Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A csírák anatómiai hatása

 

"Táplálékunk legyen az orvosságunk"

(Hippokratész)

A pici magból óriási energiával tör elő az új élet, és tartalmazza az összes olyan alkotó elemet, amire a szervezetnek szüksége van.


"Már a régi rómaiak is ismerték..." valóban a csíráztatás, a magvak csíráinak fogyasztása és a rügyterápia (gemmaterápia) elnevezés ebből a korból eredeztethető. Közérzetünkön, teherbírásunkon, hangulatunkon, bőrünkön megmutatkozik a napfény és a friss vitaminok hiánya. Tavasszal a természet újjáéledésének első jelei a friss hajtások, rügyek, az éppen csirázó növénykék. Ezek a kis csírák hordozzák magukban a majdani növények kifejlődéséhez szükséges enzimeket. Az enzimek az anyagcsere katalizátorai, melyek ellenőrzik a szervezet kémiai reakcióit. Születésünkkor adott mennyiséggel rendelkezünk belőlük, melynek életünk végéig ki kellene tartania. A helytelen életmód, az egészségtelen táplálkozás, a betegségek sokat elvesznek ebből a mennyiségből, a szervezetben az egyensúly idővel felborul, és egyre veszélyeztetettebbé válhatunk súlyos betegségektől.


Az egészséges táplálkozás alapja a zöld étrend, az élő élelmiszerek fogyasztása. A csírák kiváló forrásai az A, B-komplex, C, D, E, G, K, U vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Bennünk a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes, azaz a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható alakban vannak jelen.


Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehet napi étkezésünknek. A csírákat "előre feldolgozott tápláléknak" tekinthetjük, amely a szervezetünket tehermentesíti, és könnyen emészthető táplálékkal látja el.


Kb. háromezer enzim vesz részt az emberi szervezet biokémiai reakcióiban. Az étel főzésével, melegítésével elpusztítjuk az élő enzimeket, szervezetünknek tehát magára hagyva kell megoldania az emésztést. Idővel a szervezet tartalékai annyira elapadnak, hogy korai öregedés léphet fel.


A legjobb gyógyítás a megelőzés, amit szervezetünk karbantartásával, felerősítésével, a hiányzó elemek rendszeres pótlásával érhetünk el. Egészségünk megőrzésében jelentős szerepük van a bioaktív antioxidánsoknak, amelyek közül a C, E, A vitaminok és a karotinoidok a legfontosabbak. A magok enzimjei csírázáskor megszaporodnak, vitamintartalmuk többszörösére nő. A biocsírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás idején segítenek regeneráló hatásukkal. A csírák 25%-al több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak, mert nincs bennük zsír, koleszterin, antibiotikum, hormon, és 100%-ban emészthetőek, élő élelmiszerekként azonnali energiát adnak. Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükséges elemeket, ásványi sókat.


Fogyasszunk tehát minél több nyers ételt olyan formában, ahogyan a természet kínálja. A pici magból óriási energiával tör elő az új élet, és tartalmazza az összes olyan alkotó elemet, amire a szervezetnek szüksége van. A nagy civilizációk bölcsei évezredeken át hittek a csírák gyógyító és egészségmegtartó erejében!


Otthon mi magunk is csiráztathatunk növényeket. Nagyon fontos a csíráztatásra szánt mag minősége. Vegyszerrel kezelt (csávázott) vetőmagok csíráztatása étkezés céljából szigorúan tilos! A beszerzett csíráztatásra szánt magokat hűvös, sötét, száraz helyen tartsuk, lehetőleg vászonzacskóban. Kívánatosabb azonban mindig friss, csíraképes magokat beszerezni.


Csíráztatható magfajták: gabonafélék (búza, árpa, rozs, hajdina stb.), zöldségfélék (vöröshagyma, vöröshere, vöröskáposzta), füvek, fűszernövények (retek, zsázsa,mustár stb.), hüvelyesek (lencse, bab, lucerna stb.), olajos magok (lenmag, tökmag, napraforgómag, mandula stb.)

Keresés