Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A stresszhormon erősíti a ráksejteket!

A stressz erősíti a ráksejteket, ellenállóbbá teszi őket a kemoterápiával szemben.

A wissenschaft.de német tudományos portál beszámolója szerint erre amerikai kutatók jöttek rá laboratóriumi vizsgálataik során. A vizsgálat megállapításait ismertető tanulmány szerint, amely a Journal of Biological Chemistry című szaklapban jelent meg, a folyamatban az adrenalinnak van kulcsszerepe. A stressz hormon meggátolja, hogy a rákos sejtek a méreganyagok, vagy környezetük meghatározott jelzései nyomán elindítsák a beépített önpusztításai programot.


George Kulik a Winston-Salem egyetem kutatásvezetőjének véleménye szerint ez azzal a következménnyel jár, hogy stressz idején megnő egy tumor kialakulásának veszélye. A kemoterápiás módszer önmagában stresszt okoz a betegnek, vagyis az adrenalin hatása így csökkenti a kezelés hatékonyságát is. Kulik és kutatótársai a laboratóriumi vizsgálatok során prosztata és mellrák sejteket kezeltek különböző mértékű adrenalin-koncentrációval, majd megfigyelték, mi történik, ha méreganyaggal találkoznak.


A stresszhormon kikapcsolta a BAD nevű fehérje működését a sejtekben. Ez a fehérje felelős azért, hogy a méreganyagokra reagálva parancsot adjon a sejteknek az öngyilkosságra. Ehhez akkora mennyiségű adrenalinra volt szükség, mint amennyi erős érzelmi terhelés esetén, vagy egy krónikus stressz-fázisban termelődik. Már korábban is sejtették a kutatók, hogy összefüggés van a stressz és a rák között, különösen a prosztatarák esetében. Eddig azonban úgy vélték, hogy az immunrendszer lehet a közvetítő a stressz és a rák keletkezése között.

Az új kutatási eredmények azonban egyértelművé teszik, hogy közvetlen kapcsolat van az adrenalin és a rákos sejtek között. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálatokat az állatkísérletek is megerősítik, nyilvánvalóvá válna, hogy a stressz két szempontból is veszélyt jelent - vélik a kutatók. Egyrészt az egészséges embereknél növeli a rák általános kockázatát, másrészt egyértelműen csökkenti a kemoterápiás kezelés hatékonyságát - írta a wissenschaft.de német tudományos portál.

(Forrás: hirado.hu/MTI)

Tartalomhoz tartozó címkék: stresszhormon

Keresés