Csontrák

Más néven: bone cancer, osteocarcinoma.


hirdetésA csontrák típusai:

1. Elsődleges rosszindulatú csontdaganat, mely a csontból indul ki, nagyon ritkák, a rosszindulatú daganatos megbetegedések 0,5-1%-át teszik ki.

A három leggyakrabban előforduló rosszindulatú csontdaganat az osteoszarkóma, a chondroszarkóma és a Ewing-szarkóma:

 • Chondroszarkóma

Olyan csontdaganat, melynek sejtjei tisztán porcos átalakulást mutatnak. Leggyakrabban a medencecsontban, illetve a végtagok ízületközeli részeiben alakulnak ki, de előfordulhatnak a bordákon is.

 • Osteoszarkóma

Az osteoszarkóma a hosszú csöves csontok ízületközeli részein alakul ki. A betegség a csontrendszeren kívül is előfordulhat, pl. a hasüregben vagy a mellkasban, de ezek nagyon ritkák. Elsősorban a környező szövetek felé terjed, az ízületi üreg mentén, valamint véráram útján adhat áttétet, leggyakrabban a tüdőbe.

 • Ewing-szarkóma

Elsősorban ugyancsak a hosszú csöves csontok ízület közeli területeiben jelentkezik, azonban nem ritka a medencecsontból vagy bordákból való kiindulása sem. A daganat leggyakrabban a tüdőbe adhat áttétet.


2. Másodlagos csontrák, mely a csontokat körülvevő lágyrészekről terjed át a csontokra. Ez a gyakoribb eset. Csontáttét leggyakrabban az emlő-, tüdő- és prosztatarákok esetében alakul ki. Az előrehaladott emlőrákok 70%-ában alakul ki csontmetasztázis.


A csontrák tünetei

 • A csontrák korán és jól felismerhető tünetekkel rendelkezik.
 • Fájdalom a végtagokban, duzzanat.
 • A legyengült csontok spontán törései, és repedései.
 • Szomszédos ízületekben ízületi gyulladás alakulhat ki, de a mozgás még normális marad.
 • Végtagduzzanat.
 • Láz.
 • Vérszegénység, gyorsult süllyedés, fehérvérsejtszám-emelkedés is.


Diagnosztizálás

CT- és/vagy MRI-vizsgálat segíti a diagnózis felállítását. Az áttétek kizárására csont izotóp, valamint mellkasi röntgen, CT-vizsgálatok elvégzése által van lehetőség. A végleges diagnózist a daganatból vett szövetmintavétel igazolja.


Kezelés

Az elsődleges csontrák esetén a következő kezeléseket szokták alkalmazni:

 • Gyógyszeres kezelések.
 • A daganatos csont sugárkezelése.
 • Szükség esetén sebészi beavatkozás.


A másodlagos csontrák kezelése a betegség stádiumától függ. Ennek legfőbb oka, hogy a kezelések elsődleges célja minden esetben az áttétek kialakulásának megakadályozása. Ilyenkor - mielőtt kiválasztják a megfelelő kezelést vagy kezelési kombinációkat - mindig megvizsgálják és mérlegelik, hogy milyen szerv megbetegedése okozta az áttétet. Leggyakrabban a besugárzás és a gondosan kiválasztott kemoterápiás vagy hormonkészítmények kombinációját alkalmazzák. De nem szabad megfeledkezni a kezdeti stádiumban lévő betegség kezelésére alkalmazott gyógyszeres terápiáról sem! A gyógyszeres kezelés képes a daganat okozta csontlebomlás sebességét lelassítani. A gyomorból felszívódva a vérárammal a csontba jut, és ott kétféle úton fejti ki hatását. Egyrészt megakadályozza, hogy a csont szárazanyag-tartalma kioldódjon, és ezáltal szerkezete ritkuljon. Másrészt a csontot bontó sejtek életét megrövidíti, és aktivitásukat gyengíti.

Kapcsolódó cikkek:

Rák ellen tudástár gyógymódokkal
Akik legyőzték a rákot
Egészséges életmód
Egészséges receptek


Hozzászólások
Keresés
A hozzászólás a regisztráció után válik lehetõvé!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
________________________
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com

PolarSys Honlapkészítés