Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A haj életciklusa és növekedése

A haj életciklusa és növekedése

 

A haj életciklusa, amely alapvetően a hajhagymák működésétől függ, három egymástól jól elkülöníthető fázisból áll.
Ez a ciklikus folyamat mutatja be a hajszálak folyamatos újratermelődését normális élettani körülmények között.

 

Hajunk 15-30 éves kor között növekszik a legnagyobb mértékben, azonban 35-40 éves kor között a hajhagymák száma 20%-kal csökken. Így a ritkább haj az öregedés előrehaladtával normálisnak tekinthető.
A hajszálak a bőrben elhelyezkedő szőrtüszőkből (számuk születéskor kb. 5 millió) fejlődnek, nőnek ki. Egy-egy hajszál átlagosan 4–5 évig él.

 

a haj életciklusa

 

1. Növekedési vagy Anagén fázis 

 

Ez a periódus a leghosszabb a hajszálak életében (2- 6 év), ekkor képződik és növekedik a hajszál. A papilla mátrixsejtjei gyorsan osztódnak.
Az új sejtek folyamatosan tolják feljebb a régebbieket, amelyek elszarusodnak, és erőteljes hajszálként mutatkoznak meg a felszínen.
A hajszálaknak kb. 85%-a van anagén fázisban, naponta átlagosan 0,35 mm-t nőnek. 

 


2. Átmeneti vagy Katagén fázis

 

Az átmeneti szakaszban hajunk 1%-a van, ez az időszak csak néhány napig áll fenn. Ekkor a sejtosztódás leáll, a hajnövekedés megszűnik.
A hajszál életében mintegy 1-3 hétig tartó nyugalmi időszak kezdődik. A hajhagyma leválik a hajszemölcsről, nem kap több tápanyagot.
A hajszál el kezd felfelé mozogni a hajtüszőben, majd a hajhagyma fokozatosan a felszínre kerül, ahol elsorvad. A hajtüsző kismértékben összezsugorodik.
Ez az időszak kb. 2-3 hét alatt véget ér, a hajszálak 2-3%-a van általában ebben a szakaszban. A haj megkezdi az átalakulás folyamatát.

 


3. Nyugalmi vagy Telogén fázis

 

Az utolsó szakasz átlagosan 3 hónapig tart. A papilla szünetelteti működését. A hajszál ekkor még a tüszőben van, de már nem nő, később az új hajszál növekedése következtében kihullik.
A hajhagyma elszarusodik, életfunkciója megszűnik. A hajszálaknak kb. 15 %-a várakozik ebben az állapotban, arra, hogy egy új kör induljon. Így hajmennyiségtől függően napi 50-80 hajszál kihullása még természetesnek mondható. 
Ekkor a hajszemölcs újra aktivizálódik, a gyors sejtosztódás által el kezd nőni egy új hajszál, mely végleg távozásra kényszeríti a régit.


A nyugalmi fázis végén tehát a haj kihullik, és teret ad egy újabb növekedési fázisnak.


Tavasszal és ősszel a fokozottabb hajhullás természetes jelenség, ekkor átmenetileg növekszik az elvesztett hajmennyiség, ezt figyelembe kell venni a hajhullás okának definiálásakor. 


A fenti ciklus genetikai és hormonális szabályozás alatt áll, nem mindenkinél egyforma.
Az életünk során is változik a ciklus, ezért időnként erősebben, máskor pedig kevésbé hullik a hajunk.
Egy szőrtüszőből életünk folyamán kb. 25 új hajszál nő ki, és naponta legfeljebb fél mm-rel lesz hosszabb. 


Mivel a növekedési fázisban levő hajszál évente mintegy 15 cm-t nő, a férfiak vágás nélkül 40–50, a nők 70–80 cm-es hajat is növeszthetnek.
Ennél hosszabb viszont nem valószínű, hiszen egy ekkora hajszál rövidesen kihullik, és a következő megint elölről kezdi a centimétereket. A fejbőrön lévő hajszálak száma a hajszíntől is függ.
A szőkék kb. 140 000 vékonyabb, a vörösek csak 85 000, de viszonylag vastag hajszálat, míg a sötétebbek mintegy 60 000 vastag hajszálat számolhatnak meg a fejükön.

 

Fokozd Te is hajad növekedésének ütemét  DR. IMMUN® által kifejlesztett Hajregeneráló termékcsalád segítségével!

Készítményeink alkalmazása során a gyógynövényi összetevők a következőképpen támogatják a hajas fejbőr regenerációját:


1. Táplálják a hajhagymákat


A DR. IMMUN® 25 gyógynövényes Hajregeneráló termékcsalád készítményeiben 25 gyógynövény biológiailag aktív összetevőinek szinergikus hatása összegződik.
A gyógynövényi alkotó elemek intenzíven elősegítik a hajszálak és hajhagymák regenerációját.
 

 

2. Serkentik a hajnövekedést


A hajhagymában elhelyezkedő hajszemölcs felső részén találhatók a hajképzésért felelős mátrixsejtek. Normál esetben ezek az alapsejtek folyamatosan és gyorsan osztódnak, majd elszarusodnak.
A hajszál ezekből az elszarusodott mátrixsejtekből – keratinból – épül fel. A Haregeneráló termékcsaládban megtalálható gyógynövényi összetevők a hajhagymák táplálása és a vérkeringés fokozása által serkentik a hajnövekedést. 
 

 

3. Erőteljesen csökkentik a hajhullást


A hajhullás oka és fajtája többféle lehet. Általánosságban mégis elmondható, hogy a jól táplált hajhagymák ellenállóbbak a különböző külső károsító és a szervezeten belüli gyengítő hatásokkal szemben egyaránt.
A 25 gyógynövény koncentrált ereje intenzíven elősegíti a hajhagymák regenerációját.

Nagy örömünkre szolgál, hogy sok vásárlónk számol be pici babahajszálak növekedéséről, a hajhullás csökkenéséről, megszűnéséről.
 

 

4. Regenerálják a fejbőrt


A koncentrált gyógynövénykivonat fejbőrbe történő bemasszírozása során fokozódik a hajhagymák és a fejbőr vérellátása, így gyorsulnak a fejbőr anyagcserefolyamatai is. 
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hajregeneráló termékcsalád haj

Keresés