól felismerhető a feje, agykezdeménye és aprócska végtagbimbói vannak. A 4. hét vége felé a szív elkezd lüktetni. Ez még néhány hétig az ultrahang nem tudja kimutatni.


Az embrió második hónapja

A második hónap vége felé az embrió kb. 36 mm hosszú. Bár még további fejlődés előtt áll, az életfontosságú szervek részben már kifejlődtek, a szervrendszerek - az emésztő, légző és húgyúti szervrendszer – kezdeménye már kialakult. Az ujjak, lábujjak kezdeményei jól elkülöníthetők. A szemhéjak kialakultak, de még nem nyíltak ki.


Az embrió harmadik hónapja

A harmadik hónap vége felé az embrió magzattá fejlődik, és 90 mm hosszúra nő. A vesék elkezdenek vizeletet kiválasztani. Puha körmök formálódnak a kéz- és lábujjakon, és az állcsontokban megjelenik a húsz tejfog kezdeménye. A nemi szervek kifejlődtek, jóllehet az ultrahangképen még nem láthatók.


Az első triszemeszter (a harmadik hónap) végére a magzat a fejlődés jelentős mérföldkövét éri el. Valamennyi szerv és szervrendszer kialakult. Ez azt jelenti, hogy sokkal kisebb a veszélye annak, hogy külső hatások veleszületett rendellenességre vezessenek.A magzat fejlődése a 3-6 hónapig


A második triszemeszter során a magzat növekszik, súlya fokozatosan gyarapodik, míg a 6. hónap végére kb. 30 cm testhosszt és ezer grammnyi súlyt ér el. Szervei fokozatosan érettebbé válnak, ízületei hajlékonyabbak lesznek, majd erősödnek, és egyre aktívabbá válik ő maga is.

A 16. és 20. hét között a baba érezhetően megmozdul. Ezalatt a magzat mozgását, egyre fokozódó rugdosását érzi a kismama. Az is lehet azonban, hogy lebegő, remegő, reszkető érzéseket már a korábbi hetek során is észlel anélkül azonban, hogy tudatosult volna az anyában, hogy ezek magzatának aktivitási jelei.

Érdemes megjegyezni a magzat megmozdulásának napját, mert ez a későbbiek során segítséget nyújt a szülés várható időpontjának megerősítésében. Ettől kezdve a magzatnak mind gyakoribbá válnak napi mozgásos időszakai. Ezek között nyugalmi időszakok vannak, amikor a magzat alszik. Ha a kismamának bármikor aggodalma támad, hogy a magzata ritkábban vagy kevesebbet mozog, feltétlenül keresse fel orvosát!


A magzat fejlődése a 6-9 hónapig
Az anya már a harmadik triszemeszterben jár, magzata mind gyorsabban nő, hízik, és fokozatosan éretté válik a megszületés utáni életre.


A nyolcadik hónapban négy hét során a magzat fejre fordul, és koponyája a kismedencébe rögzül, készen áll a születésre. A várandós mama légzése ilyenkor megkönnyebbül; ahogy mondani szokták, leszáll a méhe. Ez azt jelenti, hogy kisebb nyomás nehezedik a mellkasára és gyomortájékára.
Némelyik magzat folyamatosan mozog. Nem mindegyik magzat „áll be” ebbe a helyzetbe az utolsó négy héten. A magzatok kisebb százaléka medencevégű fekvésben helyezkedik el, farral vagy lábakkal előre.

Amikor a szülés megindul, a kilencedik hónap végén, hozzávetőleg a 40. héten, a magzat átlagosan 50 cm hosszú és 3 kg.
Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés