Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Alma - Malus domestica - házi alma

A vese, a húgyutak gyulladásainál, emésztőrendszeri panaszok, hasmenés, köszvény, ízületi fájdalmak, visszatérő légúti fertőzések, rekedtség, torokfájás esetén 2-3 hetes almalékúrát ajánlanak, napi 3-4 dl friss almalé elfogyasztásával.

Más néven: nemes alma, a rózsafélék (Rosacea) családjába tartozó fa. Közeli fokon faja. A vadalma Európától Elő-Ázsiáig honos. Északi elterjedésének határa Skandinávia déli része. Nedves talajú, tölgyelegyes erdők fája. Gyümölcse értékes táplálék az ősszel telelésre készülő vadaknak.

A paradicsomalma (Malus sylvestris var. Paradisiaca) cseresznye nagyságú gyümölcs, a Balkán-félszigettől Nyugat-Ázsiáig elterjedt. A szilvalevelű alma (Malus Prunifolia) kis-ázsiai kultúrfaj, dísz- és gyümölcsfának ültetik. A Malus Baccata szintén elő-ázsiai faj, vadon és díszfaként is előfordul. A ma termő több száz eltérő ízű almát főleg ennek a három almafajtának és a régi európai kultúrfajtáknak a keresztezéséből nemesítették.

A házi almát az egész mérsékelt övben termesztik, a hűvös éghajlatot is elviselő, igénytelen növény.

A Malus sylvestris (vadalma) gyökerének kérge phlorizin keserű glikozidot tartalmaz. Ezt az anyagot a kinin helyett használták, ugyanis csillapítja a lázat, és elpusztítja a maláriaparazitákat.

Az alma héját egyes országokban gyógynövényként forgalmazzák, roboráló szerként, idegerősítőként és a hasmenés enyhe formái ellen alkalmazzák.

Az alma kémiai alkotórészei: gyümölcscukrok, pektin, növényi savak (citromsav, almasav), vitaminok – főleg aszkorbinsav (C-vitamin), ásványi anyagok (foszfor), nyomelemek.

Az almalé hatása: Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmát az emberi szervezet könnyen hasznosítja, magas pektintartalma révén hasfogó. A pektinek a sejtfalak felépítésében vesznek részt, cellulóztapasztó, - ragasztó képességgel rendelkeznek. Hasmenés esetén 3-4 dl friss, rostos almalé fogyasztása ártalmatlan hasfogó ( a vérhas, paratífusz ősi, bevált gyógyszere az almakúra). Kedvező hatást gyakorol a gyomorra és az emésztőrendszerre, erősíti az immunrendszer működését. Lábadozó betegek gyorsan regenerálódnak, ha népi étrendjüket almalével egészítik ki. Foszfor- és almasavtartalma jótékony hatással van az agyra, a vese- és májműködésre. Fokozza a kiválasztószervek teljesítményét.

Alkalmazása: A vese, a húgyutak gyulladásainál, emésztőrendszeri panaszok, hasmenés, köszvény, ízületi fájdalmak, visszatérő légúti fertőzések, rekedtség, torokfájás esetén 2-3 hetes almalékúrát ajánlanak, napi 3-4 dl friss almalé elfogyasztásával. Fogyókúrára is kiváló szer, pótolja a szervezet vitamin- és ásványianyag-igényét, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma.

Vérszegénység, vashiány ellen régi módszer, hogy az almákban vasszögeket szúrnak, 48 órát benne hagyják, majd a szögeket eltávolítva fogyasztják. Az almasav ugyanis oldja a szögekből a vasat, ami az almában felhalmozódik.

Az almaecet természetes fogyasztószer: zsíroldó, emésztést segítő, méregtelenítő, tisztítja a belső szerveket, koleszterinszint-csökkentő, segít megőrizni a sejtek fiatalságát, tartós fogyasztása megelőzi az érelmeszesedést. Gyógynövényboltokban és gyógyszertárakban sokféle változatban kapható.

Az almabor készítésének Európában nagy hagyománya van, főleg a mediterrán országokban. Ott már a görög és Római Birodalom virágzása óta a leszüretelt termés egy részéből almabort készítenek.
Az almából készült bor rendszeres fogyasztásával javul az ízületek mozgásképessége, tisztul a bélrendszer (bélféregűző hatása is van), beáll a menstruációs ciklus megfelelő ritmusa.

 

Keresés