A terhességi mérgezés

A terhességi mérgezettség – toxikózis, EPH-gesztózis, préeklampszia – a leggyakoribb súlyos szövődmény, a szülések 6-10%-ban fordul elő.


hirdetésA kórfolyamat legsúlyosabb állapotát terhességi rángógörcsnek – eklapszia – nevezik. Az első tünet többnyire a vérnyomás emelkedése. Ha a betegséget nem ismerik fel, mert elmarad a vérnyomásmérés, vagy a terhes nem részesül megfelelő kezelésben, akkor az anya és a magzat számára egyaránt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Aki rendszeresen és megfelelő gyakorisággal keresi fel a terhesgondozót, és ott mindig meg is mérik a várnyomását, gyakorlatilag nincs veszélynek kitéve, mert már a legkisebb vérnyomásemelkedést felismerik, és a betegséget időben kezelik, így a szövődmények kialakulása megelőzhető. E betegség tüneteihez tartozik még, hogy fehérje jelenik meg a vizeletben, és a lábak megdagadnak – ödéma keletkezik. A betegség lezajlása utáni késői károsodásoktól kevésbé kell tartani, mert a terhesség lezajlása után a legtöbb tünet megszűnik.

A toxikózisra utolsó figyelmeztető jel lehet a szokatlan fejfájás és látászavar: szemkáprázás, kettős- vagy ködös látás. Ha a terhesnek ilyen panaszai vannak, azonnal forduljon orvoshoz, mert többnyire haladéktalanul kórházban a helye. Általában is igaz, hogy a kismamának tanácsos azonnal orvoshoz fordulnia, ha bármilyen rendellenességet érzékel. Az orvos természetesnek tartja a látszólag legegyszerűbb kérdést is, és csak ő tudja eldönteni, hogy van-e jelentősége a panasznak.

Vérzés a terhesség utolsó hónapjaiban leggyakrabban azért indul meg, mert a lepény nem a megfelelő helyen tapad meg, vagy rendes helyen tapad ugyan, de idő előtt megindul a leválása. Mindkét esetben halaszthatatlanul kórházba kell menni, mert ott a vérzés okának gyors megállapítása után többnyire császármetszést végeznek. Mind az anya, mind a magzat életkilátásai messzemenően attól függnek, hogy az első vérzés jelentkezése után milyen hamar kerül kórházba a kismama és milyen hamar operálják meg.

Általában minden 200 szülésre esik 1 olyan, ahol a lepény nem a megfelelő helyen tapad, ez az ún. elölfekvő lepény – placenta prévia. E szövődmény gyakoribb a többször szülteknél, ötödik szüléskor hússzoros a valószínűsége. A rendes helyen tapadó lepény idő előtti leválása sokkal inkább, kb. minden ezredik esetben tapasztalható.

Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés