Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A szív (cor)

A szív belül üreges, izmos falú, nagyjából kúp alakú szerv, mely a mellüregben helyezkedik el.

Szív és vérkeringés

A szervezet keringési rendszere szállítja a szövetek valamennyi sejtjéhez a nélkülözhetetlen tápanyagokat és az oxigént. Az embernél és az emlős állatoknál a keringési rendszer kettős. Két vérkör – a kis- és a nagyvérkör - teljesen elkülönül egymástól.

A kisvérkör a szívből a tüdőbe vezet, ahol megtörténik a szén-dioxid leadása és az oxigén felvétele. Az oxigénnel telített vér ezután visszajut a szívbe, ahonnan a nagyvérkörön keresztül eljut a szervezet sejtjeihez.

Fala 3 rétegből áll:

  1. szívbelhártya (endocardium)
  2. izomréteg (myocardium)
  3. a szívburok (pericardium) belső lemeze.

A szívet egy függőleges sövény (septum) jobb és bal szívfélre osztja. A jobb oldali a „vénás” szívfél" (vénás vért tartalmazó), a bal oldali pedig az ”artériás” szívfél" (artériás vért tartalmaz).

Mindkét szívfél további 2-2 részre tagolódik. A felső üregek a jobb és bal oldali pitvat (atrium), az alsók pedig a jobb és a bal kamrát (ventriculus) alkotják.

A szív egy pumpának tekinthető, mely egy perc alatt kb. 72-szer húzódik össze.

A vér

A vér sejtes elemei: a vörösvértestek (erythrocyták), a fehérvérsejtek (leukocyták), a vérlemezkék (thrombocyták). A világos folyadék pedig, amelyben ezek a részecskék mozognak a vérplazma.

A keringési rendszer

Vénáknak nevezzük azokat az ereket, amelyek a szív irányába haladnak, artériának pedig azokat, amelyek a szívtől viszik el a vért. A tüdőben érkező vér telítődik oxigénnel, majd a szív bal pitvarából a bal kamrába jut, ahonnan az artériákon keresztül a szervezet felé leadja oxigéntartalmát, és széndioxidot vesz fel. Ezután visszatér a szívbe a jobb pitvaron keresztül a jobb kamrába jut honnan ismételten visszatérve a tüdőbe újra oxigént vesz fel.

 

Keresés